Maak je eigen wentelteefjes-buffet
26 november 2018De ster van een échte extravagante zondagbrunch? Wentelteefjes natuurlijk! Wij geven je vier toppers geïnspireerd op onze favoriete taartklassiekers. Wentel ons maar weg…
De naam klinkt misschien gek, maar het komt van de uitspraak wentel-’t-eventjes. Hoewel creatievelingen er alle kanten mee op kunnen, blijft de basis van het recept altijd (oud) brood gedrenkt in ei en melk en vervolgens gebakken in de pan.
Of je nu briochebrood of een traditioneel wit boerenbrood gebruikt, de lekkerste wentelteefjes krijg je nog steeds door brood van enkele dagen oud te gebruiken. Het zal je ei-melkmengsel beter absorberen én je draagt zo mooi je steentje bij tegen voedselverspilling. Koop je alsnog je brood ‘s ochtends vers bij de bakker, droog je sneden eerst even uit in de oven op lage temperatuur.
Zelfgemaakte wentelteefjes
Ingredients
- 6 eieren
- 375 ml melk
- ½ tl kaneel
- 2 el bruine suiker
- 1 el vanille-extract
- Roomboter
- 10-14 dikke sneetjes brood
Instructions:
- Meng de eieren, melk, kaneel, bruine suiker en vanille-extract samen in een grote kom.
- Dompel het brood in ei-melkmengsel. Smelt een klontje roomboter in een verhitte pan en bak het wentelteefje op hoog vuur goudbruin. Reken ongeveer 2 minuten gaartijd per kant.
- Werk af met je favoriete toppings.
- TIP: Ga voor zacht, niet zompig! Gebruik dikke sneden brood en bak ze in een gloeiend hete pan. Zo zijn ze knapperig vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Veeg je pan tussen de verschillende baksessies even uit zodat de resten in de pan niet aanbranden en je geen verbrande smaak krijgt.
Versie 1: kersentaart
½ zak bevroren kersen – 100 g suiker – 2 el roomboter – sap van 1 sinaasappel – 1 tl maiszetmeel – toefje slagroom
Breng alle ingrediënten (behalve de slagroom) aan de kook in een middelgrote pan, haal het vervolgens van het vuur en giet het over de wentelteefjes. Maak af met een toef slagroom. Klaar!
Versie 2: appeltaart
1 middelgrote appel (geschild en in plakjes) – 50 g bruine suiker – 2 el roomboter – 1/4 tl kaneel – 1/4 tl vanille-extract
Verwarm de appelschijfjes, bruine suiker en roomboter in een middelgrote pan. Voeg het vanille-extract toe en kook 8 tot 10 minuten zachtjes door. Serveer over het wentelteefje.
Versie 3: citroenmeringue
Lemon curd (gekocht of zelfgemaakt) – slagroom – poedersuiker
Sierlijk, fris en lékker. Bereid de wentelteefjes en garneer vervolgens met lemon curd. Vind je geen kant-en-klare lemon curd in de winkel? Hier tonen we je hoe je het eenvoudig zelf maakt. Maak af met wat poedersuiker en een toefje slagroom.
Versie 4: pecantaart
125 g fijngehakte pecannoten – 1 tl kaneel – 1 el bruine suiker – ahornsiroop (naar smaak)
Doe de pecannoten, kaneel en bruine suiker in een schaal. Rol het met ei doordrenkte brood door de schaal zodat beide kanten een laagje pecannoten hebben. Bak in de pan goudbruin en maak af met ahornsiroop.