Een eitje hoort erbij: de leukste ei-feitjes op een rij

24 maart 2021
door Megin Ingrediënten

    Wist je dat één ei zeven vitaminen en 85 calorieën bevat en dat een ei in ongeveer 24 uur wordt gevormd? Met onze ei-feitjes word je een echte e(i)expert 👨‍🍳! Zo hoef je je nooit meer af te vragen tot wanneer is een ei nog vers is, hoelang je een ei het beste kunt koken en welke vogel het allerkleinste exemplaar legt.

    ei-feitjes

    Met deze handige tips ben je al een stuk wijzer, maar naast deze feitjes delen we ook graag verschillende manieren om een ei te bereiden. Van een gepocheerd ei tot een roerei of een sunny side up – lees hier hoe je op 3 verschillende manieren een heerlijk eitje bakt 🍳 . 

    Pocheren kun je leren

    Gepocheerd ei

    Wat is pocheren eigenlijk? Het is een techniek waarbij je een eitje zonder schaal kookt en de dooier daarbij in tact blijft. Het ei pocheren in een perfecte ronde vorm is best lastig, maar een gepocheerd ei dat niet helemaal perfect van vorm is, smaakt evengoed lekker. Je kunt je gepocheerde ei op allerlei manieren eten. Probeer het bijvoorbeeld eens op geroosterd brood met gerookte zalm en avocado of bij een vegetarisch rijstgerecht. Een gepocheerd eitje voelt als echte luxe – misschien omdat niet iedereen weet hoe je dit goed doet en je het daardoor niet zo vaak eet. Volg de stappen hieronder of bekijk dit filmpje om een perfect gepocheerd eitje te maken.

    Ingrediënten: 

    • 8 el wittewijnazijn
    • 1 ei

    Bereidingswijze: 

    1. Zet een grote pan met ruim water op het vuur en breng het net niet aan de kook. Als je kleine bubbeltjes ziet verschijnen op de bodem van de pan zit je goed.
    2. Voeg de wittewijnazijn toe aan het water en roer dit door.
    3. Breek een ei voorzichtig in een kleine kom en laat het ei in een keer in het water glijden.
    4. Laat het ei 2 tot 4 minuten koken (2 minuten als je van zacht eigeel houdt) en haal met een schuimspaan uit het water.

    TIP: Serveer je gepocheerde ei bijvoorbeeld op een geroosterde boterham of een bagel met avocado, gerookte zalm, roomkaas en gebakken spinazie.

    Roerei

    roerei

    Niets is lekkerder dan een heerlijk uitgebreid ontbijt of uitgebreide lunch met een lekker eitje. Ga voor de klassieker en maak een roerei. Binnen 5 minuten staat het op tafel en je kan het met van alles combineren, zoals bacon of zalm.

    Ingrediënten:

    • 2 eieren
    • 1 tl boter

    Bereiding:

    1. Breek 2 eieren in een kom en klop ze los met een garde of een vork. Breng op smaak met zout en peper.
    2. Laat ondertussen de boter smelten in een koekenpan op laag vuur. 
    3. Voeg de eieren toe aan de pan en houd ze in beweging door met een houten lepel of spatel te blijven roeren. Doe dit voor ongeveer 4 minuten. 
    4. Het ei is klaar als het er steviger, maar nog wel smeuïg uitziet.

    Tip: Om roerei wat extra’s te geven kun je er een beetje creme fraiche, wat geraspte kaas en fijngehakte bieslook door roeren.

    Sunny side up

    sunny side up ei

    Van de naam sunny side up worden we al blij. Dit is een spiegelei dat maar aan één kant gebakken hoeft te worden. De dooier blijft hierbij heel en je hoeft alleen maar het ei in de pan te gooien. Super snel en makkelijk en ook nog eens heel lekker met bijvoorbeeld avocado. 

    Ingrediënten:

    • 2 eieren
    • 1 tl boter

    Bereiding:

    1. Smelt de boter in de pan op laag vuur
    2. Voeg de eidooier toe aan de pan en laat het eiwit goed gaar en krokant worden, zorg ervoor dat je dooier zacht blijft.

    Ben je ook zo egg-cited geworden van al deze fEItjes? Probeer dan onze gevulde eitjes in paasstijl en pas je ei-weetjes toe!

    Vorig artikel
    Oost west, paasbest: 3x paastips voor thuis Oost west, paasbest: 3x paastips voor thuis
    Volgend artikel
    Lente in je bowl: onze favoriete foodbowls in april Lente in je bowl: onze favoriete foodbowls in april

    Gerelateerde artikelen