Thuismaaktip: ceviche
31 augustus 2016In de eerste aflevering van ‘Over smaak valt te twisten’ maken de kookclubs een ceviche. Ceviche is oorspronkelijk een gerecht van dungesneden, heel verse, rauwe vis, gemarineerd in citrussap. Door de zuren in de citrus gaart de vis een klein beetje.
Tegenwoordig wordt meestal limoensap gebruikt, maar ook wel eens citroensap of het sap van bittere sinaasappels. Vast onderdeel van de tijgermelk is chilipeper en zout. Daarnaast worden er vaak nog een paar smaakmakers toegevoegd – gember en verse koriander bijvoorbeeld.
Zo maak je het:
- Kies voor de meest verse vis die je kunt vinden. Ga naar een goede visboer en vraag hem/haar om advies. Belangrijke graadmater voor de versheid van vis is de geur. Ruikt de vis naar de zee en niet ‘vissig’? Dan zit je meestal goed. Gebruik liever geen voorverpakte vis uit de supermarkt.
- Maak de marinade: de tijgermelk dus. Afhankelijk van de vissoort die je gebruikt, laat je de vis 1 tot 6 minuten marineren in de tijgermelk. Zachte vis zoals makreel hoeven minder lang dan steviger vissen zoals zeebaars, tonijn en zalm. Stevige vissen als zeeduivel en kabeljauw moeten het langst.
- Garneer eventueel met wat ringetjes rode peper en verse blaadjes koriander
Basisrecept voor ceviche van zeebaars voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de tijgermelk:
- 300 ml limoensap
- ½ duimlengte verse gember, geschild
- ½ rode peper
- 1 teentje knoflook, geschild
- 4 takjes verse koriander + 1 extra takje ter garnering
- ½ tl zout
Verder:
- 500 g verse zeebaarsfilet
Benodigdheden:
- Staafmixer of blender
- Zeef
Bereidingswijze:
- Pureer de ingrediënten voor de tijgermelk met een staafmixer of in een blender mooi glad.
- Snijd de zeebaars in dunne plakjes en leg op een bord. Zeef de tijgermelk en overgiet de visfilet ermee. Schep om en laat 4 – 5 minuten staan.
- Verdeel de vis over 4 borden en garneer met wat blaadjes koriander.