Dit doe je met overgebleven verse kruiden

26 september 2014
door Wendy Ingrediënten

    Wij houden van verse kruiden, daarom vind je ze bijna elke week in de HelloFresh Box. Soms houd je na het maken van de maaltijden nog wat over. Weggooien is hartstikke zonde want je kunt een heleboel doen met deze overgebleven verse kruiden. Wil je weten wat? Lees dan snel verder!

    Rozemarijn

    Verse rozemarijn ruikt lekker en is kruidig van smaak. Daardoor is deze heerlijk om te mengen met olie en brood, als 4-uurtje bijvoorbeeld! Snijd hiervoor wat brood in stukken, hak vervolgens de overgebleven rozemarijn fijn en meng dit met een beetje olie, wat (zee)zout en eventueel een geperste knoflookteen. Roer goed door en verdeel de olie over het brood. Bak het brood ongeveer 7 minuten op 180 graden in de oven en klaar is je tussendoortje! Ook lekker is rozemarijnthee. Kook hiervoor de rozemarijntakjes 10 minuten in een pannetje met water. Zeef hierna de takjes eruit en meng de thee met een beetje honing. Lekker en bovendien helpt het tegen hoofdpijn en grieperigheid.

    Tijm

    Als je wat tijm overhebt kun je dit gebruiken in een lekker warm bad. Kook hiervoor een flink aantal takjes tijm in een liter water en laat 10 – 15 minuten koken. Zeef de tijm uit het water en voeg het water vervolgens toe aan je warme bad. Dit kruidige bad ruikt heerlijk en helpt goed bij vermoeidheid en spierpijn. Geen bad thuis? Van tijm kun je ook thee zetten. Giet kokend water over 10 verse takjes tijm en laat dit 5 minuten trekken. Filter de kruiden uit de thee en voeg een beetje honing toe. Daar voel je je gelijk een stuk beter door!

    Basilicum

    Heb je niet alle basilicum uit de box gebruikt? Maak dan zelfgemaakte kruidenboter! Smelt hiervoor 100 gram boter au bain-marie en voeg vervolgens 2 lepels citroensap, basilicum (gescheurd in kleine stukjes) en wat peper en zout toe. Giet het mengsel in een bakje en laat afkoelen. Heerlijk voor op brood! Je kunt ook zelfgemaakte verse pesto maken. Meng hiervoor een handje basilicum met 50 ml extra vierge olijfolie, 10 gram pijnboompitten en wat peper en zout in een blender of met een staafmixer. Voeg vervolgens 25 gram geraspte Parmezaanse kaas toe en meng nog een keer. Nu is je pesto klaar. Lekker voor een pasta of op brood!

    Wat doe jij met de kruiden die je over hebt?

    Vorig artikel
    Ingrediënt van de week: harissa Ingrediënt van de week: harissa
    Volgend artikel
    Quesadilla’s met een twist Quesadilla’s met een twist

    Gerelateerde artikelen

    4 reacties

    Mirjam schreef:

    Nog een ideetje voor koriander?

    Hellofresh Marlies schreef:

    Ha Mirjam, misschien kun je uit dit oude blogartikel nog meer info halen: http://blog.hellofresh.nl/2013/08/15/verse-kruiden-weggooien-zonde/