Koken met wijn!
12 april 2019Of je het nu in een mooi glas of in een pan schenkt: wijn mag er zijn in de keuken! Wij hebben sinds kort elke week een rode en een witte wijn op ons menu staan die je makkelijk in je box kiest – toegankelijk en lekker voor elk moment. Mocht je hier nu een keer wat van over hebben of zin hebben om te proeven hoe lekker wijn gerechten kan maken, probeer een van deze recepten!
Rigatoni uit de oven met rode wijn en burrata
Ingredients :
-
-
- 1 blik gepelde tomaten
- 30 ml tomatenpuree
- 70 g zongedroogde tomaten in olie
- 400 g diepvriesspinazie, ontdooid
- 2 knoflooktenen, fijngesneden
- 15 g gedroogde basilicum
- 10 g gedroogde oregano
- Peper en zout
- Snufje chilivlokken
- 200 ml rode wijn
- 400 g rigatoni
- 90 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 225 g burrata
- Verse basilicum of peterselie als garnering
-
Instructions :
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Vet een ruime ovenschaal in met boter. Voeg er de gepelde tomaten aan toe en hak ze met een pollepel in kleinere stukjes. Voeg er vervolgens de tomatenpuree, de zongedroogde tomaten en 2 eetlepels van de olie uit de pot met zongedroogde tomaten bij. Roer door.
- Voeg er vervolgens de ontdooide bladspinazie, knoflook, gedroogde basilicum, oregano, zout, peper, chilivlokken, een glas water en de rode wijn aan toe. Roer nogmaals door.
- Voeg de ongekookte pasta en de Parmezaanse kaas toe aan het tomaten-kruidenmengsel en hussel alles door elkaar zodat alle pasta goed bedekt is met het mengsel. Druk vervolgens de pasta wat naar beneden zodat het onder een laag saus is.
- Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en bak in de oven voor 40-45 minuten. Haal uit de oven, scheur de burrata en verdeel dit over de pasta. Doe de ovenschaal weer terug in de oven en bak nog voor 15-20 minuten of totdat de burrata goed gesmolten is. Haal uit de oven en verdeel er verse peterselie of basilicum over.
Tip: serveer er een rode wijn bij en een salade met rucola!
Kabeljauw uit de oven met witte wijn en olijven
Ingredients :
-
-
- 900 g kabeljauwfilet
- 400 ml droge witte wijn
- 70 g zwarte en groene olijven, ontpit
- Schil van 1 citroen, in stukken gesneden
- 15 ml olijfolie
- Zout en peper
- Snufje chilivlokken
- 30 g gedroogde peterselie
-
Instructions :
- Verwarm de oven voor op 200 ° C.
- Doe de kabeljauw in een ovenschaal. Voeg er vervolgens witte wijn aan toe, zover dat de helft van de vis bedekt is. Verdeel de olijven en de citroenschil om de vis heen.
- Besprenkel de kabeljauw met olijfolie en verdeel er peper, zout en chilivlokken over.
- Bak de kabeljauw voor 20 minuten in de oven of tot de vis makkelijk uit elkaar valt als je er met een vork in prikt. Haal uit de oven en verdeel de peterselie erover. Knijp nog wat van het citroensap over de vis.
Tip: lekker om te combineren met krieltjes of verse pasta en een kleurrijke salade!