5x trendy vleesvervangers om naar uit te kijken in 2022

15 februari 2022
door Mouna Onze recepten

    Wil jij ook minder vlees eten, maar weet je niet hoe? We hebben 5 vleesvervangers geselecteerd die net zo trendy zijn als dat ze lekker smaken! Van hun voordelen tot hoe ze het best bereid kunnen worden, we vertellen je alles over deze heerlijke alternatieven. Voor kookinspiratie en goede recepten hoef je niet verder te zoeken!

    1. Seitan

    De Aziatische lekkernij

    Seitan is een van de meest bekende vleesvervangers uit de Aziatische keuken. Het is een proteïne bom met een milde smaak en kan op vele manieren bereid worden. Seitan neemt namelijk snel de smaak op van de ingrediënten of sauzen waarmee het wordt gekookt.

    Noedels met seitan en Aziatische saus

    met courgette en gele paprika

    Noedels met seitan en Aziatische saus

    Ingrediënten

    • 1 courgette
    • 1 gele paprika
    • 160 g seitan
    • 100 g noedels
    • 20 g cashewstukjes
    • 2 cm verse gember
    • 70 g ketjap
    • 20 ml sojasaus
    • 1 teentje knoflook
    • 2 el zonnebloemolie

    Bereidingswijze

    1. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp. Halveer de courgette in de lengte en snijd schuin in dunne halve plakken. Snijd de paprika in reepjes.
    2. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de noedels. Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de knoflook, courgette en paprika 6-8 minuten. Voeg de vegetarische seitankruimels toe en bak 1 minuut mee. Voeg de ketjap en de sojasaus toe en meng goed.
    3. Kook ondertussen de noedels, afgedekt, 3- 4 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af en voeg de noedels toe aan de wok of hapjespan. Meng de noedels, groente en seitankruimels goed met elkaar en verhit nog 1 minuut op hoog vuur.
    4. Verdeel de noedels over de borden. Garneer met de cashewstukjes.

     

    2. Jackfruit

    Het proteïnerijke fruit

    Jackfruit is een originele en verrassende manier om vlees te vervangen. Het laat zich gemakkelijk verwerken in talloze culinaire bereidingen. Jackfruit kan onrijp gebruikt worden en door zijn vezelige structuur imiteert het vlees als geen ander. Ook in voedingsstoffen doet het niet onder voor vlees.

    Jackfruit is een bron van vitamine B2 en B9 en bevat ook ijzer, magnesium en calcium. Het is rijk aan vezels, waardoor het ideaal is voor je spijsvertering. Onze koks hebben een street food recept bedacht waarin jackfruit centraal staat, smullen maar!

    Baguette met pulled jackfruit en Mexicaanse kruiden

    met ovenfriet, koolsla en walnootjes

    Baguette met pulled jackfruit en Mexicaanse kruiden

    Ingrediënten

    • 300 g halfkruimige aardappelen
    • 300 g jackfruit
    • 1 stokbrood
    • 200 g rodekool, witte kool en wortel
    • 50 g mayonnaise
    • 20 g walnootstukjes
    • 3 el Mexicaanse kruiden
    • 2 el bruine suiker
    • 1 el mosterd
    • 3 tl wittewijnazijn
    • 2 el olijfolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng ze in een kom met 1 el olijfolie en peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 – 35 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om. Laat de jackfruit uitlekken in een vergiet en spoel af onder stromend water. Leg op een snijplank en snijd grof.
    2. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de passata en jackfruit toe met 2 el bruine suiker, 1 el mosterd, de Mexicaanse kruiden en 100 ml water. Laat het geheel 10 – 12 minuten zachtjes koken. Houd in de gaten en roer regelmatig door tot al het water is verdampt.
    3. Bak ondertussen het demi-baguette 4 – 6 minuten in de oven naast de halve krieltjes. Meng de mix van rodekool, witte kool en wortel in een saladekom met de helft van de mayonaise en 2 tl wittewijnazijn. Breng op smaak met peper en zout.
    4. Snijd het demi-baguette open en beleg met de koolsla en pulled jackfruit. Serveer met de frietjes en de rest van de mayonaise. Schep de overige koolsla ernaast en bestrooi met de walnootstukjes.

