Hoe appels invriezen

3 juni 2024
door HelloFresh Tips & tricks

  Het correct invriezen van appels stelt je in staat om dit smakelijke fruit langer te bewaren. Er zijn verschillende manieren om appels in te vriezen, waaronder het eenvoudig in een zak doen en ze in hun geheel in de vriezer plaatsen. De hieronder uitgelichte methoden zijn echter perfect voor wanneer je appels direct beschikbaar wilt hebben om recepten mee te bereiden, zoals Flammkuchen met brie en appel of deze salade met varkenshaas, gebakken appel en blauwe kaas.

  De beste manier om appels in te vriezen

  Hoewel appels een langere houdbaarheid hebben dan veel andere fruitsoorten, is invriezen voor veel mensen de voorkeursmethode als ze geen geschikte koude, donkere opslagruimte hebben. Een beproefde methode voor het invriezen van appels is om ze in plakjes te snijden en ze vervolgens direct in te vriezen. Hier volgt hoe:

  • Gebruik een schilmesje op een snijplank om segmenten van de appel met de schil eraan te verwijderen.
  • Leg elk appelschijfje zijwaarts neer op een stuk bakpapier op een bakplaat of vergelijkbaar plat oppervlak (zorg ervoor dat de appelstukjes elkaar niet raken voor het beste resultaat).
  • Werk snel om de bakplaat zo snel mogelijk te vullen, aangezien gesneden appels snel beginnen te oxideren — reageren met de zuurstof in de lucht — en bruin worden.
  • Je kunt het oxidatieproces vertragen door wat citroensap over de appelstukjes te knijpen.
  • Zodra de bakplaat vol is, plaats je deze in je vriezer.
  • Na een paar uur haal je de bakplaat eruit en doe je de bevroren appelstukjes in een afsluitbare zak voordat je ze teruglegt in de vriezer. Dit bespaart ruimte.
  • Nu kun je de appelstukjes naar wens gebruiken en genieten wanneer je maar wilt.

  cutting apples

  Appels invriezen voor appeltaart

  Je kunt ook appels invriezen op een bakplaat wanneer je plakjes nodig hebt voor appeltaart. Als alternatief kun je appels koken door ze in een anti-aanbakpan te verwarmen met een beetje boter, suiker en kaneel. Nadat de appels de gewenste consistentie voor taartvulling hebben bereikt, laat je het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens plaats je de appels in een luchtdichte container en bewaar je ze in de vriezer. Om een appeltaart met bevroren appels te maken, haal je de container een paar uur voor gebruik uit de vriezer om ze te laten ontdooien.

  Is het beter om appels rauw of gekookt in te vriezen?

  Geen van beide methoden is beter dan de andere, maar ze leveren verschillende resultaten op, afhankelijk van hoe je van plan bent je bevroren appels te gebruiken nadat ze uit de vriezer zijn gehaald. Gekookte appels zijn ideaal voor het maken van een dessert, terwijl je misschien bevroren appels wilt gebruiken in smoothies of salades. Een voordeel van het invriezen van rauwe appels is dat je hun voedingsstoffen beter kunt behouden.

  Tips voor appels invriezen

  • Verwijder het klokhuis om de steel en pitten te verwijderen.
  • Werk snel om te voorkomen dat de appels bruin worden en beginnen hun smaak te verliezen voordat ze ingevroren zijn.
  • Sprenkel wat citroensap over de appelstukjes om ze frisser te houden tijdens het voorbereiden voor de vriezer.
  • Zet je vriezer hoger om je appels zo snel mogelijk in te vriezen — je kunt je vriezer altijd later weer terugzetten naar de normale instelling.
  • Houd appelstukjes — en hele appels — gescheiden tot ze bevroren zijn en samen in een zak kunnen worden verpakt.

  Door de richtlijnen van HelloFresh te volgen, benaderen we onze consumenten op ooghoogte, als een ondersteunende vriend met een passie voor thuis koken. We zijn direct, makkelijk te begrijpen en consequent in al onze communicatie.

  Veelgestelde vragen

  Wat is de beste manier om verse appels in te vriezen?

  Voor optimale versheid en smaak na het ontdooien, snijd appels in plakjes en vries ze direct in op bakpapier met een scheutje citroensap.

  Is het beter om appels gekookt of rauw in te vriezen?

  Geen van beide methoden is beter dan de ander, maar ze leveren wel verschillende resultaten op. Eenmaal ontdooid, zullen gekookte appels een gekookte smaak en textuur hebben, terwijl het invriezen van rauwe appels je in staat stelt het fruit te ontdooien tot iets dat veel dichter bij een verse appel ligt.

  Kun je appels invriezen zonder citroensap?

  Ja, dat kan. Appels invriezen zonder citroensap betekent dat ze sneller oxideren, dus je moet snel werken of de appels in een luchtdichte container plaatsen om hun achteruitgang te vertragen. Gebruik echter citroensap als je het beschikbaar hebt.

  Kun je hele appels invriezen?

  Ja, je kunt hele appels invriezen zonder de schil eraf te halen of het klokhuis te verwijderen. Dit is een goede manier om appels in te vriezen wanneer je niet veel tijd hebt, maar houd er rekening mee dat je meer vriescapaciteit nodig hebt om ze op te slaan wanneer ze heel zijn.


  Alle voedingsproducten variëren. Eerder ingevroren voedsel moet volledig worden gekookt voordat het wordt geconsumeerd. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
  Vorig artikel
  Winactie Tefal – Actievoorwaarden Winactie Tefal – Actievoorwaarden
  Volgend artikel
  Hoe maak je hummus Hoe maak je hummus

  Gerelateerde artikelen