Tips en tricks: kogelbiefstuk
10 november 2014Deze week zit er kogelbiefstuk van het Maas-Rijn-Ijssel rund (MRIJ) in de HelloFresh Box. Kogelbiefstuk is een van de malste stukjes vlees. Wil jij hier meer over weten en tips lezen voor het bereiden van kogelbiefstuk? Ga dan snel verder.
Waar komt het vandaan?
Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van een koe. Dit gedeelte wordt kogel genoemd, aangezien het bij het kogelgewricht zit. Doordat het vlees van de bovenbil de fijnste structuur heeft, ten opzichte van de overige spierstukken/biefstukdelen, is dit het malste stukje vlees om biefstuk van te snijden! Daarnaast staat het Maas-Rijn-Ijssel rundvleesras bekend om zijn lange levensduur en zelfredzaamheid. Dit ras loopt in het voorjaar en in de zomer heerlijk buiten en in de stal krijgen deze dieren lekker vers hooi te eten!
Wat ga je er mee maken?
Tip!
Hoe weet je nou of jouw stuk kogelbiefstuk rare, medium of well done gebakken is? Met behulp van het volgende trucje is dit voor jou nooit meer een vraag!
Je kunt van buiten voelen of de kogelbiefstuk rare, medium of well done gebakken is. Dit doe je als volgt:
- Breng je duim van je rechterhand naar je wijsvinger, middelvinger of je ringvinger.
- Voel met je linkerhand, terwijl je jouw duim en wijs-, middel- of ringvinger tegen elkaar drukt, net onder je duim.
- Voel je het verschil met je linkerhand tussen je wijsvinger, middelvinger en ringvinger van je rechterhand?
- Dit is het verschil in stevigheid wat gelijk staat aan hoe de kogelbiefstuk is gebakken.
- Bij foto 1 is de kogelbiefstuk rare gebakken
- bij foto 2 is de kogelbiefstuk medium gebakken
- bij foto 3 is de kogelbiefstuk well done gebakken
Hoe vind jij jouw biefstuk het lekkerste?