Duivels lekkere voetbalhapjes
17 juni 2016 door Nora Gerechten
Speciaal voor onze zuiderburen: wat lekkere hapjes om ze extra enthousiast aan te moedigen. Met deze duivels lekkere én gezonde voetbalhapjes zoals guacamole-eitjes, courgettesticks en veggieburgers kan de avond niet meer stuk! Want als 12de man moet je natuurlijk ook in topvorm zijn.
Duivelse guacamole-eitjes
Ingrediënten:
- 5 hardgekookte eieren
- 1 avocado
- Sap van 1 limoen
- Peper en zout
- 1 fijngesneden tomaat
- Paprikapoeder
- Enkele sprieten bieslook
Bereiding:
- Snijd de hardgekookte eieren in de helft.
- Maak guacamole. Plet hiervoor de avocado en voeg het sap van 1 limoen, zout, peper en de stukjes tomaat toe.
- Doe de guacamole in een spuitzak en spuit toefjes op de eieren.
- Garneer de guacamole-eitjes met wat paprikapoeder en fijngehakte bieslook.
Parmezaan-courgettesticks
Ingrediënten
- 190 g broodkruimels of paneermeel
- 270 g geraspte parmezaanse kaas
- 1 tl zout
- 2 tl paprikapoeder
- 2 – 3 courgettes, in dikke repen gesneden
- 2 eieren
- 2 el bruisend water
- Olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakplaat in met wat olijfolie.
- Voeg de broodkruimels, parmezaanse kaas, zout en paprikapoeder toe aan een kom en roer alles door elkaar.
- Mix in een andere kom de eieren met het bruisend water.
- Dip elke courgettestick in het eimengsel, rol door het broodkruim en leg op de bakplaat.
- Vet de topjes van de courgettesticks voorzichtig in met olijfolie.
- Bak de courgettesticks 20 – 25 minuten in de oven, tot alle zijden krokant zijn.
- Haal uit de oven en serveer in een kommetje.
Veggieburgers van zwarte bonen
Ingrediënten
- ½ el koolzaadolie
- ½ fijngesneden ui
- 2 fijngesneden knoflooktenen
- 1 fijngesneden rode peper, zonder zaadjes
- ¾ tl gedroogde komijn
- ¼ tl zout
- ¼ tl zwarte peper
- 160 g uitgelekte zwarte bonen
- 190 g gekookte bruine rijst
- 1½ tl limoensap
- 3 el broodkruimels of paneermeel
- 3 el fijngehakte verse koriander
- 8 meergranenbroodjes
- 2 tomaten in plakken gesneden
- 8 plakken jonge kaas
- rucola
Voor de zongedroogde tomatensaus:
- 320 g zongedroogde tomaten in olie
- 3 tenen knoflook
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 el olijfolie
- Zwarte peper
- ⅛ tl zout
Bereiding
- Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit enkele minuten. Voeg de knoflook, rode peper, komijn, peper en zout toe en fruit 2 minuten.
- Voeg het mengsel toe aan de blender. Voeg de bonen, quinoa en limoensap toe. Mix tot de bonen gehakt, maar net geen puree zijn.
- Lepel het mengsel in een grote kom. Voeg de broodkruimels en koriander toe. Roer goed door tot alles goed gemengd is.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm tot burgertjes. Als het deeg nog te nat is, voeg je nog wat extra broodkruimels toe.
- Leg een bakplaat of schaal met plastic folie klaar. Leg de burgers op de plastic folie en dek af met nog meer plastic folie. Laat de burgertjes 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Verwarm 1 el koolzaadolie in een grote anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Bak de burgers 3 minuten aan elke kant in de pan.
- Voeg de zongedroogde tomaten, knoflook, yoghurt, olijfolie, peper en zout toe aan de blender. Mix tot een gladde saus.
- Bak de meergranenbroodjes af in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
- Smeer de broodjes in met wat tomatensaus en beleg verder met de rucola, burgers, kaas en tomaat.
Heb jij nog leuke ideeën voor andere voetbalhapjes?
Laat jouw idee dan zeker horen in de reacties hieronder!