Alles op een stokje – spiesjes voor op de barbecue

10 juli 2018
door Charlot van Scheijen Diner-recepten

    Een barbecue zonder spiesjes is als nacho’s zonder dip. Wij geven je daarom vier van onze favoriete spiesrecepten, van vis tot vlees tot vegetarisch. Verras vrienden en familie met al het lekkers (op een stokje)!

    Garnalenspiesjes

    spiesjes

    Garnalen zijn heerlijk op de barbecue. Ze zijn makkelijk te marineren, stevig genoeg om aan een spies te rijgen en zijn snel klaar. Met wat kruiden en specerijen tover jij deze garnalen om tot een hapje waar jij en je gasten van zullen watertanden. Tip:

    Ingrediënten:
    ½ knoflookteen
    ½ tl oregano
    ½ tl paprikapoeder
    2 el olijfolie
    1 citroen
    250 g garnalen
    2 takjes koriander

    Bereidingswijze:
    1. Meng de fijngesneden knoflook, paprika, oregano, olijfolie en citroensap in een kom en breng op smaak met peper en zout.
    2. Laat de garnalen 30 minuten marineren in het mengsel.
    3. Prik de garnalen op de spiesen en gril 5 – 7 minuten op de barbecue, draai de spiesen regelmatig.
    4. Garneer met fijngehakte koriander.

    Halloumi & asperge-spiesjes

    spiesjes

    Deze vegetarische versie met halloumi is perfect geschikt om te grillen. Halloumi is namelijk een van de weinige kaassoorten die niet smelt wanneer je het verwarmt en krijgt op de barbecue mooie grillstrepen. Een heerlijke vega verleiding!

    Ingrediënten:
    24 groene asperges
    500 g halloumi
    4 el olijfolie
    ½ tl gemalen peper
    2 takjes munt
    1 citroen

    Bereidingswijze:
    1. Blancheer de asperges 2 minuten in kokend water en snijd ze in stukken van 4 cm.
    2. Snijd de halloumi in even grote stukken als de asperges. Zorg dat de stukken ongeveer 1 cm dik zijn.
    3. Prik de asperges en halloumi om en om op een spies.
    4. Besprenkel de spiesjes met olijfolie en gril ze 3 – 4 minuten op de barbecue tot de kaas goudbruin is en de asperges gaar zijn aan beide kanten.
    5. Breng op smaak met de peper, muntblaadjes en citroensap.

    Sardienspiesjes

    spiesjes

    Sardientjes doen het goed op elke barbecue. Je hoeft ze niet te fileren en kunt ze meteen op de spies prikken. Wat verse kruiden en wat citroen is eigenlijk het enige wat deze kleine visjes nodig hebben. Zo is er tijd over om een lekker drankje voor jezelf (of je gasten) in te schenken.

    Ingrediënten:
    1 citroen
    4 el olijfolie
    12 sardines (zonder kop)
    10 gram dille
    10 gram peterselie
    ½ augurk
    8 spiesjes

    Bereidingswijze:
    1. Rasp en pers de citroen.
    2. Meng de helft van het citroensap met de olijfolie en marineer de sardines minstens 30 minuten in deze marinade.
    3. Gebruik twee spiesen per drie sardientjes, prik de vis aan de kop- en staartkant op de spiesen.
    4. Meng in een schaaltje het overige citroensap, citroensrasp, dille, fijngesneden augurk en peterselie tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
    5. Leg de sardines op de barbecue en bak 3 – 4 minuten aan elke kant.
    6. Bestrooi ze, wanneer ze gaar zijn, met de citroensaus.

    Kip & groentenspiesjes

    Een klassieker kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst; kip & groenten vormen samen een heerlijke hartige combinatie die het goed doet bij jong tot oud. Weet je niet helemaal wat je gasten lusten? Dan zit je met deze spies altijd goed.

    Ingrediënten:
    1 citroen
    1 knoflookteen
    ½ tl basilicum
    ½ tl rozemarijn
    ½ tl oregano
    Peper & zout
    250 g kipfilet
    1 courgette
    1 rode paprika
    2 el olijfolie

    Bereidingswijze:
    1. Rasp en pers de citroen. Meng samen in een grote kom met de knoflook, kruiden, zout, peper en olijfolie. Hou wat van het mengsel achter de hand in een klein kommetje.
    2. Snijd de groenten en kip in grote stukken en laat 30 minuten marineren in het mengsel in de grote kom.
    3. Rijg de stukken groente en kip om en om aan de spiesjes.
    4. Breng op smaak met peper en zout en gril elke kant 3 – 4 minuten op de barbecue. Garneer met het overgebleven kruidenmengsel.

    Meer barbecue-inspiratie nodig? Maak eens deze heerlijke barbecue-salades of gegrilde ananas als dessert! 

    Vorig artikel
    Van mocktail tot cocktail: 5 zinderende zomerdrankjes Van mocktail tot cocktail: 5 zinderende zomerdrankjes
    Volgend artikel
    De lekkerste culinaire reis naar… Italië! De lekkerste culinaire reis naar… Italië!

    Gerelateerde artikelen