Een restje wijn: wat doe je ermee?

2 juni 2016
door Nora Ingrediënten

  Restje wijn

  Weet jij van een restje wijn soms niet of je het nog kunt opdrinken? Ook als je het niet meer kunt opdrinken, hoef je het niet meteen weg te gooien. In deze blog lees je er alles over! 

  Heb jij ook weleens zin in een glaasje wijn bij het avondeten maar krijg je de fles in je eentje of met z’n tweeën niet op? Herken je de twijfel enkele dagen later of je de wijn nog wel kunt opdrinken? Met deze tips hoef je nooit meer wijn weg te gooien!

  Gebruik een restje rode wijn in sauzen

  Een klassieke bolognesesaus wordt een stuk lekkerder als je er een scheutje rode wijn aan toevoegt. Je keuken geurt er niet alleen erg lekker door, maar de saus wordt ook veel smaakvoller. Je kunt hiervoor wijn gebruiken die drie tot vier dagen geleden is geopend. Zorg er wel voor dat je de saus, na het toevoegen van de wijn, nog even op het vuur laat staan. Zo kan de alcohol verdampen.

  Ook bij een stoofpotje is een rodewijnsaus overheerlijk! Smelt daarvoor een klontje boter in een pan, voeg er een gesnipperde sjalot en knoflook aan toe en fruit even. Zet je vuur hoog, blus af met rode wijn en voeg er je vleesfond  of -jus aan toe. Laat vervolgens inkoken en breng op smaak met peper en zout.

  Gebruik een restje wijn bij zeevruchten

  Mosselen, gamba’s of vongole worden nog lekkerder als je ze gaart in witte wijn. Daarvoor ga je ongeveer op dezelfde manier aan de slag zoals bij de rodewijnsaus: fruit een gesnipperde ui in olijfolie in een pan met deksel. Voeg de mosselen (of andere zeevruchten) en witte wijn toe en kook, afgedekt, 10 minuten tot de mosselen opengaan. Draai het vuur laag en voeg room toe. Breng op smaak met peper en zout.

  Maak er ijsblokjes van

  Vooral voor restjes witte wijn is dit een goed idee. Giet de wijn die je enkele dagen geleden opende, in een ijsblokjesvorm en voeg er nog wat verse kruiden of fruit zoals frambozen of aardbei aan toe. Zo’n mooi ijsblokje tovert je aperitief bij mooi weer meteen om tot een fancy drankje!

  Restje wijn als vlekkenverwijderaar

  Het verbaast je misschien maar witte wijn is een echte vlekkenkampioen. Rode wijn gemorst op een witte blouse of bleek tapijt? Meteen witte wijn erover gieten is een goed idee. De samenstelling zorgt ervoor dat de rode wijn niet in de stof trekt. Een aangekoekte bakplaat kun je schoonmaken door een mengsel te maken van bakpoeder (natriumbicarbonaat) en witte wijn. Wrijf je bakplaat ermee in, laat even intrekken en schrobben maar! Meer tips om schoon te maken met natuurlijke producten lees je hier.

  Heb je zelf nog tips over wat te doen met restjes wijn? Laat je tips hieronder achter in de comments!

  Vorig artikel
  Knutselen voor Vaderdag Knutselen voor Vaderdag
  Volgend artikel
  Jury gezocht! Jury gezocht!

  Gerelateerde artikelen