Taart bakken met groente 4 april 2017

door Sanne van Dartelen Gerechten

We zijn er bijna! De vijfde #groenemaandag is in aantocht en dus is het tijd voor een feestelijke afsluiting.

Bij feest hoort taart en bij groene maandag hoort groente. Je voelt hem al aankomen: wij gaan taart bakken met groente! Nu geven we eerlijk toe: bakken met groente klínkt niet per se als de lekkerste taartoptie. Maar als ik zeg ‘worteltaart’, zeg jij vast, ‘lekker’. Laat het nou precies zo werken met courgettemuffins en – jawel – zoete aardappeldonuts. Kun je het je lastig voorstellen? Je kent het gezegde “eerst zien, dan geloven” vast wel. Haal dus je mengkom, garde en bakblikken maar uit de kast – er is werk aan de winkel!

Courgettemuffins

De worteltaart voelt ondertussen als een oude bekende. Maar de courgette is minstens zo geschikt om mee te bakken. Er zit wel veel vocht in een courgette, dus goed uitknijpen voor je deze toevoegt. In het recept gebruik je baking soda, dit is niet te verwarren met bakpoeder. Baking soda kun je bij de grotere supermarkten kopen.

Ingrediënten

    • 120 g volkorenbloem
    • 80 g havermout
    • 1/2 tl kaneel
    • 1 1/2 tl bakpoeder
    • 1/2 tl baking soda
    • 1/4 tl zout
    • 1 ei
    • 225 g Griekse yoghurt
    • 80 g honing
    • 25 g suiker
    • 2 tl vanille-extract
    • 115 g geraspte courgette (knijp het vocht hier goed uit)

Benodigdheden

      • Muffinvorm voor 12 muffins
      • 2 mengkommen
      • Garde


courgettemuffin

Bereidingswijze

        1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je muffinbakblik in met boter of olie, of vul met papieren muffinvormpjes.
        2. In een grote kom meng je de bloem, havermout, kaneel, bakpoeder, baking soda en zout.
        3. In een tweede kom klop je het ei tot het begint te schuimen. Meng met een garde de yoghurt, honing, suiker en vanille-extract tot een luchtige massa. Schep hier de courgette doorheen.
        4. Schep de ‘natte’ ingrediënten door het droge mengsel. Probeer het geheel zo luchtig mogelijk te houden.
        5. Verdeel het beslag over de muffinvorm, vul de vormen tot net onder het randje.
        6. Bak de muffins 18-20 minuten of totdat ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Controleer of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken.
        7. Laat de muffins eerst een kwartier afkoelen in het muffinbakblik, voordat je ze eruit haalt. Eet ze direct of laat ze volledig afkoelen op een taartrek en bewaar ze tot wel 5 dagen in een afgesloten bewaarbakje.
courgette
courgettemuffin

Zoete aardappeldonuts

Ingrediënten

De donuts

        • 290 g bloem
        • 110 g rietsuiker
        • 1 ½ tl baking soda
        • 1 tl zout
        • 1 tl kaneel
        • ¾ tl nootmuskaat
        • ¼ tl gember
        • 2 el reuzel
        • 2 eieren
        • 185 ml zure room
        • 200 g zoete aardappelpuree, of genoeg om een ​​zacht deeg te maken
        • Reuzel of frituurvet

Het vanilleglazuur

          • 500 g poedersuiker
          • Snufje zout
          • 1 tl vanille-extract
          • 235 ml heet water, of meer

zoete aardappeldonuts

Benodigdheden

            • Metalen zeeflepel
            • Koek-uitsteker (of andere ronde vorm zoals een jampot of glas), doorsnede 4 cm
            • Koek-uitsteker (of andere ronde vorm zoals een jampot of glas), doorsnede 7 cm
            • Mengkom
            • Garde

