Kleur in je keuken: eetbare bloemen
16 augustus 2017Bloemen kun je op tafel zetten, of buiten, maar er zijn ook eetbare bloemen! Wij laten je zien met welke bloemen je aan de slag kunt in de keuken.
Heb jij wel eens bloemen gebruikt in een van je gerechten? Let goed op bij het kiezen van de soort, want niet alle soorten zijn geschikt. Wij plukten zeven bloemen die je met een gerust hart kunt eten.
Viooltje
Er zijn honderden soorten viooltjes in net zoveel kleuren. Al deze soorten zijn eetbaar, maar de viooltjes uit het tuincentrum zijn vaak bespoten en kun je dus beter niet eten. Je kunt viooltjes gebruiken in een salade of als decoratie van een taart of dessert. Je gebruikt de blaadjes rauw, want als je ze kookt verliezen ze snel hun smaak.
Madeliefje
Je kunt madeliefjes goed gebruiken in de salade. De smaak is een beetje bitter. Je kunt er, net als met kamille, ook thee van trekken.
Kamille
Kamille heeft een rustgevende werking. Een kopje kamillethee voor het slapengaan is dan ook een heel goed idee. Kamille wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als geneeskrachtige plant en schijnt ook te kunnen helpen bij huidklachten en misselijkheid.
Anjer
Een anjer smaakt naar nootmuskaat en is een beetje bitter. De kleurrijke bloemblaadjes kun je met zachte roomboter mengen en vervolgens laten opstijven voor een hele fotogenieke bloemenboter, of je kunt ze als decoratie gebruiken.
Maarts viooltje
Het Maarts viooltje (Viola odorata) kun je zien als de voorloper van gekweekte viooltjes. Het bloemetje is wat fijner dan het viooltje dat je in het tuincentrum tegenkomt. Het Maarts viooltje vind je volop in het wild, bijvoorbeeld aan de rand van het bos. Het heeft een zoete smaak en is daardoor heel geschikt om te gebruiken in desserts of, wederom, als decoratie.
Bernagie
Deze ruwharige plant herken je onder andere aan zijn ‘vachtje’. Bernagie heeft blauwe bloemen en komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Zijn bijnaam ‘komkommerkruid’ heeft de plant te danken aan zijn komkommerachtige smaak, waardoor het een populair ingrediënt is in salades in de mediterrane keuken.