10 tips voor de perfecte Instagramfoto 28 december 2016

door Charlot van Scheijen Lifestyle

Deel je jouw mooiste foto’s graag op Instagram? Met deze 10 tips maak jij in een handomdraai de perfecte foto. Elke keer weer. Wij zijn heel benieuwd naar het resultaat. Vergeet niet om ons te taggen als je een van onze gerechten op de foto zet!

hf161129_extrashot_de_redcabbage_-144_low
Houd je camera recht

Een open deur: houd je camera recht. Deze simpele truc maakt je foto in een keer vele malen beter. Kijk naar je telefoon, en niet persé je foto, om te zien of je de camera recht houdt.

Maak je lens schoon

Gedurende de dag zit je vaker dan je denkt met je vinger op de lens, je telefoon zit in een rommelige tas of broekzak en ligt op het aanrecht terwijl je aan het koken bent. Je lens schoonmaken kan het verschil maken tussen een iets wazige foto en die ene perfecte.

Verschillende hoeken

Kijk naar je onderwerp (dus wat je wilt fotograferen) en gebruik verschillende hoeken om de foto te maken. Een stapel pannenkoeken ziet er geweldig uit van voren, maar een kleurrijke salade kun je vaak het beste van boven fotograferen.

Compositie

Zorg voor een beetje ruimte rondom je onderwerp. Je onderwerp moet centraal staan, maar je kunt het best opleuken door wat extra voorwerpen rondom je bord te zetten. Haal rommel van tafel, ga op een stoel staan of in een andere onmogelijke positie om zo je allermooiste foto te maken. Neem wat afstand en kijk wat er gebeurt.

Zorg voor laagjes

Een gemiddelde telefoonlens zorgt niet automatisch voor een scherpte/diepte effect, dus help je camera en zorg zelf voor wat extra laagjes. Creëer diepte met verschillende borden op elkaar te zetten, leg een servet onder je bord en je bestek er juist op.

Fotografeer bij daglicht

Natuurlijk daglicht is je beste vriend, want dat zorgt voor het beste resultaat en de mooiste foto’s. Lampen maken je bord al gauw geel en er valt gemakkelijk een ongewenste schaduw op je bord. Ga overdag dus bij het raam zitten, op een lichte plek, en schieten maar. Vermijd echter direct zonlicht, want dat zorgt vooral voor hele lelijke schaduwen.

Maak je bord op

De perfecte foto kun je niet maken van een niet zo mooi opgemaakt bord. Besteed daar dus aandacht aan. Neem de tijd om je bord mooi op te maken, zorg voor kleur in je gerecht en vergeet niet om de randen van je bord schoon te maken.

Bewerk je foto

Filters zijn heel handig, maar vaak hebben de andere bewerkinstellingen zoals contrast, temperatuur en schaduw veel meer effect op je mooie (food)foto. Draai aan de knoppen, speel met de effecten en kijk een wat er met je foto gebeurt.

Apps voor extra bewerking

Wil je nog meer dingen kunnen bewerken? Afterlight, Foodie en SnapDish zijn allemaal bekende apps om je (food) foto’s mee te bewerken. Probeer ze eens uit. Je kunt met deze app je foto net iets mooier maken en extra effecten toevoegen. Belicht je foto op specifieke plekken, zorg voor scherpte/diepte met een druk op de knop en kies een van de vele extra filtertjes.

Doe inspiratie op bij anderen

Je kunt fotografie ook leren door naar anderen te kijken. Doe inspiratie op bij andere foodies, bijvoorbeeld online of in tijdschriften. Let op de details zoals de compostie, opmaak, hoek van waaruit is gefotografeerd en ga zo maar door.

hf161118_extrashot_de_christmascookiepart3_-30_low-1024x683

Mis je een tip in dit rijtje? Laat het ons hieronder weten!

Vorig artikel
Onze gourmettips Onze gourmettips
Volgend artikel
Wintersport-eten: de gezondere versie Wintersport-eten: de gezondere versie

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *