Hoe vries je rabarber in voor langdurig resultaat
19 september 2024Rabarber invriezen is een goede manier om deze groente langer te bewaren. Rabarber is een seizoensgroente die meestal van eind april tot vroeg in de zomer wordt geoogst. Als je later in het jaar van dit heerlijke ingrediënt wilt genieten, kun je het invriezen.
Hoe vries je rabarber in?
Als je rabarber zo lang mogelijk wilt bewaren door het in te vriezen, is het raadzaam om:
- De rabarber grondig te wassen om eventuele vuilresten van de onderste delen te verwijderen.
- Met een schilmesje of iets dergelijks de bladeren van de rabarber te verwijderen – je wilt alleen het eetbare deel van de plant bewaren, de kenmerkende roze stelen.
- Vervolgens snijd je elke steel in stukken van gelijke grootte – mik op enkele centimeters per stuk, aangezien dit een handige grootte is om in te vriezen.
- Leg bakpapier op een ondiepe vrieslade of met bakpapier beklede bakplaat en spreid de voorbereide stukken rabarber erover uit. Zorg ervoor dat geen van de stukken elkaar aanraken, omdat dit ervoor zorgt dat ze ongelijkmatig bevriezen.
- Plaats de rabarber in je vriezer en laat het enkele uren staan totdat de stukken volledig bevroren zijn.
- Haal de lade uit je vriezer en plaats alle bevroren stukken in een afsluitbare vrieszak.
- Verwijder alle lucht in je vrieszak en sluit deze om voortijdige veroudering en kristallisatie te voorkomen.
- Haal de stukken rabarber eruit wanneer je ze nodig hebt als ingrediënt voor een recept, en sluit de zak elke keer opnieuw.
Waarom vries je rabarber in?
Aangezien rabarber niet het hele jaar door verkrijgbaar is, is het een goed idee om het te bewaren voor later gebruik. Je kunt rabarber in blik vinden, maar ingeblikte rabarber wordt vaak bewaard in siroop, wat de smaak van je gekozen recept kan beïnvloeden. Invriezen is handig, kost zeer weinig tijd en zal rabarber tot wel een jaar of langer goed bewaren.
Hoe vries je verse rabarber in?
De hierboven beschreven methode is ideaal om verse rabarber in te vriezen die net is geoogst. Je kunt ook gekookte rabarber invriezen, maar deze moet je in een vriesbakje plaatsen die vloeistoffen kan bevatten. Dat komt omdat gekookte rabarber – meestal gestoofd – het beste samen met zijn sappen kan worden ingevroren.
Hoe je rabarber blancheert voor het invriezen
Sommige mensen blancheren verse rabarber voordat ze het invriezen, hoewel dit niet noodzakelijk is. Het kan het iets zoeter maken na het ontdooien, aangezien de groente gedeeltelijk gaar is voordat het invriesproces begint. Om dit te doen:
- Bereid je rabarberstelen zoals hierboven beschreven, zodat alleen het eetbare deel wordt geblancheerd in stukken van een handige grootte.
- Plaats vervolgens de rabarber in een pan met kokend water en laat het één minuut sudderen.
- Zeef de rabarber, laat het afkoelen en droog het af met een handdoek.
- Vries de rabarber daarna in vrieszakken in. Als je niet wilt dat de stukken aan elkaar plakken, gebruik dan de methode met de vrieslade zoals hierboven beschreven.
Hoe je bevroren rabarber ontdooit
Haal je bevroren rabarber uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast, bij voorkeur ’s nachts. Als je meer haast hebt, kun je bevroren rabarber gewoon een paar uur op kamertemperatuur laten staan, maar vergeet niet om het af te dekken.
Beste recepten voor bevroren rabarber
Er zijn genoeg recepten die gebruik maken van seizoensgebonden ingrediënten zoals rabarber. Probeer bijvoorbeeld deze spinazie-aardappelschotel met rundermerguez en rabarbercompote.
Veelgestelde vragen
Kun je rabarber invriezen?
Ja, je kunt rabarber invriezen. Het blijft een jaar – of zelfs langer – goed in de vriezer, maar het is het beste om het binnen zes maanden na het invriezen te consumeren.
Wat is de beste manier om verse rabarber in te vriezen?
De beste manier om verse rabarber in te vriezen, is door de gesneden groente op een ondiepe vrieslade of met bakpapier beklede bakplaat te leggen. Doe de rabarber enkele uren in je vriezer totdat het volledig bevroren is. Vervolgens kun je de lade of bakplaat verwijderen en je bevroren rabarberstukken in een vrieszak doen.
Is bevroren rabarber net zo goed als verse?
Sommige mensen zullen altijd beweren dat verse beter is dan bevroren rabarber. Maar zolang je vriezer op een constante temperatuur is ingesteld en je bevroren rabarber niet langer dan ongeveer zes maanden is bewaard, is het erg moeilijk om enig verschil te ontdekken tussen verse en ontdooide rabarber zodra het is gekookt.
Hoe kun je rabarber ontdooien?
Om rabarber te ontdooien, is het het beste om het langzaam te laten ontdooien. Haal daarom zoveel van de groente uit je vriezer als je nodig hebt voor je gekozen recept en plaats het in een afgesloten bakje. Zet het bakje vervolgens in de koelkast en laat het een nacht ontdooien.
Kun je rabarber koken vanuit de vriezer?
Ja, als je geen tijd hebt om je bevroren rabarber te ontdooien, kun je het in plaats daarvan vanuit de vriezer koken. Als je bevroren en niet verse rabarber gebruikt, zorg er dan voor dat je rekening houdt met een langere stoof- of baktijd.
Welke recepten kun je met rabarber maken?
Rabarber is uitstekend voor het maken van desserts zoals taarten en crumbles. Het wordt ook gebruikt voor jam, compote, gelei en sauzen. Bovendien kan rabarber worden verwerkt in verfrissende dranken en zelfs hartige gerechten zoals chutneys en vleessauzen.
Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.