De lekkerste culinaire reis naar… Italië!

12 juli 2018
door Lisa Kapan In de keuken

    Italië is net zo rijk aan oogstrelende landschappen als aan heerlijke gerechten in haar keuken. Van buffelmozzarella en pesto, tot pizza en panzanella: ga mee op reis richting de Middellandse zee en ontdek onze favorieten!


    Foto door Nick Karvounis

    Buffelmozzarella

    Buffelmozzarella is een gesponnen kaas gemaakt van buffelmelk en wordt gezien als een echte delicatesse. De sappigste versie van traditionele mozzarella is romig van textuur en zoet van smaak en doet het net zo goed op de borrelplank, als in een salade of op een pizza. Komende week combineren we deze kaas met heerlijke Italiaanse serranoham, geroosterde rode druiven en noten, voor een luxe smaakexplosie met Italiaanse flair. Bekijk hier het recept en bestel ‘m in je box!

    Panzanella

    Panzanella is een simpele, Italiaanse broodsalade, waarbij van oorsprong oud Toscaans brood wordt gecombineerd met verse groenten uit de tuin. Tegenwoordig gebruiken we liever vers brood en decoreren we het gerecht bijvoorbeeld met basilicumblaadjes en in dit recept ook nog met verse vis. De Italiaanse kleuren en smaken spatten van je bord af!

    Orzo

    Orzo met broccoli, pecorino en pijnboompitten

    Risoni, ook wel orzo genoemd, betekent letterlijk “gerst” in het Italiaans. Orzo lijkt erg op rijst, maar is in wezen een pastasoort en wordt door Italianen graag gegeten in soep of in een salade. Wij gebruiken het graag als snel alternatief voor risottorijst! In dit gerecht combineren wij hem graag met broccoli, pijnboompitjes en pecorino. Zo verandert je keuken in een handomdraai in de echte cucina di mamma.

    Pizza met pesto

    Pesto is afkomstig uit het noordwesten van Italië. Gemaakt van basilicum, pijnboompitten, olijfolie, knoflook en geraspte kaas, is deze smaakmaker onweerstaanbaar en multi-inzetbaar. Alle ingrediënten worden gemalen in een vijzel of een blender om de groene saus te krijgen die Italianen associëren met het goede, smakelijke leven. Wij ook overigens! Wij gebruiken pesto graag als krachtpatser in dit recept voor platbroodpizza, waar je ook nog champignons, mozzarella en rucola aan toevoegt. Zelf pesto maken? Dat doe je zo!

    Salade caprese

    De ingrediënten zijn simpel, de smaken explosief lekker: dat is de klassieke salade caprese. Ondanks dat er aan deze Italiaanse klassieker weinig bijgeschaafd hoeft te worden, want hoe kan tomaat, mozzarella en basilicum ooit vervelen, delen we in deze blog drie varianten die reden genoeg zijn om ‘O Sole Mio’ te gaan zingen.

    Nog meer zin in Italiaans? Lees hier meer over de vijftien basisingrediënten van de Italiaanse keuken, maak gremolata of ga voor een van de vele andere Italiaanse recepten

    Vorig artikel
    Alles op een stokje – spiesjes voor op de barbecue Alles op een stokje – spiesjes voor op de barbecue
    Volgend artikel
    De lekkerste culinaire reis naar… Spanje! De lekkerste culinaire reis naar… Spanje!

    Gerelateerde artikelen