Op bezoek bij Paul, onze leverancier van bieten en peen 21 februari 2017

door Charlot van Scheijen Achter de schermen

Onze collega Charlot ging op bezoek bij de leverancier van de gekleurde peen én de bietjes in jouw box.

bietenteler

Op een ijskoude woensdagochtend vertrek ik vanuit Amsterdam naar het bevroren West-Friesland. In De Goorn kom ik aan bij Paul, de teler van de gekleurde penen en bietjes die je zo nu en dan in jouw box vindt. Hij woont en werkt op de boerderij die zijn vader ooit, een stuk kleinschaliger, begon.

Paul steekt meteen enthousiast van wal: “We hebben verschillende kleuren peen: wit, zwart, paars en geel. Daarnaast telen we een aantal soorten bietjes: wit, geel, rood en Chioggia (roze-wit gestreept). Van juni tot begin november kunnen we in principe oogsten – voordat de vorst begint. Daarbij zijn we volledig afhankelijk van het weer.”

gekleurde peen

“We hebben de natuur nodig, maar ze is ook onze grootste vijand. Slecht weer kan de volledige oogst in gevaar brengen, dus houden we het altijd nauwlettend in de gaten. Te warm is ook weer niet goed. Dan zijn de producten te warm dus kost het veel energie om ze op de gewenste temperatuur te krijgen. Als je dat niet doet, gaat de temperatuur van de groenten omhoog en gaan ze rotten. Net als bij mensen dus, stijgt de temperatuur van groenten als ze ziek zijn.”

bietenteler

Oogsten op bestelling
In de zomermaanden haalt Paul, samen met zijn vijf man personeel, iedere dag van het land wat hij nodig heeft voor de bestellingen. Tegen het einde van het seizoen verandert dat ritme en moeten ze alles op alles zetten om te zorgen dat de hele oogst voor de vorst veilig binnen is.

“Ook dan houden we voortdurend rekening met het weer. Als er slecht weer aankomt en het is de dagen ervoor mooi, maken we extra lange dagen en werken we op zondag als dat nodig is.” Bepaald geen negen-tot-vijf-baan dus, dat groenten telen. Gelukkig voor Paul heeft hij een vrouw die helemaal achter hem staat, helpt in het bedrijf en veel voor hun kinderen zorgt.

rode biet

Teeltwisseling
Om het land gezond te houden, is het belangrijk om niet steeds hetzelfde gewas op bepaalde stukken land te telen. Door samen te werken met andere mensen uit de omgeving worden regelmatig stukken land geruild, bijvoorbeeld voor een jaar. “Vroeger waren boeren daar heel terughoudend in, maar de nieuwe generatie staat veel meer open voor samenwerkingen. Voor ons een hele goede ontwikkeling”, zegt Paul.

Wassen
Eenmaal binnen worden de groenten allemaal grondig gewassen, met water dat zo veel mogelijk hergebruikt wordt. Dat gebeurt met een loopband en een soort gigantische wastrommel. Doordat de groenten over elkaar heen wrijven, worden ze mooi schoon. Net als het wassen van je handen eigenlijk!

Vervolgens worden ze gesorteerd op grootte. De penen worden vooral op lengte gesorteerd, de bieten op diameter. Door de manier van telen en zaaien probeert Paul al om zo veel mogelijk gelijkende groenten te kweken, maar dat kan nooit helemaal.

rode biet

Na het schoonmaken worden de groenten bewaard bij een temperatuur van ongeveer 1 graad Celsius, in het donker. Onder die omstandigheden gaan de penen en bieten in rust. Dat houdt in dat ze wel blijven leven, maar niet uitlopen of verkleuren. De beste bewaaromstandigheden dus.

Het afval dat er is, probeert Paul tot een minimum te beperken. Alles wat echt niet gebruikt kan worden, wordt veevoer.

Innovatie
“We zijn ooit met de gekleurde penen en bieten begonnen, puur als hobby naast de pootaardappelen die we al hadden. Het is mooi om te zien hoe zo’n klein onderdeel inmiddels is uitgegroeid tot iets veel groters. Door steeds te blijven innoveren en te komen met nieuwe producten om te telen, kunnen wij ons onderscheiden van anderen. En natuurlijk door te focussen op kwaliteit! Dat betekent vaak wel nog harder werken dan de rest, maar dat is het zeker waard.”

De bietenberg
Alle moderne technieken en methodes ten spijt: de beste manier om bieten te bewaren is nog steeds de manier waarop de opa van Paul het ook al deed. Naast zijn schuur liggen enorme stapels bieten, afgedekt met grond en stro: een bietenberg. Zo blijven de bieten beschermd tegen de kou, zonder dat ze te warm worden, gaan broeien en dus kunnen gaan schimmelen. Dit is de perfecte oplossing!

bietenberg

Wat is jouw favoriete gerecht met bietjes?

Vorig artikel
Wintergroenten Wintergroenten
Volgend artikel
Perfecte popcorn Perfecte popcorn

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Prachtige kleur van binnen die bieten! Goed om te zien dat jullie goed contact hebben met de boeren en dus weten hoe de groentes geteelt worden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.