Noten en vruchten verzamelen

6 november 2014
door Frederieke Ingrediënten

  Herfts

  Met de herfst in volle gang is het weer tijd om volop te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Als je nu een wandeling in het bos gaat maken, kun je genieten van mooie herfstkleuren en vallende bladeren. Maar er liggen niet alleen bladeren op de grond, wist je dat gevallen kastanjes en beukennootjes ook gewoon eetbaar zijn? Lees hier hoe je dat kunt doen: noten en vruchten verzamelen.

  Tamme kastanjes

  Wist je dat de vrucht van de tamme kastanje eetbaar is? Deze vrucht groeit in een prikkende, stekelige bolster. Je kunt de vrucht rauw eten maar bijvoorbeeld ook gebruiken voor een puree. Dit is in Frankrijk erg populair! Ook kun je tamme kastanje poffen, wat in sommige landen in de wintermaanden als lekkernij op straat wordt verkocht. Zin in een tamme kastanje die een zoete smaak heeft? De tamme kastanje kun je vinden in veel verwilderde cultuurbossen en landgoederen. Hoe weet je nog of het een tamme kastanje is die je gevonden hebt? In tegenstelling tot de wilde kastanje, hebben de bomen die eetbare kastanjes dragen langwerpige bladeren. Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange en fijne stekeltjes. Net zoals een egel. Eetbare kastanjes zijn niet helemaal rond, maar hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.

  Beukennootjes

  Beukennootjes staan bekend om de lekkere smaak die ze hebben als je deze rauw eet! Deze vrucht van de beukenboom is een klein, driehoekig nootje. Om beukennootjes te verzamelen, heb je natuurlijk beuken nodig. Gelukkig vind je deze in veel parken en bossen! Niet alleen mensen maar ook dieren, met name eekhoorns, vinden beukennootjes heerlijk. In de maanden september tot en met november moet je er dan ook snel bij zijn, omdat er meer kapers op de kust zijn! Let op: eet er niet al teveel, want in grote hoeveelheden zijn ze minder gezond.

  Hazelnoten

  Hazelnoten

  Hazelnoten zijn lekker en gezond! Net zoals de tamme kastanjes en beukennootjes kun je deze rauw eten. Daarnaast worden hazelnoten veel gebruikt in combinatie met chocolade. Extra lekker in de winter! Er zijn 2 verschillende soorten hazelnoten: hazelnoten van hazelaars en hazelnoten van de hazelnotenboom. Beide kun je in het bos vinden, maar de hazelaar zul je sneller tegenkomen in een park! 

  Noten in de Veggiebox

  Noten in de Veggiebox

  Naast deze heerlijke noten die je in de Hollandse natuur kunt vinden, eten de HelloFresh’ers met een Veggieboex volgende week heerlijke macadamionoten. Bekijk hier alvast het gerecht! Wil je meer weten over hoe gezond noten zijn? Kijk dan hier!

  Wat zijn jouw favoriete noten? 

  Vorig artikel
  Ingrediënt van de week: scholfilet Ingrediënt van de week: scholfilet
  Volgend artikel
  Ingrediënt van de week: kaas-spinaziebrood Ingrediënt van de week: kaas-spinaziebrood

  Gerelateerde artikelen

  1 reactie

  Marion van S schreef:

  Zojuist feestelijk de eerste vega box geopend en meteen soep alvast gekookt voor morgen en de pasta met courgette gegeten. Het was allemaal heel erg verzorgd en vers en lekker. Erg mooi systeem, dit.