6x de lekkerste zoete aardappel-gerechten

15 mei 2018
door Willemijn de Groot Gerechten

    De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is ontzettend populair. Wij laten je 6 creatieve manieren zien om ‘m te gebruiken in gerechten.

    Net als de normale aardappel, bevat de zoete variant veel koolhydraten, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat hij twee keer zoveel vezels als een normale aardappel en kun je er in de keuken alle kanten mee op; van brunch tot dessert!

    1. Bataatpuree met gegratineerde aubergine

    Bataatpuree aubergine

    Zoete aardappel is perfect om puree van te maken. Wat dacht je van dit recept waar we puree van bataat combineren met aubergine en knapperige rode paprika. De oude geitenkaas en de bieslook zorgen voor een lekkere hartige smaak. Klaar? Stampen maar.

    2. Zoete aardappeldonuts

    donut

    Zei er daar iemand donuts? Hoewel je het je misschien lastig voor kunt stellen, zijn donuts gemaakt van zoete aardappelen ontzettend lekker en een echte traktatie voor jong tot oud. Vind hier het recept!

    3. Gevulde zoete aardappel met guacamole

    3. Gevulde zoete aardappel met guacamole

    Zoete aardappel in combinatie met guacamole is comfort food met de hoofdletter C. Dit recept is heel makkelijk te maken en een ware smaakexplosie in je mond.

    Ingrediënten
    1 zoete aardappel
    Olijfolie
    ½ teentje knoflook
    ½ rode peper
    Avocado
    Citroensap
    1 avocado
    Peper en zout

    Bereidingswijze
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Was de zoete aardappel en prik er met een vork een paar gaatjes in. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
    Wikkel de zoete aardappel in aluminiumfolie en bak 45 minuten in de oven.
    Hak ondertussen de knoflook en rode peper fijn en meng dit met het vruchtvlees van de avocado. Voeg citroensap, zout en peper toe en pureer alles om er guacamole van te maken.
    Halveer de zoete aardappel en haal met een lepel wat vruchtvlees uit het midden. Vul de twee helften met guacamole en genieten maar!

    4. Zoete aardappelfrieten

    [columns_row width=”half”] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]

    Eén van onze favoriete bereidingen van de zoete aardappel: frietjes! Hak de zoete aardappel in frieten, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met wat olijfolie, strooi er wat paprikapoeder en eventueel wat zout over. Bak de frietjes 30 minuten op 200 graden in de oven en voilà: je hebt overheerlijke frieten. Lekker met zelfgemaakte mayonaise.

    5. Toast van zoete aardappel

    Wist je dat je zelfs toast van zoete aardappel kunt maken? Met deze gezonde snack krijg je niet alleen een flinke dosis groenten binnen, maar je hebt ‘m ook nog eens snel op tafel staan. Ga voor een zoete of hartige variant. Lees hier hoe je dat doet.

    6. Zoete aardappelchips

    zoete aardappelchips

    Wist je dat zelfgemaakte chips stukken gezonder is dan kant-en-klaar gekochte chips? Zeker als je zoete aardappels gebruikt in plaats van gewone aardappels. Je kunt je creativiteit er op los laten en variëren met de kruiden die je lekker vindt. Mmm!

    Ingrediënten
    1 zoete aardappel
    5 el olijfolie
    Zout
    Paprikapoeder

    Bereidingswijze
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Schil de zoete aardappel, was hem en droog hem vervolgens af. Snijd de zoete aardappel met een mandoline in dunne plakjes van ongeveer 2 millimeter.
    Meng de olijfolie, een snufje zout en een snufje paprikapoeder in een kom. Dompel de schijfjes zoete aardappel onder in het olijfoliemengsel.
    Leg de schijfjes zoete aardappel vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de chips 10 minuten in de oven. Draai ze om en bak ze nog eens 10 minuten.

    Let op: de baktijd is afhankelijk van de dikte van de chips. Hoe dunner de chips, hoe korter in de oven!

    Vorig artikel
    Twee gezinnen proberen een week HelloFresh Twee gezinnen proberen een week HelloFresh
    Volgend artikel
    Wij deden onderzoek naar familie en tradities Wij deden onderzoek naar familie en tradities

    Gerelateerde artikelen