     

    3. Halloumi

    De hipste kaas op de markt

    Deze Cypriotische kaas bevat relatief veel calorieën, maar hij is ook bijzonder rijk aan eiwitten. Je kunt halloumi op vele manieren eten … zelfs als cake! Vandaag vind je ‘m in dit hamburgerrecept.

    Cajun halloumi burgers

    met dikke zoete aardappel frieten

    Cajun halloumi burgers

    Ingrediënten

    • 680 g zoete aardappel
    • 400 g halloumi
    • 160 g Roma tomaten
    • 4 hamburgerbroodjes
    • 120 g rucola
    • 230 g mayonnaise
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 el cajun kruiden
    • 1 tl knoflook zout
    • 6 el olijfolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    1. Verwarm de oven voor op 220 graden, dit is om de zoete aardappel en broodjes te roosteren. Begin meteen met de rest van het recept wanneer je de oven aanzet! Was en droog alle versproducten. Schil en snij de zoete aardappel in frietjes van ongeveer een halve centimeter. Schud de zoete aardappel samen met 2 el olijfolie en 1 tl knoflook zout op een bakplaat. Voeg ten slotte nog wat peper toe. Rooster in het midden van de oven, roer het een keer door op de helft van de baktijd, tot dat de frieten goudbruin zijn na ongeveer 24-26 minuten.
    2. Terwijl de friet in de oven gaart, snijd de halloumi in plakken van een halve centimeter. Spoel de halloumi plakken onder koud water en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier. Snijd de knoflook klein. Snijd de tomaten in dunne plakjes. Meng de mayonaise samen met een teentje knoflook en wat peper in een kleine kom en zet apart.
    3. Roer in een grotere kom de cajunkruiden en het overgebleven teentje knoflook samen met 4 el olijfolie. Voeg de halloumi toe en bedek de plakken voorzichtig met het oliemengsel.
    4. Halveer de hamburgerbroodjes en leg ze op een nieuwe bakplaat. Rooster ze vervolgens 4-5 minuten aan de bovenkant van de over. Houd goed in de gaten dat ze niet verbranden!
    5. Verhit een grote anti-aanbakpan over middelhoog vuur. Wanneer de pan is opgewarmd kun je de helft van de halloumi toevoegen. Bak de halloumi tot goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant. Stort de plakken op een bord en zet aan de kant. Herhaal dit met de tweede helft van de halloumi. 
    6. Smeer de helft van de knoflookmayonaise op de onderste helft van de hamburgerbroodjes. Verdeel de halloumi plakken over de broodjes en beleg ze met rucola en tomaat. Verdeel daarna de zoete aardappelfriet over de borden en serveer de overgebleven knoflookmayonaise ernaast, om mee te dippen.

     

    4. Falafel

    Een oriëntaalse smaakexplosie

    Deze kleine balletjes van kikkererwten kent iedereen nu wel. Door de kruiden die gebruikt worden om falafel te maken, is deze snack niet alleen lekker, maar ook goed voor je lichaam. In salades, sandwiches, of zelfs als borrelhapje, ze zijn een goede vervanger van vlees. En daar is het volgende recept het bewijs van.

