Zo veelzijdig is de zoete aardappel 15 juni 2017

door Willemijn de Groot Gerechten

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is ontzettend populair en geliefd, ook bij HelloFresh’ers. De Hollandse pieper wordt in traditionele gerechten steeds vaker ingeruild voor de zoete aardappel.

Net als de normale aardappel, bevat de zoete variant veel koolhydraten, magnesium, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat hij twee keer zoveel vezels als een normale aardappel. Door de milde, licht zoete smaak is de zoete aardappel niet meer weg te denken van het HelloFresh-menu. En het leuke is dat hij op een heleboel verschillende manieren bereid kan worden: je kunt hem namelijk koken en daarna pureren, bakken, roosteren in de oven of poffen op de barbecue. En natuurlijk kun je er ook frietjes en chips van maken. Hieronder delen wij onze favoriete recepten met zoete aardappel.

1. Wijtingfilet met bataat-wortelpuree, prei en oregano

WijtingfiletDit gerecht is overheerlijk en ook nog eens gezond. Wijting is erg populair, omdat de vis in veel verschillende gerechten past. Zo smaakt hij ook lekker bij zoete aardappelen en prei. Dit recept ben je misschien al tegengekomen in de HelloFresh Box. Je kunt het hier terugvinden.

2. Zoete aardappeldonuts

Hoewel je het je misschien lastig voor kunt stellen, kun je ook goed bakken met zoete aardappel. Probeer deze zoete aardappeldonuts eens. Ze smaken namelijk nét zo lekker als ze eruit zien. Vind hier het recept!

3. Gevulde zoete aardappel met guacamole

3. Gevulde zoete aardappel met guacamole

Ingredients

  • 1 zoete aardappel
  • 1 avocado
  • 1/2 teentje knoflook
  • citroensap
  • 1/2 rode peper
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over voor op 200 graden.
  2. Was de zoete aardappel en prik er met een vork een paar gaatjes in. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  3. Wikkel de zoete aardappel in aluminiumfolie en bak 55 minuten in de oven.
  4. Hak de knoflook en rode peper fijn en meng dit met het vruchtvlees van de avocado. Voeg citroensap, zout en peper toe en pureer alles om er guacamole van te maken.
  5. Haal de zoete aardappel uit de oven, snijd een gleuf in het midden en vul deze met guacamole.

4. Zoete aardappelfrieten

Eén van onze favoriete bereidingen van de zoete aardappel: frietjes! Hak de zoete aardappel in de vorm van frietjes, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met wat olijfolie, strooi er wat paprikapoeder en eventueel wat zout over, half uurtje op 200 graden in de oven en voilà: je hebt overheerlijke frieten.

5. Toast van zoete aardappel

Toast van zoete aardappel is een fijne afwisseling voor de boterham, wanneer je bijvoorbeeld minder koolhydraten wilt eten. En het goede nieuws is dat het ook nog eens makkelijk en snel te maken is. Lees hier hoe je deze gezonde snack maakt.

6. Zoete aardappelchips

6. Zoete aardappelchips

Ingredients

  • 1 zoete aardappel
  • 5 el olijfolie
  • zout
  • paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Schil de zoete aardappel, was hem en droog hem vervolgens af.
  3. Snijd de zoete aardappel met een mandoline in dunne plakjes van ongeveer 2 mm.
  4. Meng 5 el olijfolie, een snufje zout en een snufje paprikapoeder in een kom.
  5. Dompel de schijfjes zoete aardappel onder in het olijfoliemengsel.
  6. Leg de schijfjes zoete aardappel vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Bak de chips 10 minuten in de oven. Draai ze om en bak ze nog eens 10 minuten.
  8. Let op: de baktijd is afhankelijk van de dikte van de chips.

Wat is jouw favoriete zoete aardappelrecept?

Vorig artikel
Pap – of je worst lust? Win een workshop voor Vaderdag Pap – of je worst lust? Win een workshop voor Vaderdag
Volgend artikel
Maak je eigen mocktail of cocktail Maak je eigen mocktail of cocktail

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *