Wereldse noten

12 augustus 2015
door Frederieke Achter de schermen

  Onze Amsterdamse notenleverancier Jan Gotjé weet echt álles over noten. We vroegen om iets te vertellen over de lekkere noten uit verschillende continenten die jij regelmatig gebruikt in HelloFresh-recepten.

  Walnoten

  Walnoot van HelloFresh

  Herkomst: Chili. Soms komen de walnoten ook uit Oost-Europa.

  Gezonde eigenschappen: rijk aan antioxidanten (deze dragen bij aan een goede stofwisseling, werking van je darmen en sterke bloedvaten).

  Cashewnoten

  Cashewnoten van HelloFresh

  Herkomst: voornamelijk uit Vietnam en soms uit India. In Europa vindt vrijwel geen productie van cashewnoten plaats.

  Gezonde eigenschappen: ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en onverzadigde, dus goede, vetten. Vooral in hoeveelheid ijzer, selenium, magnesium en vitamine B1 is deze noot een echte kampioen.

  Weetje: de cashew groeit op een gekke manier, namelijk aan een vrucht met zacht vruchtvlees: de cashewappel. De vrucht met de noot eronder valt als hij rijp is. Dan worden ze gedroogd en het resultaat noemen we een cashewnoot.

  Pinda’s

  Pinda's van HelloFresh

  Herkomst: Amerika

  Gezonde eigenschappen: in pinda’s zitten veel onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Goed voor je lichaam dus: een handje ongebrande pinda’s.

  Weetje: de pinda is officieel geen noot, maar een peulvrucht. Ze groeien namelijk niet zoals andere noten in bomen, maar onder de grond. De pindaplant groeit tot ongeveer 50 centimeter, waarna hij gaat bloeien. Uit ieder bloemetje komt een steeltje, die ombuigt en de grond in groeit. In de grond groeien vervolgens aan ieder steeltje een paar pindadoppen. Na 2 maanden zijn ze groot genoeg om te oogsten.

  Pecannoten

  Pecannoten van HelloFresh

  Herkomst: Santa Cruz, Amerika. Gotj. koopt de pecannoten daar bij een familiebedrijf dat al sinds 1948 bestaat.

  Gezonde eigenschappen: ze zitten vol eiwit (meer dan de meeste andere noten), wat pecannoten een hele goede vleesvervanger maakt.

  Hazelnoten

  Hazelnoten van HelloFresh

  Herkomst: Turkije

  Gezonde eigenschappen: hazelnoten behoren tot de meest voedzame noten omdat ze grote hoeveelheden van verschillende vitaminen bevatten. Daarnaast bevat de hazelnoot mineralen en veel onverzadigde vetten.

  Amandelen

  Amandelen van HelloFresh

  Herkomst: Californi., Amerika.

  Gezonde eigenschappen: amandelen zijn rijk aan vitamine E.

  Weetje: net als bij de meeste notenbomen heb je zowel mannelijke als vrouwelijke amandelbomen. Om te zorgen dat de vrouwelijke boom bevrucht kan worden, moeten de bomen in de buurt van elkaar geplant worden. Dat bevruchten gebeurt met hulp van honingbijen.

  Tip!

  Van amandelen kun je heel makkelijk zelf amandelmelk maken. Laat hiervoor 1 kopje bruine amandelen een nacht weken en meng dit de volgende dag met 3 kopjes water. Maak eventueel wat zoeter met honing.

  Wat is jouw favoriete noot? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel. We zijn benieuwd!

  Vorig artikel
  Zacht zomerfruit van Wil Zacht zomerfruit van Wil
  Volgend artikel
  Tip: marineer je vis met deze marinade! Tip: marineer je vis met deze marinade!

  Gerelateerde artikelen