Een kijkje in de keuken: duurzaamheidsmanager Victor vertelt
22 april 2021Minder verpakking, minder CO₂-uitstoot en nog minder voedselverspilling. Dag in, dag uit zijn we bezig met duurzaamheid en dat delen we graag met jou. Sommige initiatieven heb je misschien al gezien, zoals onze elektrische busjes, maar achter de schermen gebeurt nog veel meer. Nieuwsgierig? Onze collega Victor, duurzaamheidsmanager, vertelt je alles!
[columns_row width=”third”] [column]Hello Victor! Waar houd jij je als duurzaamheidsmanager bij HelloFresh mee bezig op dit moment?
Victor: “Een heleboel verschillende mooie projecten. Het verminderen van voedselverspilling, het verminderen van CO₂-uitstoot en het verminderen van plastic in de box. Waar zal ik beginnen?”
Laten we beginnen met voedselverspilling, of eigenlijk het verminderen ervan.
Victor: “Goed idee. Het verminderen van voedselverspilling is voor ons belangrijk. Zowel in onze eigen keten als bij HelloFresh’ers thuis. We bestellen alle ingrediënten altijd pas nadat de HelloFresh’ers hun recepten hebben gekozen en bezorgen deze in de juiste hoeveelheden. Zo houden we bijna niets over, slechts 0,2% in onze keten om precies te zijn. Dit is overigens vaak groente en fruit dat we composteren.
Momenteel ben ik bezig met een tof project waarbij we de restjes die nu gecomposteerd worden gaan gebruiken als voer voor insecten. Deze worden vervolgens verwerkt in kippenvoer voor de scharrelkippen van boeren waarmee we samenwerken. Zo komt het het kleine beetje afval dat we hebben toch goed terecht en wordt het een circulair proces.”
En hoe kunnen HelloFresh’ers thuis voedselverspilling verminderen?
Victor: “Door met ons te blijven koken! Uit onderzoek blijkt dat huishoudens die met HelloFresh koken 21% minder voedsel verspillen dan huishoudens die zelf hun boodschappen doen in de supermarkt. [/column]
[column]Overigens is een van de grootste redenen van voedselverspilling de houdbaarheidsdatum. Ieder jaar worden er veel producten weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken, terwijl een product eigenlijk nog wel goed is. Daarnaast weten veel mensen niet wat het verschil is tussen ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot. We hebben laatst een test gedaan in samenwerking met Wageningen University waarbij we een moderne dynamische houdbaarheidsdatum op de zalmverpakkingen plaatsten. Deze houdbaarheidsindicator meet constant de temperatuur en geeft precies aan hoeveel dagen de zalm nog goed is. Zo wordt een ingrediënt pas weggegooid als het echt niet meer goed is. Dit was een groot succes en 75% van de HelloFresh’ers gaf aan dat ze verwachten hier voedselverspilling mee te voorkomen. In Noorwegen wordt dit al toegepast en wij hopen dit in de toekomst ook op onze producten te kunnen gebruiken.”
Waarom zit het ene ingrediënt eigenlijk wel in plastic verpakt en het andere niet?
Victor: “Dat heeft te maken met het waarborgen van de versheid en kwaliteit. Een komkommer in een plastic verpakking blijft bijvoorbeeld langer vers en vis, vlees en kaas vind je altijd in een plastic verpakking om ze te beschermen tegen bederf. Die verpakking speelt dus een belangrijke rol bij het voorkomen van voedselverspilling. Maar we zijn altijd bezig met het reduceren van plastic verpakkingen waar mogelijk.
De verpakking van de zalm is met 25% gereduceerd en zijn we nu bezig met het reduceren van de verpakking van de champignons en kabeljauw.
“Binnen twee jaar is ons plastic verpakkingsmateriaal met 30% verminderd”
Ook hebben we ervoor gezorgd dat onder andere tijm, rozemarijn, laurier, witlof, asperges en pastinaak zonder verpakking in de box kunnen. Zo hebben we binnen twee jaar maar liefst 30% minder plastic verpakkingsmateriaal in de box!”
Er rijden steeds meer groene elektrische busjes door de straten – wat gebeurt er nog meer om CO2-uitstoot te verminderen?
Victor: “Ja, ik word altijd zo blij als ik een van onze elektrische busjes zie rijden. En daar ga je er steeds meer van zien. Voor het einde van het jaar hopen we 30% van onze bezorgingen elektrisch te doen. Daarnaast rijden we waar mogelijk zelf naar de leveranciers in de buurt om de ingrediënten op te halen. Zo kunnen we in één ritje langs drie leveranciers en voorkomen we dat zij allemaal op en neer rijden naar onze inpaklocatie.
Ook stippelen we steeds efficiëntere routes uit voor de bezorging waardoor we, waar mogelijk, voorkomen dat we drie keer per dag door dezelfde straat rijden. Zelf kun je hier ook aan bijdragen door een flexibel groen tijdvak te kiezen. Dan zorgen wij ervoor dat jouw box tegelijk met de box van een van jouw buren wordt bezorgd. Zo besparen we een hele hoop kilometers en CO2-uitstoot.”[/column] [/columns_row]
[columns_row width=”half”][column]👨 Over Victor
Victor werkt drie jaar bij HelloFresh en houdt zich dagelijks bezig met zijn passie: duurzaamheid. Zowel op de werkvloer als thuis. Zo pakt hij het liefst de fiets, scheidt hij zijn afval, kookt hij in het weekend de lekkerste wentelteefjes van een restje oud brood en eet hij al jaren geen vlees meer. Zodra er halloumi op het menu staat, kiest hij dat recept standaard in zijn box. De couscoussalade met halloumi raadt hij iedereen aan, maar ook de vegetarische bao buns met portobello zijn favoriet.[/column]
[column]
💡 Tip van Victor!
Dit is het verschil tussen THT en TGT
TGT = te gebruiken tot. Dit vind je vaak op de verpakking van verse vlees- en visproducten en voorgesneden groente. De vermelde datum is de laatste dag waarop je het product veilig kunt eten of invriezen.
THT = ten minste houdbaar tot. Dit zie je vaak op de verpakking van houdbare producten, zoals pasta, rijst of gedroogde kruiden. Na deze datum kun je de producten nog wel eten, maar de kwaliteit kan minder zijn.[/column]
[/columns_row]