Lentecake met eetbare bloemen
6 april 2018Heb je iets te vieren of heb je gewoon zin om jezelf of iemand anders flink te verwennen? Met dit recept voor de ultieme, bloemige lentecake lukt dat zonder twijfel. Aan de bak!
Het gebruiken van eetbare bloemen bij het koken is voor de meesten niet iets alledaags, maar maakt elk gerecht wel een lust voor het oog én de mond. Vaak zijn eetbare bloemen te vinden bij gespecialiseerde groenteboeren of delicatessenzaken, maar je kunt ze ook ergens op de boerenmarkt tegen het lijf lopen. Dit zijn onze favoriete soorten om te verwerken in eten en drinken:
Kamille
Kamille heeft een rustgevende werking en wordt voornamelijk gebruikt om thee van te trekken. Een kopje kamillethee voor het slapengaan is dan ook een heel goed idee.
Madeliefjes
Madeliefjes lenen zich goed voor hartige gerechten, omdat de smaak een beetje bitter is. Je kunt er, net als met kamille, ook thee van trekken.
Viooltjes
Viooltjes zijn er in ontzettend veel kleuren. Je kunt ze mengen door een lentesalade of als decoratie gebruiken van een taart of dessert. Tip: eet de blaadjes rauw, want ze verliezen hun smaak bij verhitting.
Anjer
Een anjer smaakt naar nootmuskaat en is een beetje bitter. Je kunt de kleurrijke bloemblaadjes met zachte roomboter mengen voor een feestelijke bloemboter. Leuk voor bij een brunch of high tea!
Roos
De roos staat symbool voor romantiek en is erg goed te gebruiken in de keuken. Rozenwater is een populair ingrediënt en topping bij taarten, maar ook in bijvoorbeeld ijs, jam of macarons kom je deze bloem vaak tegen.
Recept voor lentecake met bloemen
Ingrediënten:
200 g zachte boter (en een klein beetje om de vorm mee in te vetten)
300 g suiker
1 zakje vanillesuiker
6 eieren
1 snufje zout
2 tl gist
380 g bloem (gezeefd)
200 ml kokosmelk
60 g kokosrasp
1 limoen
100 g poedersuiker
2 avocado’s (ongeveer 380 g)
215 g gesmolten cacaoboter of kokosolie
250 g roomkaas
235 g agave siroop
Rasp en sap van 2 citroenen (ongeveer 70 ml)
Eetbare bloemen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een ronde cakevorm in met boter. (diameter 18 cm)
- Klop de boter, suiker en vanillesuiker in een kom tot een romige massa. Voeg de eieren en het zout toe en mix tot het mengsel een geheel is en er zijdezacht uitziet.
- Voeg de gezeefde bloem, gist, kokosmelk, kokosrasp en het sap van limoen toe en giet het mengsel in de vorm. Bak de cake 50 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de avocadoroom; snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Pureer de avocado samen met de vloeibare cacaoboter (of kokosolie), de roomkaas, agavesiroop en de rasp en het sap van 2 citroenen.
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de cake in 2 gelijke lagen. Voel of de binnenkant voldoende is afgekoeld voor je doorgaat naar de volgende stap.
- Plaats de eerste helft van de cake op een bord en verdeel ⅓ van de avocadoroom over de eerste cakehelft. Plaats de tweede laag op de avocadoroom en herhaal de vorige stap. Verspreid de rest van de room over de hele cake.
- Versier met eetbare bloemen. Genieten maar!