Heerlijk herfstdessert: warme appelkruimeltaartjes

11 oktober 2017
door Thijs In de keuken

    Een krokant laagje aan de bovenkant en warm fruit van binnen: wij zijn dol op crumble! Dit van oorsprong Engelse dessert is een echte klassieker waar vele versies van bestaan. Wij blijven toch het meest fan van de combinatie van appel en kaneel. Voor crumble hoef je geen uren in de keuken te staan en iedereen wordt er blij van. Lees hier hoe je onze favoriet in een handomdraai maakt!

    HF151109-R07_NL_W50_MAIN_low

    Crumble wordt meestal in een grote schaal geserveerd, maar in kleine bakjes ziet het er nog net iets feestelijker uit. We gebruiken voor dit recept Jonagold appels, maar je kunt ook andere appelsoorten gebruiken zoals Goudreinet, Elstar of Granny Smith voor een extra frisse smaak. Het gebruik van kaneel maakt het mooi af, maar je kunt het zelfs nog iets kruidiger maken door een snufje kardemom door het kruimeldeeg te doen voor het de oven in gaat.

    Warme appelkruimeltaartjes

    Ingrediënten voor 6 personen: 

    • 2 Jonagold appels
    • 25 g rozijnen
    • 1 tl kaneel
    • 50 g kristalsuiker
    • 50 g ongezouten boter
    • 75 g (volkoren) spelt- of tarwemeel
    • Zout naar smaak
    • Extra: slagroom, crème fraîche of vanille- of kaneelijs

    Benodigdheden:

    • 2 kommen
    • Mini-ovenschaaltjes (ca. 9 cm)

    Bereidingswijze:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Snijd de appel (Jonagold) in blokjes en meng deze met de rozijnen, kaneel en 1 el suiker in een kom.
    3. Vet de ovenschaaltjes in met een beetje roomboter en verdeel het appelmengsel over de ovenschaaltjes.
    4. Meng in een andere kom de overige roomboter, meel, overige suiker en een snufje zout. Kneed tot een los, kruimelig deeg. Verdeel het kruimeldeeg over de appel in de ovenschaaltjes.
    5. Bak de appelkruimeltaartjes 25 minuten in de oven, of totdat het kruimeldeeg goudgeel en gaar is.
    6. Serveer de appelkruimeltaartjes zonder iets extra’s, of naar wens met slagroom, crème fraîche of een bolletje vanille- of kaneelijs.

    Heb jij de warme appelkruimeltaartjes al gemaakt?

    Vorig artikel
    Tijd besparen in de keuken Tijd besparen in de keuken
    Volgend artikel
    Kippensoep maken: de ultieme opknapper! Kippensoep maken: de ultieme opknapper!

    Gerelateerde artikelen

    1 reactie

    Christa schreef:

    Leuk recept