De hete held in je keuken: harissa 22 februari 2018

door Lisa Kapan In de keuken

Harissa is hot! Deze pittige pasta wordt in steeds meer gerechten gebruikt, van maaltijden en soepen tot borrelhapjes en marinades. Wij vinden het een must in je keuken en het is bovendien zó gemaakt. Hier zie je hoe!

Hete alleskunner

harissa

Zoals men in Indonesië dol is op sambal, currypasta geliefd is in Indiaase gerechten, wordt harissa in grote hoeveelheden gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. De rode pasta komt oorspronkelijk uit Tunesïe,  maar het wordt tegenwoordig over de hele wereld met liefde gebruikt in dressings, als marinade bij vlees en vis en in stoofgerechten. Ook als dip met platbrood en in soepen is harissa een populaire (en lekkere) toevoeging. Ondanks dat er verschillende versies van harissa bestaan, blijft de basis hetzelfde: knoflook, chilipepers, zout en véél olijfolie. Het toevoegen van verschillende ingrediënten zoals tomaten, komijn, koriander en geroosterde paprika kent ook veel fans en zo verveelt harissa nooit. 

HelloFresh ❤ harissa

harissa

Wij zijn gek op het gebruiken van harissa en daarom zie je het ook met regelmaat terugkomen in onze recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze gevulde aubergine met parelgerst, yoghurt en harissa, kruidige harissa-bulgur met pompoenblokjes en zeebaarsfilet of gebakken rijst met groenten, falafel, frisse tzatziki, currykruiden en harissa?

Vuur naar voorkeur

harissa

Harissa zelf maken is ontzettend makkelijk en hiermee voorzie je elk hap van een beetje extra hitte. Wij kozen lekkere ingrediënten om je te helpen de ultieme harissa uit je keuken te toveren. Hou je niet zo van pittig? Speel dan met de verhoudingen van het recept: iets minder chilipeper en iets meer tomaat maken het milder. Kan het jou niet heet genoeg zijn? Doe dan het tegenovergestelde. 

Harissa maken

Harissa maken

Ingredients

  • Voor 1 pot harissa:
  • 1 pot geroosterde rode paprika
  • 4 tenen knoflook
  • 400 g gepelde tomaten (blik)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 3 rode pepers
  • 5 el olijfolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Rooster de kruiden in een koekenpan voor ongeveer 2 minuten.
  2. Doe de kruiden in een vijzelkom en maal fijn met een vijzel.
  3. Doe de kruiden samen met de andere ingrediënten in een blender.
  4. Mix het geheel tot een grove pasta ontstaat.
  5. Je kunt de harissa tot twee weken bewaren in een schoon potje in de koelkast.

 

 

Vorig artikel
Chocolade-zeezouttaartjes: onweerstaanbaar Chocolade-zeezouttaartjes: onweerstaanbaar
Volgend artikel
Zelfgemaakte chocolademelk Zelfgemaakte chocolademelk

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *