Dit wist je nog niet over nootmuskaat!

20 augustus 2015
door Frederieke Ingrediënten

    Ground nutmeg spice in the wooden spoon closeup

    In onze box vind je verse nootmuskaat, een spannende specerij waarmee je meer kunt dan je misschien denkt. Lees hier alles wat je nog niet wist over nootmuskaat!

    Uit een boom

    Nootmuskaat is een specerij die afkomstig is van de muskaatboom, die het liefst groeit in tropische kustgebieden. De muskaatnoot zelf is ovaal van vorm en het is de gedroogde pit van een vlezige, abrikoosachtige vrucht. Om de pit zit een harde bast, die na het drogen in de zon losbarst. Hierdoor komt de noot met de zaadrok vrij. Zaadrok is het laagje dat om de muskaatnoot heen zit. Dit wordt ook gedroogd en in de keuken gebruikt. Je kent het misschien wel onder de naam foelie, een ouderwetse specerij die je oma vást in de kast had staan. De te kleine of beschadigde muskaatnoten worden veelal gebruikt in cosmetica, zo wordt er weinig weggegooid dus.

    Verse nootmuskaat bewaren

    De noot is heel hard en wordt zowel gemalen als heel verkocht. Dat laatste is wel echt het lekkerst: de smaak en geur van nootmuskaat gaat een beetje verloren als het eenmaal gemalen in een potje zit. Een fijne rasp of speciaal nootmuskaatmolentje is alles wat je nodig hebt om de muskaatnoot te kunnen gebruiken. Je kunt de hele noten wel drie tot vier jaar bewaren, het liefst in een luchtdichte pot. Genoeg tijd om het in de keuken te gebruiken dus!

    Aan de slag

    Traditioneel wordt nootmuskaat gebruikt over groenten als sperziebonen, spruitjes en bloemkool, maar deze specerij is ook geweldig in een beachamel- of kaassaus, taartbodems of Indiase gerechten. Aankomende week gebruik je verse nootmuskaat door een Hollandse bloemkoolsoep met gegrilde courgette en volkoren uienkruier. Dit aromatische nootje is trouwens ook een onmisbaar onderdeel van speculaas, samen met foelie, kaneel en kruidnagel.

    Bloemkoolsoep met nootmuskaat!

    Goed voor je

    Net als aan de meeste specerijen worden ook aan nootmuskaat verschillende positieve eigenschappen toegedicht. Zo zou het een positief effect hebben op een opgeblazen gevoel, misselijkheid en zou het de spijsvertering bevorderen. Wel in kleine hoeveelheden, want in heel hoge dosering kan nootmuskaat schadelijk zijn.

    Hoe heb jij al eens met verse nootmuskaat gekookt?

    Vorig artikel
    Tip: marineer je vis met deze marinade! Tip: marineer je vis met deze marinade!
    Volgend artikel
    Aanschuiven bij HelloFresh: een terugblik Aanschuiven bij HelloFresh: een terugblik

    Gerelateerde artikelen

    2 reacties

    CWM van der Veldt schreef:

    Enkele reacties over de maaltijden
    erg lekker waren de
    week 14 Gerookte forelsalade met witlof
    week 14 gewokte noedels met snijbonen, honingpinda`s en ei
    week 15 Bloemkoolsoep met gegrilde courgette en volkoren uier.

    Niet lekker was
    week 15 de geglaceerde bospeen met aardappelpuree
    Vriendelijke groet
    Carla van der Veldt

    Frederieke schreef:

    Bedankt voor je reactie Carla! We zijn altijd benieuwd wat jullie van de recepten vinden, dus dit soort berichten ontvangen we graag. Groetjes, Frederieke

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *