Geef de vrijheid door – bevrijdingsfestivals 4 mei 2017

door Willemijn de Groot Lifestyle

 Het is morgen Bevrijdingsdag. Dat betekent dat we stilstaan bij vrijheid en vrede én kunnen genieten van leuke activiteiten op de verschillende bevrijdingsfestivals in het land.

Dit jaar is het thema dat verdieping zal geven aan de verschillende activiteiten ‘Geef de vrijheid door’. Wij vroegen ons af hoe vrijheid en eten samengaan en kwamen erachter dat een aantal festivals hier een goede invulling aan geeft.

Bevrijdingsfestival Utrecht, foto: Marcel Krijgsman

1. Het vrije westen, Amsterdam

Heb je trek in een Vrijheidsmaaltijd? Dat klinkt misschien lekker, maar is eigenlijk een open debat, georganiseerd door de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het thema van deze maaltijd is ‘meer debat graag’, waarbij moderator Lennart Booij in discussie gaat over het open debat. Debatteer je mee?  Daarnaast zijn er in het Westerpark rijdende keukens aanwezig voor de lekkere trek en zijn er zeven podia opgebouwd, waar je kunt genieten van leuke bandjes. 

2. Bevrijdingsfestival Brabant, s-Hertogenbosch

Het bevrijdingsfestival Brabant heeft een ochtendprogramma samengesteld waarbij het persoonlijke verhaal centraal staat. Je kunt een vrijheidslunch bijwonen, samen met 150 ouderen, veteranen, vluchtelingen jongeren en festivalbezoekers. Op het menu staan Syrische gerechten, mooie ontmoetingen en bijzondere gesprekken. Daarnaast is er een uitgebreid kinderprogramma. Zo kun je leuke vrijheidsslingers maken en luisteren naar mooie verhalen in de voorleeslounge. 

3. Bevrijdingsfestival Utrecht

Ook in Utrecht wordt de vrijheid gevierd met onder andere leuke muziekoptredens, een vrijheidscollege over de vrijheid en onvrijheid van migratie en een kinderfestival. Of  vier hier de vrijheid door jezelf te trakteren op lekker eten! Er is een aantal lokale cateraars aanwezig waarbij je met verse, biologische en duurzame producten de honger kunt stillen. Zo haal je lekkere verse frieten bij het kraampje Pomms, proef je Latijns-Amerika bij de Empanada fabriek en eet je veganistisch bij de kraam van Ramanas. Daarnaast kun je genieten van een speciaal biertje van lokale brouwers in Kafé de Vrijheid, met uitzicht over het terrein. Genoeg keuze dus! 

4. Bevrijdingsfestival Zeeland, Vlissingen

In Zeeland wordt Bevrijdingsdag gevierd door onder andere muziekoptredens, een talentshow (de Zeeuwse belofte) en leuke activiteiten voor kinderen. Ook zijn er een aantal bijzondere foodtrucks te vinden op deze locatie. Zo warm je je bij de houten koffiebar ‘Barefoot Coffee’ op aan heerlijke koffie of thee vanuit de hele wereld,  leer je meer over wat vrijheid in Mexico betekent als je ‘freedom nachos’ bestelt van de Mexicaanse foodstand Holy Guacamoly en geniet je – als het weer het toelaat – van een lekker Italiaans schepijsje van het Zeeuws ijsmeisje.

5. Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle

Onder het mom van ‘de beste gesprekken vinden plaats aan de keukentafel’, word je op het Wereldpaviljoen in Zwolle uitgenodigd om plaats te nemen aan een Oudhollandse keukentafel. Ga het gesprek aan over vrijheid met onder andere schrijver en columnist Ozcan Akyol, auteur Johanna Reiss en bewoners uit Zwolle en omgeving. Daarnaast proef je hier hoe de Iraanse keuken smaakt, ontdek je hoe een Italiaanse huiskamer eruit ziet en luister je naar drie Iraanse muzikanten die genoodzaakt waren hun thuis achter te laten en zichzelf kenbaar te maken door mooie klanken van de Oriënt.  

Waar vier jij de vrijheid?

 

Vorig artikel
Zo maak je nicecream Zo maak je nicecream
Volgend artikel
Verras je moeder met zelfgemaakte kaneelbroodjes Verras je moeder met zelfgemaakte kaneelbroodjes

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.