Ingrediënt van de week: hazelnoten

30 januari 2015
door hellofresh Ingrediënten

  Hazelnoten

  Aankomende week zitten er hazelnoten van Jan Gotjé in de box! Deze noten behoren tot de gezondste van alle soorten noten. Bekijk hier waarom.

  hazelnoot

  Van vrucht tot noot

  De hazelnoot belandt uiteraard niet zomaar op jouw bord. Het is een vrucht van de hazelaar. De hazelaar is een heester (vergelijkbaar met een struik) dit tot wel 3 tot 5 meter hoog kan worden! De hazelnoot wordt vanaf het begin beschermd door schutbladeren. Deze bladeren vormen later de harde bast en de kleur veranderd, als de noot rijper wordt, van groenbruin naar geeloranje. In de herfst zijn de noten rijp en laten ze los. Turkije is het land van herkomst van deze gezonde noot. Momenteel groeien ze ook in onder andere Spanje, Italië en de Verenigde Staten.

  Top 5 gezonde noten

  Wist jij al dat de hazelnoot tot de gezondste en meest voedzame noten gerekend kan worden? Hazelnoten zijn namelijk een rijke bron aan onder andere vitamine E, eiwitten, onverzadigde vetten en mineralen. Een handvol hazelnoten (ongeveer 25 g) helpt je om 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine E binnen te krijgen.

  Andere gezonde noten zijn: walnoten, pecannoten, amandelen en pistachenoten.

  Hazelnoten

  Hazelnoten in de keuken

  Door de hazelnoot kort te roosteren, of te bakken in de oven, krijgt de hazelnoot een krachtigere smaak. Fijngehakt geeft dit een heerlijke smaak in een salade maar ook door bijvoorbeeld een stamppot smaakt de hazelnoot goed. De krieltjessalade van aankomende week bevat, naast hazelnoten, ook zongedroogde tomaten van Kitchen on a Mission. Deze zijn op smaak gebracht met knoflook, kappertjes en tijm. Krijg jij de Veggiebox thuisbezorgd? Dan garneer je deze salade met Italiaanse grana padano van Eriks Delicatessen.

  Heb je zelf rijpe hazelnoten in huis? Bewaar deze dan op een droge plek (rond de 10 – 15 graden) in een goed afgesloten bakje. Zo kan de hazelnoot zelfs een heel jaar lang goed blijven.

  Wat is jouw favoriete nootje?

  Vorig artikel
  Familiebedrijf Jan Gotjé Familiebedrijf Jan Gotjé
  Volgend artikel
  Ingrediënt van de week: Thaise basilicum Ingrediënt van de week: Thaise basilicum

  Gerelateerde artikelen