Easy peasy platerule: de voedselbehoefte van kinderen

2 oktober 2017
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  Heb je eigenlijk geen idee wat je kind nu precies nodig heeft op een dag wat eten betreft? Claire geeft je tips. Haar motto? Niet vullen, maar voeden. De meesten van ons doen maar wat als het aankomt op het invullen en opbouwen van een dagelijks eetpatroon. Toch is het, zeker voor kinderen, belangrijk dat ze de juiste voeding binnenkrijgen.  Mijn tip? Zorg ervoor dat je gedurende één dag zo ongeveer alle voedselgroepen verwerkt in de maaltijd. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Voor onze boeken bedachten wij de Easy Peasy plate rule. Globaal kun je daarmee het volgende aanhouden voor de maaltijden van je kinderen:

  Tips om te zorgen dat jouw kinderen krijgen wat ze nodig hebben

  • Denk vooruit –  hoe gaat de dag of week eruit zien? Op welke momenten wordt er minder gezond gegeten; want buiten de deur, want op bezoek bij tante X en daar krijgen ze altijd standaard snoep en patat, want écht geen tijd, want…. noem maar op.  Houd hier rekening mee. ’s Middags een feestje? Houd het ontbijt dan voedzaam.
  • Balans bij de verschillende maaltijden – loop in je hoofd even de dag door bij het bedenken van het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd. Wissel voldoende af. Bestaat het ontbijt bijvoorbeeld uit een boterham of ontbijtgranen met zuivel en lunchen je kinderen ook met brood? Dan krijgen ze al veel binnen uit de voedselgroep ‘granen’, en is het handig om daar rekening mee te houden voor de tussendoortjes en de avondmaaltijd. Misschien kun je daar kiezen voor vooral groenten, fruit met vis, vlees of een vegetarische vervanger. Of weet je al dat jullie pasta gaan eten ’s avonds? Probeer dan te minderen in de hoeveelheid granen voor het ontbijt en de lunch en vervang dit voor wat extra eiwitten en groenten.
  • Ken je alternatieven-  zorg dat je weet welke opties je hebt om te variëren bij het invullen van de dagelijkse macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten én micro-nutriënten: vitaminen en mineralen. Als je weet tot welke groep de verschillende producten behoren, kun je ze ook vervangen en zorgen voor alternatieven.

  Claire van den Heuvel | Easy Peasy: een online platform waar ouders inspiratie kunnen hoe ze zichzelf en hun gezin gezond & bewust kunnen voeden. Zowel letterlijk als figuurlijk. www.easypeasyacademy.nl Beeld: Easy Peasy 

  Vorig artikel
  Easy peasy smoothie-stappenplan Easy peasy smoothie-stappenplan
  Volgend artikel
  Pumpkin spice latte: zo maak je het! Pumpkin spice latte: zo maak je het!

  Gerelateerde artikelen