Tijd voor thee: 7 gezonde soorten

9 maart 2018
door Lisa Kapan In de keuken

    Ben je gek op thee? Dan ben je niet de enige! Dit is namelijk, na water, de meest gedronken drank ter wereld. Sommigen zweren zelfs bij de geneeskracht van thee. Wij gingen op onderzoek uit en hebben de werking van 7 kruidentheeën onder elkaar gezet.

    Kruidenkunde

    thee

    Natuurlijk is het in de wintermaanden heerlijk om op te warmen met een kop thee in je handen, maar echte theeleuten drinken thee het hele jaar door.  Terecht ook! Thee is namelijk niet alleen lekker, maar ook veelzijdig en een gezonde manier om gehydrateerd te blijven. In (zeer) warme landen wordt thee dagelijks gedronken en maakt het echt deel uit van de cultuur.

    De geneeskrachtige werking van thee werden duizenden jaren geleden al ontdekt. Zo bestaan er vermoedens dat thee ongeveer 5000 geleden in Azië ontstond als medicijn. Of je nu thee drinkt voor de heilzame werking of voor de dorst, onderstaande soorten behoren tot onze favorieten.

     Citroenmelisse

    thee

    Dit is een verfrissende, citroenachtige en rustgevende theesoort. Dankzij deze kruiden kost het je, naar het schijnt, geen moeite om in slaap te komen. Deze thee kalmeert niet alleen de geest, maar heeft ook een ontspannend effect op de maag en darmen. De citroenmelisse is een tuinplant die makkelijk kan groeien, ook bij jou in de tuin! Let wel op, deze plant trekt aan het einde van de zomer veel bijen aan. Zo komt deze plant ook aan haar naam, ‘Melissa’ betekent in het Grieks namelijk ‘honingbij’.

    Vlierbloesem

    Heb je ooit van het drankje ‘Hugo’ gehoord? Dit is een mix van champagne, munt en vlierbloesemsiroop. Wat velen waarschijnlijk niet weten: de fijne bloemen van zwarte vlierbessen zitten vol met vitamines en sporenelementen, waaronder zink en vitamine C. Tijd om van deze bijzondere kruiden een lekkere pot thee te zetten dus! De kracht van vlierbloesem helpt ons in de winter vooral tegen verkoudheid en keelpijn. De smaak is ook heerlijk.

    Lavendel

    thee

    Bijna iedereen heeft wel een (goede) associatie met de geur van lavendel. De verleidelijke geur wordt vaak gebruikt in zeep of parfum, maar het kruid is ook een onderdeel van de bekende Provençaalse kruidenmix. Lavendel heeft ook een ontspannend effect en zorgt voor een betere concentratie. Zo kom je het vaak tegen in theesoorten die bedoeld zijn voor het slapen gaan of als kruidige smaakmaker in Earl Grey. Ook handig om te weten: lavendel helpt bij griep en hoest.

    Pepermunt

    thee

    Verse muntthee wordt in bijna elk café geserveerd, maar ook drinken mensen thuis steeds vaker deze frisse theesoort. De populariteit komt niet uit het niets; de muntblaadjes stimuleren de spijsvertering en werken ook goed bij verkoudheid. Munt heeft een slijmoplossende werking en dit kan als geroepen komen wanneer je last hebt van griep of verkoudheid. Naast de geneeskrachtige werking is de smaak ook heerlijk en verfrissend.

    Brandnetel

    thee

    Brandnetels hebben geen goede reputatie bij kinderen. Dat komt waarschijnlijk door het vervelende, prikkelende gevoel als het blad tegen je huid aan komt.  De brandnetelstruik heeft echter veel meer te bieden dan enkel een onaangename verrassing. Brandnetel bevat verschillende stoffen die je immuunsysteem een flinke oppepper kunnen geven en smaakt erg lekker als thee.

    Kamille

    De klassieker onder de kruidentheeën – deze thee wordt ook wel ‘wonderthee’ genoemd. De bijnaam heeft kamillethee te danken aan de vele positieve effecten die het met zich mee brengt. Naast het feit dat kamille kan helpen om te ontspannen, werkt het ook bevorderend voor de  spijsvertering en als pijnstiller bij bijvoorbeeld menstruatiepijn of keelpijn.

    Salie 

    Salie geeft niet alleen veel gerechten veel smaak, maar heeft als thee veel gezonde eigenschappen. Salie is een natuurlijk antioxidant dat kan helpen om gifstoffen in je lichaam de deur te wijzen. Thee van salie heeft een ontstekingsremmende werking en dit kan goed van pas komen bij keelpijn, heesheid of tandvleesontsteking.

    thee

    Misschien heb je een van deze kruiden al in de kast of zelfs in je tuin staan. Was de blaadjes even onder de kraan en probeer ze een beetje te kneuzen, op deze manier komen de smaken beter vrij in het water. Met thee kan je blijven variëren, voeg bijvoorbeeld een stuk gember en een schijfje citroen toe aan je muntthee. Laat de kruiden even trekken en genieten maar!

    Vorig artikel
    Worstmakers Brandt & Levie Worstmakers Brandt & Levie
    Volgend artikel
    Ei-feitjes Ei-feitjes

    Gerelateerde artikelen