    Falafelballetjes met yoghurt en naan

    met baharatkruiden, zoete rozijnen en verse munt

    Falafelballetjes met yoghurt en naan

    Ingrediënten

    • 250 g falafel met tomaat
    • 1 naanbrood
    • 200 g wortel
    • 100 g spinazie
    • 1 ui
    • 200 ml heinz tomato frito
    • 85 g volkoren couscous
    • 50 g volle yoghurt
    • 30 g sultana rozijnen
    • 10 g bladpeterselie en munt
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 tl gemalen komijnzaad
    • 1 tl baharat
    • ½ blokje groentebouillon
    • 2 tl wittewijnazijn
    • 2 el olijfolie
    • 2 tl extra vierge olijfolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Kook 300 ml water. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de wortel in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Weeg de couscous nauwkeurig af en meng in een kom met peper en zout naar smaak. Voeg de helft van het gekookte water bij de couscous en laat, afgedekt, 10 minuten wellen. Roer daarna los met een vork.
    2. Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de ui, knoflook en wortel 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de baharat en komijn toe en bak al roerend 1/2 minuut. Voeg de passata, rozijnen en het overige kokende water toe, verkruimel ½  bouillonblokje boven de pan en kook, afgedekt, 10 minuten of tot de wortel zacht is.
    3. Meng ondertussen in een saladekom 1/3 van de spinazie met 2 tl extra vierge olijfolie en 2 tl wittewijnazijn en breng op smaak met peper en zout. Snijd de verse bladpeterselie en munt fijn en roer de helft van de peterselie en munt door de couscous.
    4. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de falafel 3 – 5 minuten op middelhoog vuur. Haal daarna uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Zet de koekenpan terug op middelhoog vuur en bak het naanbrood 1 – 2 minuten per kant.
    5. Voeg de overige spinazie toe aan de hapjespan, laat al roerende slinken en breng op smaak met peper en zout.
    6. Leg de falafel in de saus en garneer de saus met de overige peterselie en munt (zie TIP). Verdeel de couscous over de borden en schep de saus erover. Serveer het gerecht met de salade, het naanbrood en de yoghurt.

     

    5. Tofu

    De meest voedzame vleesvervanger

    Wist je dat tofu rijk is aan calcium en ijzer? 100 g Tofu bevat evenveel calcium als een glas melk en evenveel ijzer als een stuk biefstuk van 100 g! Het is dan ook niet voor niets dat tofu heel vaak wordt gebruikt in de vegetarische keuken. Het volgende recept met tofu neemt je mee op wereldreis.

    Gele tofucurry & kurkumarijst

    met garam masala en bloemkool

    Gele tofucurry & kurkumarijst

    Ingrediënten

    • 500 g bloemkool
    • 250 ml kokosmelk
    • 170 g witte langgraanrijst
    • 140 g gekruide tofublokjes
    • 4 cm verse gember
    • 5 g verse koriander
    • 1 ui
    • 1 kuipje tomatenpuree
    • 2 el garam masala
    • ½ tl gemalen kurkuma
    • 2 teentjes knoflook
    • 300 ml groentebouillon
    • 1 el wittewijnazijn
    • 1.5 el roomboter
    • 1 el zonnebloemolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze:

    1. Bereid de bouillon. Weeg de juiste hoeveelheid bloemkool af. Hak 1/3 van de bloemkool fijn. Snijd de overige bloemkool in kleine roosjes en de steel in kleine blokjes. Snipper de ui, pers de knoflook of snijd fijn en rasp de gember met een fijne rasp.
    2. Verhit 1 el roomboter in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de helft van de knoflook, de helft van de gember en de fijngehakte bloemkool toe. Bak 2 minuten. Voeg dan de rijst toe en schep goed om. Voeg de bouillon en de kurkuma toe en breng aan de kook. Kook het geheel, afgedekt, in 10 – 12 minuten droog. Voeg extra water toe als de rijst te snel droogkookt.
    3. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de overige bloemkool. Kook de overige bloemkool, afgedekt, 5 minuten. Giet af. Voeg 1/2 el roomboter toe aan de bloemkool en breng op smaak met peper en zout. Zet de pan opnieuw op het vuur en bak de bloemkool 5 minuten, tot hij goudbruin kleurt.
    4. Verhit ondertussen 1 el zonnebloemolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui, de overige knoflook, de overige gember en 1 tl garam masala per persoon 3 minuten. Voeg de tomatenpuree en tofublokjes toe en bak 1 minuut. Blus af met 1 el wittewijnazijn en de kokosmelk. Roer goed door en laat, afgedekt, nog 5 minuten zachtjes stoven.
    5. Snijd de koriander, inclusief de steeltjes, grof.
    6. Verdeel de kurkumarijst over diepe borden en schep de tofucurry erop. Leg de bloemkool erop en garneer met de koriander.
    Vorig artikel
    Verken Azië met HelloFresh en Singapore Airlines Verken Azië met HelloFresh en Singapore Airlines
    Volgend artikel
    3x jouw favoriete comfortfood, maar dan gezond! 3x jouw favoriete comfortfood, maar dan gezond!

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.