10x met deze tips gooi je nooit meer een restje eten weg

11 februari 2021
door Megin Tips en Tricks

    Wist je dat er wereldwijd bijna een derde van al het eten wordt weggegooid? Zonde! Wij gaan de strijd aan tegen voedselverspilling. Zo leveren we elke week alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden en inspireren we je graag met tips voor als je toch eten overhoudt. Van oud brood tot overrijpe bananen – met deze tips gooi je straks veel minder weg. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee!  

    Maak bananenbrood van overrijpe bananen

    Banana bread noix

    Na een paar dagen in de fruitmand, kunnen er bruine vlekken op je bananen komen, maar dat betekent niet dat je ze direct moet weggooien.

    Voeg de bananen toe aan je koekjes of muffins! Je kunt ook een zelfgebakken bananenbrood maken door ons heerlijke recept hier te volgen.

    Wentelteefjes van oud brood

    wentelteefje

    Heb je oud brood op de plank liggen? Gooi het niet weg, maar maak er wonderlijk lekkere wentelteefjes van! Perfect voor een uitgebreide brunch of als tussendoortje. 

    Ingrediënten:

    • 1 ei
    • 125 ml melk
    • 3  tl kaneel
    • 2 el bruine suiker
    • 1 el Roomboter
    • 2 sneetjes brood

    Bereiding voor 2 wentelteefjes:

    1. Meng de suiker, het kaneel, de melk en het ei in een diep bord
    2. Dip het brood in het mengsel
    3. Bak de wentelteefjes ongeveer 4 minuten per kant
    4. Voeg eventueel crème fraîche en citroenmelisse toe voor een frisse smaak

    Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

    Das Wasser und der Herd spielen beim Eier Kochen

    Vóór het koken van een eitje even checken of ze nog wel goed zijn? Dat is met deze tip een eitje. 

    1. Dompel het ei in een glas met koud water
      👉 Zinkt het ei naar de bodem? Dan kun je met gerust hart dit eitje bakken.
      👉 Blijft het ei drijven? Helaas, dit ei is niet meer goed en moet je helaas weggooien. De eierschaal kun je nog wel gebruiken! Dat lees je verderop in deze blog. 

    Boenen met citroenen

    Citron détartrant

    Boenen met citroenen! Ze zijn niet alleen lekker, maar zijn ook een goede natuurlijke ontkalker. Hoog tijd om de waterkoker of het koffiezetapparaat eens te ontkalken.

    Bereiding:

    1. Vul de waterkoker of koffiepot met water 
    2. Voeg een handvol citroenschillen toe 
    3. Kook alles, zet het uit en laat het 1 uur afkoelen voordat je het omspoelt

    Wist je dat je citroenen ook je kraan kunnen laten shinen? Gebruik ‘m als spons en je kraan blinkt als nooit tevoren. Probeer maar eens! 

    Bewaar je restjes groenteloof 

    restje groenteloof

    Dit is onze favoriet! Gebruik het loof van wortel, radijsjes of pastinaak om pesto te maken. Dit is ontzettend eenvoudig en lekker.

    Bereiding:

    1. Hak de bladeren grof
    2. Voeg pijnboompitten, knoflook, zout en olijfolie toe. 

    Ideaal in de winterperiode, de schillen van je groenten kunnen namelijk ook worden gegeten in soep. Lekker, toch?

    Bereiding:

    1. Vul een grote stoofpot met water en voeg hier de groenteschillen aan toe
    2. Breng op smaak met wat zout, peper en de verse kruiden
    3. Voeg knoflookteentjes en olijfolie toe
    4. Laat alles in de grote stoofpot sudderen (ongeveer 1 uur)
    5. Je kunt de zelfgemaakte bouillon maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren

    Eierschalen als natuurlijke meststof

    eierschalen

    Ja echt waar, eierschalen zijn een goede natuurlijke meststof! Ze bevatten namelijk veel kalk. Zo help je de planten en ben je duurzaam bezig!

    1. Plet de eierschalen fijn met een deegroller.
    2. Leg de geplette eierschalen aan de rand van de plant om zo de grond te verrijken. 

    Poets je schoenen met een bananenschil

    Wist je dat bananenschil gebruikt kan worden om je leren schoenen te laten glanzen? Zo werkt het: 

    1. Wrijf de leren schoenen in met de binnenkant van de schil
    2. Laat ze vervolgens 15 minuten drogen
    3. Verwijder de resten met een doekje en je schoenen zijn weer als nieuw!

    Kook je restje kip 

    kip

    Overgebleven kip in de koelkast? Maak er heerlijke rillettes van! 

    Bereiding: 

    1. Meng de stukjes kip met fromage frais of yoghurt 
    2. Voeg bieslook, olijfolie, gesnipperde ui, zout en peper toe
    3. Tadaa, je rillettes zijn klaar!

    Verzorg je planten met een restje melk

    plant

    Heb jij een gezellige groene urban jungle thuis? Dan weet je vast dat het verzorgen van planten heel wat voeten in de aarde heeft. Met deze tip laat je de bladeren mooi glanzen én het houdt schimmels tegen.

    1. Giet een restje melk in een plantenspuit
    2. Spuit de melk over de planten

    Meer tips met restjes? Bekijk onze recepten met restjes op ons YouTube-kanaal. 

    Vorig artikel
    In vuur en vlam met een valentijnsdiner voor twee In vuur en vlam met een valentijnsdiner voor twee
    Volgend artikel
    Ons favoriete bananenbrood recept Ons favoriete bananenbrood recept

    Gerelateerde artikelen