Zo maak je bánh mì 30 juli 2017

door Charlot van Scheijen Gerechten

Er zijn broodjes, en er is bánh mì. Een ware smaakexplosie, beloofd. Wij laten je zien hoe je dit Vietnamese gerecht zelf kunt maken.

banh miVietnamees broodje
Bánh mì is Vietnamees voor broodje. De Fransen introduceerden brood, en in het bijzonder stokbrood, in Vietnam toen het land nog een kolonie van Frankrijk was. De Vietnamezen maakten er hun eigen versie van, met als eindresultaat een iets luchtiger broodje met een dunnere korst dan het brood in Frankrijk. In Vietnam eten ze deze broodjes graag samen met een kom phở (krachtige bouillon met noedels en verschillende toppings).

De vulling
De traditionele vulling is met langzaam gegaard varkensvlees, maar voor een snelle versie maken wij ‘m met gehakt. Je kunt ook voor varkenshaas kiezen, die je insmeert met Chinese Five Spice en daarna gaart. Die kun je vervolgens in dunne plakjes snijden en gebruiken voor je bánh mì. De paté geeft het broodje de specifieke textuur en voegt natuurlijk ook extra smaak toe. De zoetzure groenten vormen een mooi tegenwicht voor de wat zwaardere vleesvulling. Met Sriracha-mayo en pepers maak je het zo pittig als je zelf lekker vindt.

Banh mi

Ingredients

  • Voor de zoetzure groente:
  • 100 g wortel, in dunne sliertjes (julienne)
  • 100 g dungesneden komkommer
  • 100 g dungesneden radijs
  • 2 el rijstwijn
  • 2 el suiker
  • 1/4 tl zout
  • Voor het varkensvlees
  • 8 el mayonnaise
  • 4 el lenteui, fijngesneden
  • 2-3 el Sriracha of andere chilisaus, naar smaak
  • 1 el arachide- of zonnebloemolie
  • 4 knoflooktenen, fijngesneden
  • 500 g varkensgehakt
  • 2 el vissaus
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • een hand verse basilicum
  • fijne rasp van 1 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • Voor het broodje:
  • 2 stokbroden, ieder in drie stukken gesneden en door de helft
  • plakjes jalapeño-peper, voor het serveren
  • muntblaadjes, voor het serveren
  • korianderblaadjes, voor het serveren

Bereidingswijze

  1. Begin met de zoetzure groente. Meng de wortel, komkommer en radijs in een kom met de azijn, suiker en zout. Laat tenminste 30 minuten staan.
  2. Maak ondertussen de rest klaar. Meng de mayonaise met 1 el lenteui en 1-2 eetlepels Sriracha (naar smaak). Dek af en zet opzij.
  3. Verwarm de olie in een koekenpan op medium hoog vuur. Doe hierin de overgebleven lenteui en de knoflook en bak 1 minuut terwijl je blijft roeren. Voeg het gehakt toe en bak het rul, 7 tot 10 minuten. Doe er 1 eetlepel Sriracha bij, samen met vissaus, de peper, het zout en de suiker. Haal van het vuur en roer de basilicum, limoenrasp en het limoensap erdoor.
  4. Bestrijk de broodjes met de Sriracha-mayonaise en vul met het gehaktmengsel. Maak af met de jalapeño-pepers, de koriander, munt en de zoetzure groenten. Serveer met de rest van de zoetzure groente en de Sriracha-mayonaise.

Geen zin in brood, maar wel in Vietnamees? Maak dan eens deze Vietnamese lenterolletjes 

Vorig artikel
Buiten eten: onze tips Buiten eten: onze tips
Volgend artikel
Smoothie met tahini: 4 varianten Smoothie met tahini: 4 varianten

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *