Zelf risotto maken doe je zo

22 april 2017
door Charlot van Scheijen Gerechten

  Risotto maken lijkt een hele opgave. Misschien heb ook jij het idee dat zelf risotto koken tijdrovend, bewerkelijk en een moeilijke klus is, maar niets is minder waar.

  Het is inderdaad een gerecht waar je bij in de buurt moet blijven, maar uiteindelijk is risotto vaak binnen 25 minuten al klaar. De eerste keer is misschien opletten geblazen, maar daarna zet je dit binnen een handomdraai op tafel en kom je erachter dat het best een ontspannend recept is. Een uitje bakken in boter, wat wijn en dan wat bouillon erbij en dan een beetje roeren in een pan. Je maakt het af met nog wat boter en eventueel wat Parmezaanse kaas en jouw risotto is klaar.

  Je zou het bijna therapeutisch kunnen noemen en zo is het eigenlijk de perfecte klus voor na een drukke en stressvolle dag. Dit is ook nog eens zo’n Italiaans gerecht dat in de categorie comfort food valt – een heerlijke romige risotto maakt een hoop goed!

  risotto maken

  Bij het begin beginnen

  Risotto is Italiaans voor rijst (risottorijst is dus eigenlijk dubbelop). Je maakt het gerecht met een speciale rijstsoort, waarvan Arborio veruit de bekendste is. Carnaroli of Vialone zijn twee andere bekende soorten rijst die je voor risotto kunt gebruiken. Het bijzondere aan deze rijst is dat het maar liefst vier keer zijn eigen gewicht kan opnemen aan bouillon, witte wijn of andere vloeistof (afhankelijk van het recept dat je gebruikt), zonder dat het papperig of te gaar wordt.

  De risottorijst bevat verder veel zetmeel. Dit komt tijdens het koken en roeren los. Het zetmeel zorgt voor die kenmerkende romige structuur. Spoel de risottorijst daarom nooit af. Hierdoor verdwijnt het zetmeel en krijg je een droge risotto en wordt het eindresultaat een stuk minder lekker.

  In Nederland eten wij risotto vaak als hoofdgerecht, maar in Italië wordt het meestal geserveerd als primo, een voorgerecht dus.

  risotto koken

  Goede voorbereiding is het halve werk

  Zorg voor een scherp mes om je ui heel fijn te snijden, gebruik een pan met dikke bodem voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en laat de bouillon rustig pruttelen op het fornuis. Om een goede risotto te maken, moet je het een paar keer proberen. Oefening baart kunst, echt waar. Je zult zien dat het resultaat steeds beter is.

  Er zijn talloze recepten voor risotto, maar als je de basis eenmaal in de vingers hebt, kun je gaan spelen met smaken. Met risotto kun je eindeloos variëren. Er zijn veel regionale Italiaanse recepten. elke regio heeft zijn eigen kijk op het gerecht. Je kunt gaan voor vegetarisch: denk aan een risotto met saffraan (alla Milanese), eentje met groenten en kaas of een goedgevulde risotto met verschillende paddenstoelen. Risotto met zalm of zeevruchten is ook ontzettend lekker. Kortom: er is keuze genoeg. Neem daarom zeker een kijkje op onze blog voor meer inspiratie en makkelijke risottorecepten.

  risotto

  Risottorijst kopen

  In de supermarkt vind je meestal arboriorijst – hier maken de meeste Nederlanders het gerecht mee. Carnaroli gebruik je voor de klassieke risotto alla Milanesa en net als de Vialone koop je deze risottorijst bij de (Italiaanse) delicatessenzaak. Lees snel verder voor het recept.

  Basisrecept
  Voor vier personen, hoofdgerecht

  Ingrediënten:

  • 1 el olijfolie
  • 50 g boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 400 g risotto naar keuze
  • 250 ml witte wijn
  • 1 liter bouillon
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • zout en peper

  Benodigdheden:

  • Pan met dikke bodem
  • Houten lepel

  Risotto maak je in vijf simpele stappen. Risotto wordt in Italië erg serieus genomen – de verschillende stappen hebben een eigen naam in het Italiaans.

  Stap 1 – Ui bakken (soffrito)

  Doe de olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg 25 gram boter toe. Snijd de ui fijn, doe in de pan en bak de ui op zacht vuur tot deze glazig is.

  Stap 2- Rijst bakken (tostatura)

  Doe de risotto in de pan, roer de risotto door het uimengsel en bak een paar minuten mee. Zorg ervoor dat elke korrel een laagje vet bevat.

  Stap 3 – Vocht toevoegen (cottura)

  Blus de rijst af met witte wijn (of een grote lepel bouillon), zet het vuur lager, blijf regelmatig goed roeren en wacht tot de vloeistof is geabsorbeerd. Voeg telkens een schep bouillon toe tot bijna alles opgenomen is door de rijst. Proef de risotto af en toe, om te kijken of deze al goed gaar is.

  De risotto moet zacht en romig zijn, maar met aan de binnenkant nog een kleine bite. De Italianen hebben een speciaal begrip voor een perfecte substantie, namelijk: ‘all’onda’, wat letterlijk ‘met een golf’ betekent. De risotto mag dik en romig zijn, maar het moet dus nog een beetje vloeibaar zijn wanneer je erin roert.

  Stap 4 – Smaakmakers toevoegen

  Je kunt nu al je extra ingrediënten, smaakmakers en verse of gedroogde kruiden toevoegen.

  Stap 5 – Rusten (mantecatura)

  Is het klaar? Haal de pan met deksel van het vuur. Laat vijf minuten staan. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en de resterende 25 gram boter toe en roer erdoor. Risotto wacht op niemand, dus zorg dat je borden klaarstaan en je gelijk kunt opdienen. Doe je dit niet dan heb je kans op een hele droge risotto.

  Buon Appetito!

  Vorig artikel
  Komende week: ansjovis in de box! Komende week: ansjovis in de box!
  Volgend artikel
  Eten uit je eigen tuin Eten uit je eigen tuin

  Gerelateerde artikelen

  1 reactie

  You’re an extremely beneficial site; could not make it without ya! http://museum.kmu.edu.tw:8180/forum/user/editDone/5614.page