Zuurkool: gezond en lekker

31 januari 2014
door Kirsten Ingrediënten

  zuurkoolDeze week heb je een stamppot met zuurkool gemaakt. Waar denk jij als eerste aan bij deze witte kool? Lekker? Winters? Gezond? Of eerder ouderwets? Hoe je het ook wendt of keert: zuurkool is door het hoge vitamine C-, vitamine B- en ijzergehalte een enorm gezonde groente!

  Zuurkool was vroeger het populairste eten tijdens verre bootreizen, omdat de groente scheurbuik kon voorkomen dankzij het hoge gehalte vitamine C. De houdbaarheid van fruit was op lange zeereizen altijd een probleem, waardoor zeelieden vaak een tekort hadden aan deze vitamine. James Cook ontdekte tijdens een van zijn vele ontdekkingsreizen dat zuurkool de oplossing was! En naast dat zuurkool veel vitamine C bevat, is het ook erg goed te bewaren. Dit komt omdat zuurkool een gefermenteerd product is. Zuurkool wordt namelijk gemaakt door gesneden wittekool op kamertemperatuur te conserveren met zout, waardoor de kool gaat gisten. Tijdens dit gistingsproces ontstaan er melkzuurbacteriën en deze bacteriën zijn erg goed voor de darmflora! En nog een mooie bijkomstigheid is dat een goede darmflora weer bijdraagt aan een goed immuunsysteem.

  Veel mensen denken dat zuurkool een typisch Nederlandse groente is, maar niets is minder waar. Het is namelijk afkomstig uit het noorden van China en pas later door grote volksverhuizingen in Europa beland. Pas aan het einde van de achttiende eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd en tegenwoordig is zuurkoolstamppot erg populair in Nederland. Wat vond jij van de stamppot met wilde ganzenworstjes?

  Weetje: Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Dit is afgeleid van a-scrobus, dat ‘ tegen scheurbuik’  betekent in het Latijn.

  Vorig artikel
  Salade met courgette en feta Salade met courgette en feta
  Volgend artikel
  Havermout met banaan en blauwe bessen Havermout met banaan en blauwe bessen

  Gerelateerde artikelen