Alles over noedels

25 april 2014
door Frederieke Ingrediënten

  boekweitnoedels

  Wat zijn noedels, waar komt het woord eigenlijk vandaan en wat is nou het verschil tussen glasnoedels, boekweitnoedels en andere soorten? Lees nu alle antwoorden!

  Om te beginnen worden noedels gemaakt van ongerezen deeg en worden deze over het algemeen gekookt in water. In Nederland wordt het woord noedels, wat afstamt van het Duitse woord nudeln, gebruik om verschillende soorten deeg aan te duiden. In principe hoort pasta hier dan ook bij, maar aangezien er heel veel verschillende pastasoorten bestaan, worden noedels meestal gebruikt om alleen de Aziatische noedels aan te duiden. Dit kunnen bijvoorbeeld glasnoedels, udonnoedels, boekweitnoedels of rijstnoedels zijn.

  Glasnoedels met kruidige varkenshaasreepjesAankomende week zitten er glasnoedels in de HelloFresh Box! Glasnoedels, ook wel glasmie genoemd, zijn dunne, doorzichtige noedels die gemaakt zijn van het zetmeel uit mungbonen. Deze gebruik je in een gerecht met kruidige varkenshaasreepjes, groenten en koriander. Heb je noedels over? Maak dan bijvoorbeeld een noedelsalade met fijngesneden kool, verse koriander, paprika en een dressing van (sesam)olie, sojasaus, peper en zout!

  Soms zitten er ook boekweitnoedels in onze box. Dit zijn dunne Japanse noedels met boekweitmeel als basis. Deze noedels hebben een nootachtige smaak en lijken een beetje op volkoren spaghetti. Er bestaan allerlei varianten, waar bijvoorbeeld groente theepoeder, zeewier of inktvisinkt is toegevoegd.

  Je hebt ook nog rijstnoedels, Shahe Fen genaamd in het Chinees, die traditioneel vaak geserveerd worden met vis of rundvlees. Een bekend Chinees gerecht is Chao Fen: geroerbakte rijstnoedels met groenten en vlees. Deze langgerekte, brede, witte noedels worden gemaakt van deeg van rijstebloem en water.

  Weetje: in 2005 werden in China 4000 jaar oude noedels gevonden. Dit zijn nu de oudst bekende noedels, waarschijnlijk gemaakt uit gierst, ter wereld!

  Wat is jouw favoriete type noedel? 

  Vorig artikel
  Feestelijke Koningsdagrecepten Feestelijke Koningsdagrecepten
  Volgend artikel
  Het aankleden van je eettafel Het aankleden van je eettafel

  Gerelateerde artikelen

  2 reacties

  Anneliie schreef:

  Wat zijn Udon Noodles? die zitten deze week in de doos, volgens de aziatische keuken zijn ze van tarwe gemaakt, erg jammer dat er niet voor glutenvrije rijst- of boekweit noedels gekozen is. Het andere gerecht is met tarwe pasta…..

  Frederieke schreef:

  Goedemorgen Annelie, udonnoedels zijn dikke zachte Japanse noedels. Deze worden inderdaad van tarwebloem, water en zout gemaakt. Aan deze noedels wordt geen ei toegevoegd. Ik geef jouw feedback over de dubbele ingrediënten met tarwe door aan mijn collega’s van het productteam. Bedankt voor het delen van jouw mening! Hopelijk smaken de gerechten alsnog goed. Groetjes, Frederieke