De houdbaarheid van producten

31 oktober 2013
door Kirsten Achter de schermen

  HelloFreshBox_002Wij krijgen regelmatig vragen over de houdbaarheid en versheid van onze producten. Want hoe vers zijn de producten in de HelloFresh Boxen eigenlijk? En wat betekenen de afkortingen ‘THT’ en ‘TGT’, die op de verpakkingen van de producten staan? We geven hier antwoord op jullie vragen over de houdbaarheid van de ingrediënten in de HelloFresh Box!

  Wij vinden de versheid en smaak van producten erg belangrijk. De verse producten in de HelloFresh Box komen direct van de leverancier in de box terecht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de spruiten die je op maandag ontvangt, twee dagen daarvoor nog aan de stam zaten. HelloFresh levert de boxen zowel op maandag als op dinsdag en de kritische ingrediënten, zoals vlees, vis, gevogelte en voorgesneden groenten, die op dinsdag verzonden worden, zijn op maandag geproduceerd en geleverd.

  Verschil tussen THT en TGT

  Maar waarom staat op sommige HelloFresh-producten de afkorting ‘THT’, terwijl op andere producten juist ‘TGT’ vermeld staat? De afkorting THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Voor producten met een THT-datum die je ongekoeld kunt bewaren, geldt dat de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product na deze datum achteruit gaat. De fabrikant van het product garandeert tot de THT-datum een smaakvol, veilig product. Maar je kunt het product na de THT-datum vaak nog wel zonder gevaar eten. Ruik, kijk of proef het product eventjes voordat je het consumeert, om zelf te beoordelen of het product nog goed is.

  TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Je moet deze producten weggooien als de TGT-datum verstreken is.

  Hoe kun jij zorgen voor een lange houdbaarheid van de producten?

  De houdbaarheid van producten

  De temperatuur in de hele keten van de levering en de bezorging van de producten in de HelloFresh Box ligt tussen de 0 en 4 graden. Het is erg belangrijk dat de producten, als ze eenmaal bij jou geleverd zijn, ook bij maximaal 4 graden bewaard worden. De productkwaliteit kan namelijk achteruit gaan, als de temperatuur hoger is. Zet je koelkast dus wat kouder, als de temperatuur momenteel hoger dan 4 graden is. De temperatuur onderin de koelkast is lager dan bovenin, dus bewaar je vis, vlees, gevolgte en voorgesneden groenten dus onderin de koelkast.

  Heb je een 5-maaltijdenbox? Om de versheid van de ingrediënten in jouw HelloFresh Box te kunnen garanderen, raden we je aan de volgorde van de gerechten aan te houden zoals aangegeven met het groene icoontje, dat rechtsboven in de hoek van het recept staat. Zo eet je de producten die het langst houdbaar zijn aan het einde van de week.

  Bij sommige producten is het misschien onduidelijk of je ze in de koelkast of voorraadkast moet bewaren. Daarom staan er bij de ingrediëntenlijst in het receptenboekje icoontjes die aangeven of je het product in de voorraadkast, koelkast of vriezer moet bewaren. Zo kunnen wij je een handje te helpen! Wil je een kwetsbaar product pas later eten, maar is het product tegen die tijd niet meer houdbaar? Vries het product dan meteen in zodra je de box ontvangen hebt. Zo kun je de TGT-datum van het product verlengen en het product zonder gevaar later consumeren.

  Vorig artikel
  3 tips om de herfst te vieren 3 tips om de herfst te vieren
  Volgend artikel
  De tajine, een Marokkaanse stoofpot De tajine, een Marokkaanse stoofpot

  Gerelateerde artikelen

  6 reacties

  Jammer dat het potje met de basilicum niet vers was toen ik de doos aan het opruimen was op dinsdagavond. Ik hoopte dat hij nog een beetje bij trok en hij was vochtig genoeg. Toen ik deze wilde gebruiken op donderdag was hij al niet meer te eten. Ik heb hem weggegooid zonder dat ik er een blaadje van gebruiken kon. Met pijn in mijn hart want ik ben dol op basilicum. Hoe kan dat en hoe kan dit de volgende keer voorkomen worden?

  Groetjes Els

  Goedemorgen Els. Wat vervelend om te horen! De tere blaadjes van de basilicum kunnen helaas niet tegen de kou, daar worden ze bruin van. We zijn momenteel aan het zoeken naar een oplossing, zodat we de basilicum zo vers mogelijk bij je kunnen leveren. Onze excuses! Groetjes, Kirsten

  Moniek schreef:

  Hoi,

  Hoe werkt de houdbaarheid van kokosmelk? De 2 pakjes die ik had, waren allebei half hard. Misschien niet in de koelkast moeten zetten?

  groeten,
  Moniek

  Hai Moniek,

  Als je de kokosmelk weer op kamertemperatuur laat komen, zal het weer vloeibaar worden. Waarschijnlijk zijn de vetten in de kokosmelk hard geworden omdat het te koud werd. Het kan dan geen kwaad om het weer vloeibaar te laten worden en het weer te gebruiken 🙂 de kokosmelk is lang houdbaar! Groetjes, Kirsten

  Annemiek schreef:

  Hoi,

  ik zit er over te denken hellofresh te proberen. Nu heb ik alleen een vraag.
  Ik las dat de boxen op dinsdag bezorgd worden. Woensdag en donderdag kan ik de box niet gebruiken omdat ik dan nooit thuis ben. Vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag wel. Zijn de ingrediënten voor drie maaltijden wel tot de dinsdag erop houdbaar?

  m.v.g., Annemiek

  Wendy schreef:

  Hi Annemiek,

  Zeer binnenkort is het mogelijk om ook buiten de randstad de boodschappen op zondag te ontvangen. Dan kun je zondag, maandag en dinsdag uit de box eten!
  Hou je onze Facebookpagina of dit blog in de gaten? Groetjes, Wendy