Op bezoek bij boerenkoolleverancier Tom

30 januari 2017
door Charlot van Scheijen Achter de schermen

    Winterse kost met superfoodallure: boerenkool. Ik ging op bezoek bij Tom Noordermeer, de leverancier van de boerenkool in jouw box.

    11Heb jij je wel eens afgevraagd waar de boerenkool op jouw bord vandaan komt? Na een bezoek aan boer Tom Noordermeer in het Nederlandse Abbebroek eet ik in ieder geval nooit meer boerenkool zonder even aan hem en zijn harde werk te denken. Op zijn boerderij, waar weken van tachtig uur werken geen uitzondering zijn en het weekend uit alleen een zondag bestaat, maak ik kennis met de wondere wereld van deze groene vitaminebom.

    Babyboerenkool

    Hoewel je boerenkool waarschijnlijk associeert met de winter, gebeurt een groot deel van het werk al in de zomer. In juni en juli gaan de eerste baby-boerenkoolplantjes de grond in, nadat ze een heleboel water hebben gekregen. Met een pootmachine worden ze voorzichtig in de volle grond gezet. ‘Het is vreselijk belangrijk dat dat met genoeg zorg gebeurt’’, legt Tom uit. ‘’De plantjes zijn zo klein nog erg kwetsbaar en hebben precies de goede behandeling nodig om uit te kunnen groeien tot planten waar je van kunt eten.’’ Halverwege september kun je de boerenkool dan met een beetje geluk voor het eerst oogsten. De uiteindelijke oogst hangt vooral af van het weer. Met slecht weer kan het wel eens een kwart zijn van de opbrengst die je hebt met stabiele weersomstandigheden. Het weer speelt dan ook een heel grote rol in het leven van Tom. ‘’De meeste mensen zijn allang weer vergeten hoe het weer van afgelopen zomer was, maar ik weet het nog precies. We houden het de hele tijd in de gaten, zodat we meteen in actie kunnen komen als dat nodig is. En ja, dat betekent ook wel eens werken op onze vrije zondag. Het weer is de baas!’’

    Boerenkooltekort

    Er zijn verschillende soorten boerenkool, waarvan de Reflex het meest gangbaar is. Dat is ook de soort die je in de HelloFresh Box kunt vinden. Door de enorme stijging in populariteit van boerenkool in met name de Verenigde Staten, dreigt er zelfs een tekort aan boerenkool-zaadjes te ontstaan. Daar gebruiken ze de boerenkool, kale zoals zij het noemen, natuurlijk niet in stamppotten, maar wel in smoothies, salades en sapjes. Door alle goede stoffen in deze groenten geldt het als een heus superfood, waar veel vraag naar is. Door andere boerenkoolsoorten te gebruiken kunnen boeren als Tom dat tekort omzeilen. Gelukkig maar, want ik kan me geen winter voorstellen zonder boerenkool!

    Van land naar snijderij

    Na een rondje op de boerderij van Tom gaan we naar zijn grotere stuk land, een stukje verderop. Daar verbaas ik me over de hoeveelheid handwerk die komt kijken bij het oogsten van de boerenkool. De bladeren worden namelijk met de hand van de stronk ‘gestript’, waarna ze in grote bakken gegooid worden. Omdat iedere plant net iets anders is, kan dat bijna niet met een machine. De bladeren gaan vervolgens naar het fabriekje aan de overkant van de weg, waar alles gesneden, meerdere malen gewassen, gedroogd en ingepakt wordt. De harde stelen en nerven van de boerenkool worden niet weggegooid. Van een deel wordt veevoer gemaakt, het overige deel gaat naar een vergistingsfabriek waar het wordt omgezet in groene energie. No waste dus!
    Aan het einde van de rondleiding kijkt Tom tevreden naar de zak van zijn eigen boerenkool in zijn handen. ‘’Dit is zoals boerenkool hoort te zijn. Als ik in de supermarkt ben kijk ik wel eens stiekem hoe de zakken van de concurrent eruit zien, maar ik ben toch wel echt trots op die van ons!’’

    De vorst eroverheen

    Je hebt vast wel eens gehoord dat boerenkool veel lekkerder is ‘als de vorst eroverheen is geweest’. Eindelijk kon ik nu aan Tom vragen of dat verhaal klopt. En jawel, het is geen fabel! ‘’Door de vorst ontstaan er suikers in de plant, die de boerenkool inderdaad wat zoeter maken. Hetzelfde geldt voor spruiten.’’ Maar, zo merkt Tom op, echt bitter zijn ze al niet meer. ‘’Mensen houden niet meer van bitter tegenwoordig. Daarom zijn de moderne groenten zo gekweekt dat er nauwelijks meer bitters in zitten. Die vorst is dus niet noodzakelijk voor de smaak!’’
    4

    Vorig artikel
    Tips voor herstel na het sporten Tips voor herstel na het sporten
    Volgend artikel
    Nieuw: elke week de recepten die het beste bij jou passen Nieuw: elke week de recepten die het beste bij jou passen

    Gerelateerde artikelen