Gremolata: de snelle smaakmaker

12 april 2018
door Lisa Kapan Onze recepten

    De naam gremolata zegt je misschien niet zoveel, maar dit krachtige kruidenmengsel is een must in de Italiaanse keuken en tovert zelfs het saaiste kliekje om tot een smakelijke maaltijd. Ga aan de gremolata! 

    Italiaans multitalent
    Bij een Italiaanse smaakmaker denk je waarschijnlijk meteen aan pesto. Gremolata is minder bekend maar minstens zo lekker én sneller te bereiden. Waar basilicum de hoofdrol speelt bij pesto, is bij gremolata peterselie de ster van de show. Gremolata wordt traditioneel gebruikt als garnering bij het klassieke stoofgerecht ossobuco, maar dit mengsel kan veel meer dan gestoofde kalfsschenkel laten schitteren.

    Probeer gremolata bijvoorbeeld eens als snelle saladedressing of als fris accent in een pastagerecht. Het is ook lekker als marinade voor vlees of vis, of als extra ingrediënt in gehaktballen. Ga je groenten roosteren? Gremolata is een frisse garnering. Zelfs kliekjes wek je er weer mee tot leven.

    Je kunt eindeloos variëren met deze smaakmaker – wij vinden het bijvoorbeeld ook heerlijk bij gebakken kabeljauw en ratatouille en kogelbiefstuk met gekarameliseerde bospeen.

    Klassieke gremolata

    Ingredients

    • 12 takjes bladpeterselie
    • 3 el extra vierge olijfolie
    • 2 tenen knoflook
    • 1 citroen
    • Zout (naar smaak)

    Instructions:

    1. Hak de takjes bladpeterselie zeer fijn
    2. Rasp de schil van de citroen
    3. Snijd de knoflook zeer fijn
    4. Meng de peterselie in een kom met 1/2 tl citroenrasp (voeg meer toe naar smaak), knoflook, extra vierge olijfolie en zout
    5. TIP: Omdat je de knoflook rauw eet is het belangrijk dat deze vers is. Zo komt de gremolata het best tot zijn recht.

    Gremolata met een twist
    Er zijn talloze variaties op de klassieke gremolata. Vervang de citroen bijvoorbeeld eens door mandarijn of limoen, gebruik koriander of munt in plaats van peterselie en ruil de knoflook in voor sjalotten. Hoe je het ook maakt: buon appetito!

    Vorig artikel
    Lentecake met eetbare bloemen Lentecake met eetbare bloemen
    Volgend artikel
    Het ontbijt op bed van je dromen Het ontbijt op bed van je dromen

    Gerelateerde artikelen