Zo bak je Wagyu-biefstuk als een echte chef

26 juli 2024
door HelloFresh Ingrediënten

Wagyu-biefstuk is een bijzonder stukje vlees. Wij leren je meer over hoe je dit speciale rundvlees het beste kunt bereiden.

Hoe bereid je Wagyu-biefstuk?

Wagyu-rundvlees staat bekend om zijn malsheid en marmering. Je kunt een heel stuk roosteren, bijvoorbeeld, of het malen voor een shepherd’s pie of burger als je dat liever hebt. Het kan worden gebakken of in de oven worden bereid als een biefstuk, maar de traditionele Japanse bereiding is om het te grillen.

Bij het bereiden van Wagyu-rundvlees, gebruik je een lagere temperatuur dan normaal om de beste resultaten te garanderen. Dit voorkomt overkoken en geeft je een grotere tijdspanne om het op het optimale moment van het vuur te halen. Zorg er vooral voor dat Wagyu-rundvlees na het koken en voor consumptie de tijd krijgt om te rusten.

Hoe bak je een Wagyu-biefstuk

Wagyu-biefstuk kan op drie manieren worden bereid:

Bakken in de pan – Schroei elke biefstuk in hete olie en laat het dan rusten voordat je het zachtjes laat sudderen om het volledig te koken. Een biefstuk van gemiddeld formaat heeft ongeveer vier minuten nodig om medium te koken, maar als je van biefstuk houdt die rood is, verminder dit dan tot twee en een halve minuut.

Roosteren in de oven – Het roosteren van biefstuk nadat het eerst is dichtgeschroeid is een andere populaire methode. Nadat de biefstukken gerust hebben, plaats je ze op een braadslee in een voorverwarmde oven van 120°C. Een perfecte medium biefstuk moet een temperatuur van 60 tot 65°C bereiken, terwijl rode biefstukken rond de 55°C moeten zijn.

Grillen – Snijd de biefstuk in plakjes en plaats deze kort onder de grill totdat de stukjes aan de buitenkant bruin zijn. Dit is hoe Wagyu-biefstuk wordt bereid in de Japanse keuken. 

Na het koken, wikkel je de Wagyu-biefstuk in aluminiumfolie gedurende minstens vijf minuten om het vlees te laten rusten. Dit zal helpen om zowel de textuur als de smaak van de biefstuk te verbeteren.


Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.

Hoe bak je Wagyu-burgers

Wagyu-burgers bak je het beste in de oven. Eerst moet je ze een paar minuten aan elke kant in de pan bakken, waarbij je ze vaak omdraait. Zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd op een matige temperatuur van ongeveer 160°C. Bak ze op een bakplaat in de oven gedurende 10 minuten en laat ze daarna rusten.

Hoe bereid je Wagyu-brisket

Plaats het Wagyu-brisket in een slowcooker met de vetkant naar boven om het vlees tijdens het koken te bedruipen. Langzaam koken is ideaal voor brisket. Stel het in op de laagste temperatuur en kook het gedurende 8 of 9 uur. De brisket moet met deze methode uit elkaar vallen op je vork.

Hoe bereid je een groter stuk Wagyu-vlees

Schroei het Wagyu-stuk voor je roast zoals je zou doen bij het bereiden van Wagyu in de oven. Verwarm de oven voor op ongeveer 160°C en plaats het hele stuk met de vetkant naar boven. Rooster ongeveer 25 minuten per pond of 30 minuten per 500g. Je kunt met een thermometer controleren of het stuk een interne temperatuur van 55°C heeft bereikt.

Wagyu vs Kobe

Kobe-rundvlees is een type Wagyu. In feite is Kobe-rundvlees een specifieke stam van Wagyu-rundvlees genaamd Tajima-Gyu, die zeer gewaardeerd wordt. Kobe-runderen worden volgens strikte kwaliteitsnormen grootgebracht en komen alleen uit de prefectuur Hyogo in Japan.

Wagyu-rundvlees recepten

Er zijn veel lekkere recepten die nog lekkerder zullen smaken als je ze met Wagyu-rundvlees bereidt:

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om een Wagyu-biefstuk te bakken?

De beste manier om een Wagyu-biefstuk te bakken is door deze eerst dicht te schroeien. Plaats de biefstuk in een voorverwarmde pan met olie gedurende een paar minuten aan elke kant totdat de oppervlakte bruin is. Haal de biefstuk eruit, laat de pan afkoelen en bak de biefstuk dan rustig verder af.

Hoe wordt Wagyu traditioneel bereid?

De traditionele manier om Wagyu-biefstuk in Japanse stijl te bereiden is door het te grillen boven een open vlam. Dit houdt in dat het vlees vakkundig in plakjes wordt gesneden en kort boven hoge hitte wordt gegrild. Het doel is om een knapperige buitenkant te creëren terwijl de binnenkant mals blijft.

Gril of bak je Wagyu-biefstuk?

Beide methoden zijn prima. Als je een Wagyu-biefstuk op de Westerse manier wilt bereiden, dan heeft het langzaam bakken na het dichtschroeien de voorkeur. Voor een Japanse bereiding, snijd je de biefstuk in kleine plakjes en gril je ze snel zodat de buitenkant bakt terwijl de binnenkant mals blijft.

Moet ik Wagyu zouten voor het bakken?

Ja, het is aan te raden om Wagyu-biefstuk vooraf te zouten. Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen voordat je ze op smaak brengt. Hierdoor kan het vlees het zout beter opnemen in vergelijking met achteraf kruiden.


Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.
Vorig artikel
De beste manieren om worst te bakken De beste manieren om worst te bakken
Volgend artikel
Hoe kook je tuinbonen Hoe kook je tuinbonen

Gerelateerde artikelen