De lekkerste lasagnes

13 november 2018
door Stephanie Reynaert Gerechten

    Voor velen is lasagne de koning der comfortfood en dat begrijpen wij helemaal! Niets beter om je humeur een extra boost te geven na een lange dag dan met een dampend bord verse lasagne. Wij inspireren je met drie verrassende versies!

    Klassieke vegetarische lasagne

    Je hoeft geen vegetariër te zijn om van deze gekleurde lasagne boordevol groenten te genieten. Hij bevat maar liefst zes verschillende soorten groenten en is dus niet alleen lekker comfortfood, maar zit ook nog eens vol vitaminen. Laat maar komen!

    Klassieke vegetarische lasagne

    Voor 6 porties:

    Klassieke vegetarische lasagne

    Ingredients

    • 2 el olijfolie
    • 1 courgette
    • 250 g champignons
    • 1 rode paprika
    • 2 knoflooktenen
    • 340 g tomatensaus
    • 240 ml melk
    • Snufje chilipoeder
    • 55 g zongedroogde tomaten in olie
    • 100 g groene linzen
    • 165 g lasagnevellen
    • 450 g verse spinazie
    • 20 g verse basilicum
    • 225 g mozzarella
    • 115 g provolone, geraspt
    • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
    • Pesto (optioneel)
    • Peper en zout

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
    2. Snijd de courgette, champignons en rode paprika in kleine stukjes. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe. en voeg de gesneden groenten toe zodra de olijfolie warm is. Breng op smaak met zout en peper. Bak drie minuten of tot de groenten licht gekarameliseerd zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
    3. Roer de tomatensaus, de melk en een snufje chilipoeder erdoor. Roer de zongedroogde tomaten, linzen en 60 ml water erdoor.
    4. Breek elke lasagnevel in 2-3 stukjes en roer ze door de saus, zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk ondergedompeld zijn. Kook tot de lasagnevellen al dente en de linzen zacht zijn – ongeveer 15 minuten. Als de saus te dik wordt, voeg dan wat extra water toe om te verdunnen.
    5. Roer de spinazie en de basilicum door de lasagne. Haal de inhoud uit de koekenpan en leg in een ovenschaal. Strooi de mozzarella, de provolone en de Parmezaanse kaas over het geheel.
    6. Plaats in de oven en bak gedurende 10 minuten of tot de kaas gesmolten is. Verwijder en laat vijf minuten rusten. Serveer met verse Parmezaanse kaas en eventueel wat pesto.

    Geroosterde flespompoen-spinazielasagne

    Zin in een winterse lasagne? Ga dan voor deze heerlijke variant met zelfgemaakte geroosterde flespompoenvulling. Want je kunt deze tijd niet genoeg gerechten met pompoen maken, toch?

    Geroosterde flespompoen-spinazielasagne

    Voor 8 porties:

    Ingredients:

    • Voor de geroosterde flespompoenvulling:
    • 1 middelgrote flespompoen
    • 1 el olijfolie
    • 250 g ricotta
    • 120 ml melk
    • ¼ tl nootmuskaat
    • Peper en zout 
    • Voor de spinazievulling:
    • 240 g spinazie
    • 250 g ricotta
    • 250 g mozzarella
    • 2 knoflooktenen
    • Peper en zout
    • Andere ingrediënten:
    • 220 g lasagnevellen
    • 375 g mozzarella
    • 125 g Parmezaanse kaas, geraspt
    • ¼ tl Italiaanse kruiden
    • ¼ tl paprikapoeder
    • ¼ tl gedroogde basilicum

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    2. Snijd de flespompoen in twee en schraap met een lepel de zaden en vezels uit elke helft. Vet de bakplaat in met olijfolie en plaats de flespompoen op de bakplaat met de gesneden kant naar beneden. Bak 30 minuten in de oven. Haal de flespompoen uit de oven en laat 5 minuten afkoelen met de gesneden kant naar boven. Pel de flespompoen wanneer deze is afgekoeld.
    3. Verwarm de oven opnieuw op 190 graden.
    4. Weeg de flespompoen en doe 500 g in een blender. Voeg de ricotta, melk, nootmuskaat en zout toe. Voeg indien nodig meer melk toe. Mix alles tot een vloeibaar geheel.
    5. Roer voor de spinazievulling de spinazie, ricotta, mozzarella, knoflook en peper en zout in een kom.
    6. Vet de lasagneschotel licht in met olijfolie. Verdeel ⅓ van de geroosterde flespompoenvulling op de bodem van de schaal en beleg met mozzarella. Bedek met een laag lasagnevellen zonder overlapping. Verspreid de helft van spinazievulling over de lasagnevellen en beleg licht met mozzarella. Bedek deze laag met lasagnevellen. Herhaal deze lagen nog een keer. Volg voor de laatste lagen de volgorde: spinazievulling, mozzarella, lasagnevellen, pompoenflesvulling en werk af met geraspte Parmezaanse kaas en mozzarella.
    7. Bestrooi met de Italiaanse kruiden, paprikapoeder en de gedroogde basilicum.
    8. Bedek de lasagneschotel met Aluminium folie en bak gedurende 30 minuten in de oven, verwijder de folie en bak nog eens 10 minuten.

    Krokante witte lasagne met prosciutto

    Een lasagne hoeft niet altijd met tomatensaus gemaakt te worden, deze heerlijke witte prosciutto-lasagne zal je daarvan overtuigen!  Krokant vanbuiten en heerlijk kazig van binnen, wie wordt daar nu niet blij van?

    Krokante witte lasagne met prosciutto

    Voor 8 porties:

    Ingredients:

      • 115 g boter
      • 2 knoflooktenen
      • 1 tl gedroogde basilicum
      • 1 tl gedroogde oregano
      • 32 g bloem
      • 470 ml melk
      • 470 ml kippenbouillon
      • 250 g mozzarella, in blokjes gesneden
      • 250 g Parmezaanse kaas, geraspt
      • 500 g ricotta
      • 500 g provolone, geraspt-
      • 250 g spinazie
      • 220 g lasagnevellen
      • 85 g prosciutto
      • Peper en zout

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de lasagneschotel in.
    2. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, gedroogde basilicum, gedroogde oregano, zout en peper toe en bak 30 seconden. Doe de bloem erbij en bak één minuut. Voeg langzaam de melk en de kippenbouillon toe terwijl je blijft roeren. Breng aan de kook en roer nog één minuut door. Haal de koekenpan van het vuur en voeg de mozzarella en 125 g Parmezaanse kaas toe. Roer totdat de kaas volledig gesmolten is. Zet de kaassaus apart.
    3. Doe de ricotta, provolone en spinazie in een kom en roer alles door.
    4. Verdeel ¼ van de kaassaus over de bodem van de ovenschaal en bedek deze laag met 3 – 4 lasagnevellen. Spreid ½  van het ricotta-mengsel en nog eens ¼ van de kaassaus over de lasagnevellen. Voeg de overige lasagnevellen toe en giet hierover de overige kaassaus. Bedek de schotel met 125 g Parmezaanse kaas en schik de prosciutto zoals je zelf wil.
    5. Ze de lasagneschotel in de oven en bak gedurende 45 minuten of tot de kaas gesmolten is. Laat 5 minuten afkoelen voor je de lasagne serveert.
    Vorig artikel
    4x soep mét toppings 4x soep mét toppings
    Volgend artikel
    Keizerlijke kaneelbroodjes Keizerlijke kaneelbroodjes

    Gerelateerde artikelen