Banaan + ei + bakpoeder = bananenpannenkoek

3 april 2017
door Sanne van Dartelen Gerechten

Banaan, ei en bakpoeder. Dat klinkt als erg weinig, maar is toch echt alles wat je nodig hebt om een heerlijke glutenvrije bananenpannenkoek op tafel te toveren.

Als je regelmatig onze blog leest, dan weet je dat wij gek zijn op een lekker ontbijt. Daarom delen wij vandaag dit heerlijke recept voor bananenpannenkoeken.

Banaan in de hoofdrol

Nu zijn pannenkoeken natuurlijk niet écht gezond, maar omdat deze pannenkoekjes van bananen (lees: fruit) zijn gemaakt, scharen we ze toch onder de noemer ‘gezonde traktaties’.

Er zijn de laatste tijd steeds meer recepten waarin suiker wordt vervangen door bananen. Niet zo gek ook, want een banaan bevat redelijk wat (natuurlijke) suiker. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter en dus hoe meer suiker hij bevat. Dit kan variëren tussen de 10 en 20 gram. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoe groot je bananen zijn.

Zijn bananen dan ongezond? Dat ook weer niet, ze zitten bomvol vezels, vullen goed en ze geven veel energie.  Een banaan eten voor het sporten is bijvoorbeeld heel verstandig.

bananen

Drie(!) ingrediënten

Wij proberen graag iets nieuws uit, dus toen we dit recept met slechts drie ingrediënten tegenkwamen, waren we meteen verkocht. Voor bananenpannenkoeken hoeven we dus voortaan niet meer op zondagochtend met bloem in ons haar te staan zwoegen. Het afmeten van de juiste hoeveelheid melk, meel en suiker behoort tot het verleden!

Nee, voor deze pannenkoeken mengen we volledig zen onze drie ingrediënten in een kom – met een heerlijk luchtige bananenpannenkoek als resultaat.

Deze pannenkoekjes zijn niet alleen heerlijk bij het ontbijt, maar ook lekker als dessert. We kunnen ons zelfs wel voorstellen dat je ze maakt voor de lunch: de eieren en bananen vullen namelijk erg goed, waardoor je er weer een tijdje tegenaan kunt.

bananenpannenkoek

Glutenvrije bananenpannenkoek

Extra fijn aan dit recept, is dat het ook geschikt is om te maken voor de glutenvrije medemens. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd dus met deze pannenkoeken. Zorg dan wel dat ook je toppings geen gluten bevatten.

Toppings

Voordat je in al je enthousiasme begint met bakken, wacht! Er zijn nog wel wat andere belangrijke zaken waar we eerst bij stil moeten staan. Met name – wat doe je straks op je pannenkoek? Dit kies je natuurlijk een beetje afhankelijk van het moment van de dag dat je dit recept gaat maken. Ontbijt, brunch, lunch, dessert: het kan allemaal!

Wij kozen voor deze video (zie onderaan) bijvoorbeeld voor een variant op de Amerikaanse klassieker met bosbessen, frambozen en ahornsiroop. Houd jij van simpel? Besmeer je pannenkoek dan met jam of ga voor een redelijk gezonde optie en snijd een citroen in kwarten en knijp wat citroensap op je pannenkoeken.

bananenpannenkoek topping

Honing, kaneel en fijngehakte noten zijn ook erg lekker als topping, de noten voegen een interessante structuur toe aan je bananenpannenkoeken.

Voor de echte zoetekauwen onder ons: smeer een laagje chocoladepasta op een pannenkoekje en plaats daar nog een pannenkoek op. Besmeer deze met wat pindakaas. De volgende pannenkoek krijgt weer een laagje chocoladepasta, enzovoorts. Zo bouw je een overheerlijke toren.

Genoeg weggedroomd bij alle heerlijke toppings – we gaan aan de slag. Met deze hoeveelheden maak je in ongeveer 20 minuten zo’n 10 pannenkoekjes.

Ingrediënten

  • 5 bananen
  • 6 eieren
  • 1 tl bakpoeder

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Vork
  • Koekenpan met anti-aanbaklaag
  • Soeplepel of andere grote lepel
  • Spatel

Bereidingswijze

 

Gaat de video van dit recept je iets te snel? Hier kun je het rustig nalezen:

Stap 1

Oké, ben je er klaar voor? Je begint met de banaan. Breek of snijd de 5 bananen in kleine stukken en doe ze in een mengkom. Prak ze met een vork tot een grove puree. Hoe grover de puree, hoe luchtiger jouw bananenpannenkoek.

Stap 2

Breek de eieren en voeg deze toe in de kom. Voeg ook het bakpoeder toe. Klop het mengsel met de vork tot het een egale kleur heeft. De textuur mag nog steed aan de grove kant zijn.

Stap 3

Zet een koekenpan op middellaag vuur. Als de pan goed heet is, schep je met een soeplepel of grote opscheplepel ongeveer 3 eetlepels van je beslag in de pan. Is je anti-aanbaklaag niet meer je van het? Gebruik dan wat olijfolie of kokosolie om aanbakken te voorkomen.

Stap 4

Je kunt je bananenpannenkoeken omdraaien als er bubbels in het beslag verschijnen en het randje van de pannenkoek om begint te krullen. Steek de spatel in een vloeiende beweging onder je bananenpannenkoek en draai hem om. Doordat hij kleiner is dan de traditionele pannenkoek, gaat dit een stuk makkelijker! De andere kant heeft ongeveer een halve minuut nodig om gaar te worden.

bananen

Tada – je eerste bananenpannenkoek is klaar! Regel één van pannenkoeken maken is ook waar voor bananenpannenkoeken: de eerste is vaak een misbaksel. Vanwege regel twee van pannenkoeken bakken maakt dat helemaal niet uit. De eerste pannenkoek is toch voor de pannenkoekenbakker! Nu mag je eindelijk losgaan met de toppings. Genieten maar!

Warm houden

Wil je alle pannenkoeken tegelijk eten? Verwarm dan een bord in de magnetron of onder de warme kraan. Zet het bord binnen handbereik op het aanrecht en leg hier een ander (verwarmd) bord op als deksel. Hierin kun je de gemaakte pannenkoeken goed warm houden. Je kunt natuurlijk ook een pannendeksel gebruiken om het bord af te dekken, gebruik dan uiteraard niet de magnetron maar de warme kraan voor het voorverwarmen.

Nog 3 recepten voor een lekker ontbijt

Ben jij, net als wij, gek op variëren met je ontbijt? Dan hebben wij nog drie heerlijke recepten – met of zonder banaan! Hoewel ze garant staan voor een goed begin van de dag kun je deze recepten op elk moment van de dag eten.

[columns_row width=”third”] [column]
[/column] [column]

Smoothie van banaan, amandel en cacao

[/column] [column]

Havermout ontbijtrecepten

[/column] [/columns_row] [columns_row width=”third”] [column]wentelteefjes[/column] [column]ontbijt smoothie[/column] [column]havermout ontbijt[/column] [/columns_row]
[columns_row width=”third”] [column]Wentelteefjes of verloren brood werd vroeger vooral gegeten door mensen die weinig geld hadden. Nu wordt het vooral gegeten door mensen die van lekker eten houden![/column] [column]Met maar vijf ingrediënten maak je deze romige smoothie, die smaakt als een niet-zo-gezonde milkshake maar stiekem gewoon goed voor je is.[/column] [column]Waar havermout vroeger een beetje een stoffig, geitenwollensokken-imago had, is dat nu helemaal omgeslagen. Daar zijn wij erg blij mee[/column] [/columns_row]
[columns_row width=”third”] [column][button content=”Recept bekijken” color=”yellow” text=”black” url=”https://blog.hellofresh.nl/verloren-brood-met-rabarbercompote/” openin=”_blank”][/column] [column][button content=”Recept bekijken” color=”yellow” text=”black” url=”https://blog.hellofresh.nl/amandel-dadel-cacaosmoothie/”>Smoothie van banaan, amandel en cacao” openin=”_blank”][/column] [column][button content=”Recept bekijken” color=”yellow” text=”black” url=”https://blog.hellofresh.nl/havermout-ontbijtrecepten/” openin=”_blank”][/column] [/columns_row]
Vorig artikel
In gesprek met Pauline van Uit Pauline’s Keuken In gesprek met Pauline van Uit Pauline’s Keuken
Volgend artikel
Taart bakken met groente Taart bakken met groente

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Inge schreef:

Deze pannenkoeken zien er heerlijk uit. Ook verantwoord voor mensen die aan de lijn zijn en dus even minder suiker en vet binnen willen krijgen