Kerst in Groot Brittannië

5 december 2014
door Frederieke Onze recepten

    Kerst in Groot Brittannië

    De decembermaand is inmiddels van start gegaan. Niet alleen in Nederland vieren wij feest met veel eten en drinken, ook aan de andere kant van de Noordzee wordt kerst goed gevierd. Kerst in Groot Brittannië is altijd een groot feest. Lees hoe onze HelloFresh-collega’s in Groot Brittannië kerst vieren en bekijk nu een typisch Engelse kerstmaaltijd.

    In Groot Brittannië vieren ze Kerst erg uitgebreid. Zo wordt er op kerstavond veel bisschopswijn gedronken en nemen de volwassenen voor bedtijd nog een klein gaasje sherry. Op eerste Kerstdag bereiden de meeste Engelsen een ‘Christmas Dinner’ voor de lunch of late namidddag. Pudding schijnt een grote traditie te zijn, waar families ieder jaar hun best voor doen. Ook dit gerecht staat tijdens kerst bij velen op tafel: kiprolletjes met broccoli en aardappelen uit de oven.

    Kiprolletjes met broccoli en aardappel uit de oven

    Ingredients

    • Voor 4 personen:
    • 4 kipfilets
    • 120 g roomkaas
    • 4 el cranberries
    • 600 g broccoli
    • 900 g aardappelen
    • 1 kippenbouillonblokje
    • 2 el bloem
    • 2 el olijfolie
    • Klontje roomboter
    • Zout en peper naar smaak
    • Benodigdheden:
    • pan met deksel
    • ovenschaal 2x
    • aluminiumfolie
    • koekenpan

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
    2. Was de aardappelen grondig of schil met een dunschiller en snijd in blokjes van maximaal 4 cm. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook 4 minuten.
    3. Giet af en bewaar de aardappelen in de pan. Doe de deksel op de pan en schud heen en weer. Laat, zonder deksel, uitstomen.
    4. Vet een ovenschaal in met wat roomboter en voeg de aardappelen toe. Besprenkel met 1 el olijfolie en bestrooi met peper en zout. Bak 25 minuten, of totdat de aardappelen goudbruin zijn en zacht van binnen, in de voorverwarmde oven.
    5. Leg de kipfilet ondertussen tussen 2 vellen aluminiumfolie en druk plat met de onderkant van een pan. Verdeel de roomkaas en vervolgens de cranberries over de kip. Bestrooi naar smaak met zout en peper. Rol de kipfilet op.
    6. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de kipfilet 2 minuten rondom, haal uit de pan en doe in een ovenschaal. Bak de kip 20 – 25 minuten in de oven.
    7. Kook ondertussen water in de pan met deksel voor de broccoli. Snijd de broccoli klein, kook 3 minuten en giet af. Houd het kookvocht apart.
    8. Plaats de koekenpan terug op het vuur en voeg, zodra de pan heet is, de bloem toe. Blijf roeren totdat er een dikke saus ontstaan. Voeg het bouillonblokje en 200 ml kokend water van de broccoli toe. Blijf roeren tot een jus.

    Wat eet jij het liefst met kerst?

    Vorig artikel
    Ingrediënt van de week: aardpeer Ingrediënt van de week: aardpeer
    Volgend artikel
    Het verschil tussen wortel en peen Het verschil tussen wortel en peen

    Gerelateerde artikelen