Recept voor verjaardagstaart
4 maart 2016
door Trisha
Gerechten
Wie jarig is, die trakteert! Met dit recept van onze Engelse collega’s zit je zeker goed.
Verjaardagstaart met kersen
Ingrediënten voor 1 taart:
Voor de taartbodem:
- 200 g basterdsuiker
- ½ tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 4 (grote) scharreleieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
Voor de crème:
- 100 g ongezouten boter
- 400 g poedersuiker
- ½ tl vanille-extract
- 3 el gedroogde kersen
- 6 el kersenjam
Extra:
- 12 kersen ter garnering
Benodigdheden:
- Taartvorm met een diameter van 22 cm.
- Steelpan met deksel
- Kom (2x)
- Mixer
Bereidingswijze:
Om te beginnen:
- Verwarm de oven voor op 180 ° C.
- Vet de taartvorm in met wat boter. Zeef de poedersuiker en hak de gedroogde kersen grof.
- Kook de gedroogde kersen kort in een steelpan met water. Haal van het vuur en laat afgedekt rusten.
Voor de taartbodem:
- Meng de boter, suiker, kaneel en vanille-extract met een mixer in een kom. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en voeg daarna ook het zelfrijzend bakmeel toe.
- Doe het mengsel in de taartvorm en strijk het geheel glad (handig: gebruik een spatel).
- Bak 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Je weet dat de bodem gaar is als je een prikker in de taart steekt en deze er schoon uitkomt.
- Laat de taartbodem een paar minuten afkoelen en haal uit de taartvorm.
Voor de crème en jam-kersenmix:
- Klop de boter, vanille-extract en poedersuiker met een mixer los in een kom.
- Bewaar 6 el van de crème apart.
- Giet de kersen uit de steelpan af.
- Meng in een kom de jam en gedroogde kersen.
Aan het einde:
- Snijd de afgekoelde taartbodem doormidden.
- Smeer de helft van de crème en jam-kersenmix over een bodemhelft. Smeer de overige crème over de andere helft en plaats op elkaar.
- Smeer de bovenkant van de taart met de achtergehouden crème en decoreer met de 12 kersen.