3x mac & cheese

30 oktober 2018
door Lisa Kapan Gerechten

    Zeg je mac & cheese, dan zeg je een dampende ovenschaal vol pasta en kaas. Wij bedachten hier drie varianten op, waar je zonder schuldgevoel je tanden in kunt zetten. Comfortfood op z’n kazigst! 

    Herfst-held: pompoen mac & cheese

    Ingredients

    • 180 g rigatoni
    • 1 ui
    • 1 teentje knoflook
    • 10 takjes tijm
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 tl paprikapoeder
    • 300 g pompoenblokjes
    • 150 ml halfvolle melk
    • 150 ml groentebouillon
    • 100 g spinazie
    • 50 g geraspte oude kaas
    • 25 g geraspte cheddar

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook ruim water in een pan met deksel voor de rigatoni en kook de pasta, afgedekt, 13 – 15 minuten al dente. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Bewaar wat van het kookvocht. Snijd de ui fijn. Pers de knoflook of snijd fijn en ris de blaadjes tijm van de takjes.
    2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een soeppan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui, samen met de knoflook en het paprikapoeder 1 – 2 minuten. Voeg de pompoenblokjes en 3/4 van de tijm toe en roerbak 4 – 6 minuten. Voeg daarna de melk en de bouillon toe en laat, afgedekt, 8 – 11 minuten koken, of tot wanneer de pompoen zacht is.
    3. Haal de pompoen van het vuur en giet deze in een maatbeker of grote kom. Pureer met een staafmixer. Als de saus te dik is voeg wat van het kookvocht van de pasta toe.
    4. Voeg de spinazie, 3/4 van de cheddar, 3/4 van de oude kaas en de rigatoni toe en schep goed om. Breng goed op smaak met peper en zout.
    5. Schep alles samen in een ovenschaal, strooi de overige kaas erover. Bak de pastaschotel 10 – 15 minuten in de oven of tot wanneer de bovenkant mooi bruin is.
    6. Haal de pastaschotel uit de oven en schep de pompoen mac & cheese op de borden. Garneer met de overige tijm.

    Kruidige kanjer: bloemkool-rozemarijn-spek mac & cheese

    Ingredients:

      • 250 g pastaschelpen
      • 700 g bloemkool, in roosjes gesneden
      • 310 ml melk
      • 250 ml room
      • 240 g geraspte cheddar
      • 160 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
      • Zeezout en zwarte peper
      • 2 el olijfolie
      • 200 g spekblokjes
      • 210 g verse zuurdesembroodkruimels
      • 1 knoflookteen
      • 3 el fijngehakte rozemarijn
      • 50 g roomboter

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook ruim water in een pan met deksel voor de pastaschelpen en kook de pasta afgedekt voor 8 minuten. Voeg dan de bloemkool toe en kook nog 2 minuten of tot de bloemkool zacht(er) is. Giet af, bewaar de pasta in een aparte kom en voeg vervolgens in de eerder gebruikte pan de melk, room, cheddar, Parmezaanse kaas, zout en peper toe aan de bloemkool. Zet het vuur laag en roer af en toe tot de bloemkool goed bedekt is met de gesmolten kaas.
    2. Verwarm 2 el olijfolie in een soeppan op hoog vuur. Voeg de spekblokjes toe en bak ze 2 – 3 minuten of tot ze krokant zijn. Voeg ze dan toe aan het pastamengsel.
    3. Schep alles samen in een ovenschaal. Meng de zuurdesembroodkruimels, knoflook, 2 el rozemarijn en boter en verdeel tussen de ingrediënten. Bak gedurende 15 – 20 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Verdeel voor het serveren de rest van de overgebleven rozemarijn erop.

    Vega-feest: spinazie-cheddar mac & cheese

    Ingredients:

      • 300 g babyspinazie
      • 25 g peterselie
      • 25 g basilicum
      • 90 g geraspte Parmezaanse kaas
      • 1 knoflookteen
      • 875 ml volle melk
      • 4 el roomboter
      • 40 g bloem
      • 350 g geraspte cheddarkaas
      • Peper en zout
      • 500 g casarecce-pasta

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in de kom van een keukenmachine de spinazie, peterselie, basilicum, Parmezaanse kaas en knoflook tot een dikke massa ontstaat. Voeg 125 ml melk toe en meng nogmaals.
    2. Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat 2 minuten koken. Voeg de resterende 750 ml melk toe en kook al roerend 8 tot 10 minuten of tot het mengsel dikker begint te worden. Roer de helft van de cheddar, zout en peper erdoor en bereid tot de kaas gesmolten is.
    3. Breng ondertussen een grote pan met deksel water met een snufje zout aan de kook en kook de pasta 5 minuten afgedekt. Giet de pasta af en voeg het samen met de spinazie en de kruiden toe aan het kaasmengsel. Roer goed zodat de pasta bedekt is.
    4. Schep alles in een ovenschaal en bedek met de resterende kaas. Bak de pastaschotel 5 – 7 minuten in de oven of tot wanneer de bovenkant mooi bruin is. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de pasta serveert.
    Vorig artikel
    4x tarte tatin 4x tarte tatin
    Volgend artikel
    Boost je immuunsysteem met deze 3 recepten! Boost je immuunsysteem met deze 3 recepten!

    Gerelateerde artikelen