Bereidingswijze

            1. Klop de poedersuiker en het zout tot het luchtig is en roer het vanille-extract er doorheen. Voeg in delen water toe, tot je een glazuur hebt dat dik genoeg is om te schenken, maar niet te waterig is.
            2. Meng nu voor de donuts alle droge ingrediënten in een kom: bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en gember.
            3. In een andere kom mix je de eieren, zure room en zoete aardappel tot een gladde massa.
            4. Voeg de natte ingrediënten in delen toe aan de droge mix en combineer tot een zacht deeg. Voeg indien nodig meer zoete aardappelpuree toe om het deeg de structuur van koekdeeg te geven.
            5. Breng al het deeg samen tot een grote bal en maak deze plat.
            6. Verpak in vershoudfolie en leg 30 minuten tot 24 uur in de koelkast.
            7. Verhit de reuzel of het frituurvet voorzichtig in een diepe pan. Zorg dat je bij de pan in de buurt blijft zolang je deze op het vuur staat.
            8. Rol je deeg uit tot een dikte van ongeveer 1,5 centimeter.
            9. Steek de donuts uit. Voor de buitenmaat gebruik je een ring met 7 cm doorsnede, voor de binnenmaat 4 cm doorsnede.
            10. Frituur de donuts (en de gaten!) totdat ze naar boven drijven, wacht daarna 15 seconden en draai ze dan voorzichtig om met een metalen schuimspaan.
            11. Frituur 90 seconden en draai de donuts weer om.
            12. Frituur nog eenmaal 60 seconden en haal ze uit de pan. Laat de donuts afkoelen op een taartrek.
            13. Zodra ze genoeg zijn afgekoeld om vast te houden, doop je 1 kant van de donut in het glazuur. Laat afkoelen totdat het glazuur hard is.

Kleine worteltaartjes

Dit is een van onze favoriete taartrecepten van de laatste tijd, niet in de laatste plaats door hoe ontzettend mooi de taartjes eruitzien!

Ingrediënten

Voor de taart

            • 180 g wortel, geraspt
            • 250 g bloem, gezeefd
            • 200 g suiker
            • 2 tl baking soda
            • 1/2 tl zout
            • 1 tl kaneel
            • 4 eieren, groot
            • 350 ml zonnebloemolie of kokosolie
            • 1,5 tl vanille-extract
            • 1 blik ananas, fijngehakt, met sap
            • 150 g pecannoten, grofgehakt

Voor de icing

              • 225 g zuivelspread, op kamertemperatuur
              • 115 g roomboter, op kamertemperatuur
              • 1,5 tl vanille-extract
              • 375 g poedersuiker

Voor de decoratie

              • Oranje kleurstof
              • Bosje munt

worteltaart

Benodigdheden

              • Rechthoekige bakvorm 20 x 30
              • Elektrische handmixer of garde
              • Mengkom

Bereidingswijze

Worteltaart

              1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in of bekleed met bakpapier.
              2. Meng de wortel, bloem, suiker, baking soda, zout en kaneel in een grote kom.
              3. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg daarna het vanille-extract, de ananas en grofgehakte pecannoten toe.
              4. Giet het beslag in de bakvorm en bak ongeveer 35-40 minuten in de oven. Check of je cake gaar is door er met een (houten) satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar. Zo niet, dan laat je ze nog even in de oven staan.
              5. Is je cake gaar? Laat hem dan, in de vorm, 10-15 minuten afkoelen op een taartrooster, of als je dit niet hebt, op het fornuis. Doordat er koele lucht onder de bakvorm kan komen, kan de warmte van de cake ontsnappen en voorkom je een kleffe taart. Na 15 minuten kun je de cakes voorzichtig uit de bakvorm halen en laat je ze volledig afkoelen. Dit is vooral belangrijk omdat je straks een patroon in je icing aan wilt brengen. Is je taart nog warm, dan kan het zijn dat de icing smelt en van de taart afdruipt.

Maak nu de icing

              1. In een mengkom mix je de zuivelspread, vanille-extract en boter met een garde of handmixer tot een egale massa. Zeef de poedersuiker in delen in de kom en meng tot het een egaal geheel is.
              2. Verdeel de icing gelijkmatig over de taart. Houdt een deel apart om straks het oranje patroon mee te maken..
              3. Snijd de taart in driehoeken, in de vorm van een wortel (zie afbeelding). Je houdt hierdoor wat stukjes taart over – de beloning voor de taartenbakker!
              4. Meng een paar druppels oranje kleurstof door de icing die je apart hebt gehouden en schep dit in de spuitzak. Maak hiermee een patroon naar wens op je taartjes.
              5. Gebruik de takjes munt voor het steeltje van je worteltaartjes.

 

Vorig artikel
Banaan + ei + bakpoeder = bananenpannenkoek Banaan + ei + bakpoeder = bananenpannenkoek
Volgend artikel
Op bezoek bij de klantenservice Op bezoek bij de klantenservice

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.