Wintersport-eten: de gezondere versie

29 december 2016
door Frederieke Tips en Tricks

    Cheese_Fondue_Depositphotos_28755953_original (1)

    Wintersport-eten staat nou niet bepaald bekend als heel verantwoord. Heb je toch zin in stevige schnitzels, romige kaasfondue of de befaamde kaiserschmarrn? Wij geven je de iets gezondere versie!

    Als je een van deze drie klassiekers maakt waan je je weer even in Oostenrijk, Zwitserland of waar je dan ook geweest bent. Wintersport-eten, maar dan net wat verantwoorder.

    Schnitzel
    Schnitzels worden niet altijd van het allerbeste vlees gemaakt. Om dat te verdoezelen gaat er vaak een héle dikke laag paneermeel omheen en worden ze in flink wat vet gebakken of zelfs gefrituurd. Maar dat kan anders (én gezonder). Het begint bij het kiezen van het vlees dat je gebruikt. Kies in plaats van een kiloknaller voor mooie varkensfiletlapjes van de (bio)slager. Ga hierbij uit van ongeveer 100 gram per persoon. Gebruik voor het paneerlaagje het liefst zelfgemaakt paneermeel (hoe je dat doet zie je in dit filmpje).

    • Breng het vlees op smaak met zout en peper en haal het vlees eerst door een geklutst eitje waar je een uitgeperst teentje knoflook door hebt geroerd.
    • Haal het vlees daarna door het paneermeel.
    • Laat een koekenpan goed heet worden en bak de schnitzels in een mengsel van olie en boter, ongeveer 1 – 2 minuten aan elke kant. Probeer ze tijdens het bakken niet te veel te bewegen, dan kan de paneerlaag loslaten. Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in aluminiumfolie als je er meer wilt bakken.

    Kaasfondue
    Voor velen een favoriet om te eten tijdens wintersport. Kaasfondue! Zelfgemaakt is altijd beter als je het ons vraagt, zeker in dit geval. We hebben dan ook het ultieme kaasfonduerecept voor je.  Nu is dit, net als raclette trouwens, wel behoorlijk machtig. Na dagen op je ski’s kun je dat wel hebben, maar na een dag achter je laptop valt het misschien toch een beetje zwaar. Een goed idee is om het brood waar je normaal mee dipt (deels) te vervangen door kort gekookte of rauwe groenten. Broccoli, bloemkool en radijsjes doen het bijvoorbeeld perfect met kaasfondue, net als paprika en cherrytomaatjes. Zo houd je de maaltijd net iets lichter. Zorg ook voor een grote groene salade op tafel. Oh, en iets warms drinken bij kaasfondue schijnt beter voor je spijsvertering te zijn dan iets kouds. Liever een kopje thee dus in plaats van een glas witte wijn!

    Kaiserschmarrn
    Echte wintersport-diehards weten meteen wat dit is. Je zou het kunnen omschrijven als een soort rommelige pannenkoek met appel, rozijnen en flink wat suiker. Heerlijk, maar niet per se heel goed voor je lichaam. Op de website van Healthy Vega kwamen we een alternatief tegen van veganistische kaiserschmarrn zonder geraffineerde suikers. Het proberen waard toch?

    Choco1

    Verder vonden we nog een fijn Jamie-recept voor goulashsoep en maakte Claire van Bluebelle een gezonde chocomel voor haar kinderen waar we meteen enthousiast van werden. Hier vind je ons eigen recept voor heerlijke chocolademelk, maar daar zit wel wat echte chocolade doorheen. Ga je nog op pad met je ski’s of snowboard? Maak dan deze mueslirepen voor je weggaat. Zo heb je ook voor onderweg iets verstandigs om je energielevel op peil te houden.

    Wat is jouw favoriete wintersport-eten? Laat het ons hieronder weten!

    Vorig artikel
    10 tips voor de perfecte Instagramfoto 10 tips voor de perfecte Instagramfoto
    Volgend artikel
    Smoothie van banaan, amandel en cacao Smoothie van banaan, amandel en cacao

    Gerelateerde artikelen