Recept voor volkoren ontbijtkoek 24 juli 2015

door Frederieke Gerechten

Volkoren ontbijtkoek

Met dit recept maak je een kruidige volkoren ontbijtkoek met dadels en rozijnen. Je brengt het op smaak met kaneel, gember, koekkruiden en mandarijnrasp. Zonder toegevoegde suikers dus!

Recept voor volkoren ontbijtkoek

Ingrediënten voor 12 plakjes

  • 75 g dadels
  • 60 g rozijnen
  • 1 mandarijn
  • 1 tl kaneel
  • 10 g gember
  • 200 ml water
  • 2 el honing
  • 200 g volkoren roggemeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 4 tl koekkruiden
  • 1/2 tl zout
  • 2 eieren

Bereidingswijze

  1. Snijd de dadels klein en laat de dadels en rozijnen 15 minuten wellen in een kom met warm water.Stap 1
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.
  3. Schil de gember en rasp of snijd deze fijn. Was de mandarijn grondig en rasp de schil met een fijne rasp.Stap 2
  4. Giet de dadels en rozijnen af en meng deze met de geraspte gember, mandarijnenschil en honing in een keukenmachine of hoge kom. Voeg een scheutje water toe en maal tot een grof beslag.
  5. Meng in een grote mengkom het volkoren roggemeel, bakpoeder, kaneel, koekkruiden en zout tot deeg.Stap 3
  6. Maak een kuil in het midden van het deeg en breek hierin de eieren. Voeg de gemalen dadels en rozijnen toe en schenk het overige water erbij. Meng alles tot plakkerig deeg.
  7. Schep het deeg over in een cakevorm met bakpapier en bak de ontbijtkoek ongeveer 45 minuten in de oven.Stap 4
  8. Controleer met een satéprikker of de ontbijtkoek goed gaar is. Laat eventueel nog 5 minuten langer in de oven staan.

Veel kookplezier! Wat is jouw favoriete bakrecept?

Vorig artikel
Fruitspiesjes met chocolade Fruitspiesjes met chocolade
Volgend artikel
Onze visleverancier Han Onze visleverancier Han

Gerelateerde artikelen

8 reacties

evelien herman schreef:

volkoren ontbijtkoek met dadels ga ik zeker proberen. Ben eigenlijk op zoek naar een recept met vijgen. Heb een vijgen boom en die hangt erg vol. Om zo te eten is al lekker maar hebben jullie ook een recept met vijgen?

Frederieke schreef:

Hi Evelien, leuk dat je een vijgenboom hebt! Op dit moment staat er geen recept met vijgen op het blog, maar ik ga eens kijken of ik hier verandering in kan brengen! Groetjes, Frederieke

Marike schreef:

Heb hem vanmiddag gemaakt met wat kleine aanpassingen. Volkoren tarwemeel ipv roggemeel omdat ze dat niet hadden in de supermarkt en rasp van sinaasappel ipv mandarijn om dezelfde reden. Net even geproefd en hij is heerlijk, lekker kruidig!!

Frederieke schreef:

Wat leuk om te horen dat het lekker was Marike:)

Jessicatsd schreef:

Dit recept ga ik vandaag proberen. Volgende week gaan de kinderen weer naar school en dit is een mooi gezond alternatief voor de 10 uur pauze in plaats van ontbijtkoek of een boterhammetje.

Frederieke schreef:

Dat klinkt goed Jessica! Laat je ons weten of het in de smaak valt bij de kids? Fijn weekend! Groetjes, Frederieke

Joke schreef:

Moet deze koek in de koelkast bewaard worden? Na een paar dagen buiten de koelkast kwam er schimmel op.

Frederieke schreef:

Hi Joke,
Wat jammer dat er zo snel schimmel op de koek kwam. In principe moet de koek het een paar dagen buiten de koelkast volhouden, maar als je er langer van wilt genieten dan is het inderdaad goed om de koek na een paar dagen in de koelkast te bewaren.
Heeft de koek, voordat er schimmel ontstond, wel lekker gesmaakt?:)
Groetjes,
Frederieke

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *