Alles wat je wilde weten over paella

12 september 2018
door Helene Gerechten

  De zon begint zich stilaan te verstoppen, het wolkendek wordt steeds dikker en de temperaturen beginnen tegen te sputteren: onze waanzinnig warme zomer is bijna voorbij. Hey, dan brengen we toch gewoon de zon op ons bord met een lekker zuiderse paella? Vamos!

  Valenciaanse trots

  Denk je aan Spanje, dan denk je aan flamenco, luilekker strandvakanties en sangria die rijkelijk vloeit (tenminste, dat doen wij). Onze Spaanse favoriet is met stip paella. De basis van dit gerecht is de dikke, plakkerige rijstkorrel uit de rijstvelden rond Valencia. Oorspronkelijk werd de paella gemaakt met kip, konijn en alles dat op het erf kon worden gevonden. Met de tijd breidde het gamma ingrediënten zich uit naar wat de Middelandse Zee had te bieden en verschenen ook zeevruchten in het iconische gerecht. Paella wordt klaargemaakt op een vuur van oranje hout en bevat witte bonen, paprikapoeder en saffraan.

  Verhitte discussies

  Paella is een écht familiegerecht. Spanjaarden eten het massaal  tijdens nationale feestdagen of in intieme kring op zondagnamiddag. De voorbereiding van deze maaltijd vereist veel tijd en aandacht. Met de jaren zijn er echter snellere varianten opgekomen waardoor de bereiding minder tijd en ingrediënten kost. Elke Spaanse kok bereidt deze klassieker met trots, sommige paella-versies worden dan ook verhit besproken in culinaire kringen. Zo lokt vooral chorizo veel discussie uit: sommigen vinden dat het niet in een traditionele paella thuishoort terwijl anderen het een perfect huwelijk tussen smaken en texturen vinden.

  Over traditie gesproken

  Cruciaal in de bereiding van een traditionele paella is de sofregit. Sofregit is een tomatensaus met ui en olijfolie en de basis van veel gerechten uit Spanje en Latijns-Amerika. Paella-recepten verschillen per regio en familie. Er is dus geen één universeel recept. De enige constante in alle varianten is de versheid van de gebruikte ingrediënten.

  Onze variant

  We zijn dol op Spaanse rijst! Voor onze variant heb je geen houtvuur nodig of hoef je je niet de hele middag in de keuken uit te sloven. We hebben ons laten inspireren door de Spanjaarden voor de ingrediënten en maakten een snelle ‘paella’ met garnalen en olijven. Zo proef je met weinig moeite de Spaanse zon!

  Vorig artikel
  Onze 5 favoriete snelle recepten Onze 5 favoriete snelle recepten
  Volgend artikel
  Bakken zonder oven: witte chocolade-vijgentaart Bakken zonder oven: witte chocolade-vijgentaart

  Gerelateerde artikelen