Witte vs groene asperges

18 mei 2016
door Nora Ingrediënten

  groene asperges

  Wat een heerlijke maand, die meimaand! Niet alleen dankzij het mooie weer maar ook omdat het volop aspergeseizoen is. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen witte en groene asperges?

  Omdat het aspergeseizoen volop loopt, zitten er enkele weken op rij asperges in onze boxen. Zowel de groene als de witte variant. Dat ze allebei overheerlijk zijn, hebben ze alvast gemeenschappelijk. De verschillen tussen de witte en de groene asperge zetten we hieronder op een rijtje.

  Over groene asperges

  Groene asperges zijn heerlijk, snel en makkelijk! Je kunt ze snel koken of bakken in een grillpan of wok. Lekker in een pasta met zalm, door een lauwwarme salade of in een quiche. De kleinere groene asperges hoef je niet te schillen. Wanneer je gaat koken met dikkere groene asperges, kun je ze beter wel schillen. Doe dat enkel vanaf de onderkant tot de helft. Zet de asperges voor je ze gaat schillen eerst 15 minuten rechtop in koud water.

  Over witte asperges

  Wie af en toe naar een kookprogramma kijkt, weet dat er met de bereiding van witte asperges weleens wat mis kan gaan. Niet goed geschild, overgaar of net nog wat te rauw. Het witte goud op de perfecte wijze serveren lijkt geen makkie, maar als je enkele vuistregels volgt, hoeft het niet moeilijk te zijn.

  Een witte asperge moet je goed schillen, anders wordt ze draderig en wat houterig. Je kunt een asperge dus beter wat teveel dan te weinig schillen. Je kookt witte asperges gemiddeld in 8 – 10 minuten gaar. Ideaal wanneer je ze kan koken in een aspergepan, waarin de asperges rechtop kunnen staan. Zo’n pan is ideaal omdat de kopjes dan niet onder water staan. Die garen heel snel door de stoom van het hete water. Je kunt natuurlijk ook een gewone pan gebruiken. Zorg er in dat geval voor dat je asperges kunnen liggen en voeg water toe tot ze net onder staan.

  Boven vs onder de grond

  Hoe komt het eigenlijk dat deze twee asperges een andere kleur hebben als je weet dat ze wel van dezelfde plant komen? Witte asperges worden tijdens het kweekproces weggehouden van het daglicht. Ze groeien onder een heuvel grond, met daarboven een zwart zeil. Dat zorgt ervoor dat de asperges wit blijven. Hun groene broertjes groeien gewoon boven de grond. Zodra hun kopjes boven de grond uitsteken, kleuren de asperges door invloed van het daglicht groen.

  Meer lezen over de witte asperges in jouw box? In deze blog vertellen we meer over ons bezoek bij kwekers Walter en Ton.

  Hoe asperges bewaren?

  Houd je nog wat asperges uit je HelloFresh Box over? Wikkel ze dan in een natte handdoek en leg ze in de koelkast. Op die manier kun je de asperges nog een hele week bewaren. Als je de asperges al bereid hebt, kun je ze eerst in plastic folie doen en dan in een handdoek wikkelen.

  Deel een foto van jouw HelloFresh-aspergegerecht op onze Facebookpagina! 

   

  Vorig artikel
  Kies je eigen maaltijden Kies je eigen maaltijden
  Volgend artikel
  De beste kamerplanten die weinig zorg nodig hebben De beste kamerplanten die weinig zorg nodig hebben

  Gerelateerde artikelen