5x eten voor een goed humeur

19 oktober 2017
door Kaylee Hartog Tips en Tricks

  Zit je in een dipje? Een grote bak ijs of een pak koekjes wegwerken lijkt dan een goed idee, maar er zijn ook verantwoorde manieren waarop jouw frons naar een glimlach transformeert. Wij delen hier onze vijf favoriete ingrediënten met je.

  humeur verbeterend eten

  1. Avocado

  Deze groene vrucht is niet alleen heel lekker, maar zit ook vol goeds. Als je je humeur een boost wilt geven, is avocado een uitstekende keuze. Een avocado zit vol tyrosine, dat je lichaam helpt bij het aanmaken van dopamine – ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Avocado kun je zowel verwerken in een smoothie bij het ontbijt, bij de lunch eten in een salade of op brood, maar ook gebruiken bij het avondeten. Wij zijn bijvoorbeeld gek op deze warme quinoasalade met gele biet, avocado en feta

  2. Koolhydraten

  Koolhydraten helpen je lichaam bij de productie van serotonine, een natuurlijke humeur-stabilisator. Voor een echte humeur-boost combineer je volkoren koolhydraten (zoals volkoren pasta of zilvervliesrijst) met een vette vissoort en groene (blad)groenten zoals spinazie, paksoi of waterkers. Wij raden dit recept van zalm in zoet-pittige marinade met knoflookbroccoli en zilvervliesrijst een. 

  3. Chocolade

  Mocht je een excuus zoeken voor het eten van chocolade: bij deze. In veel onderzoeken komt terug dat cacao kan zorgen voor een gelukkiger gevoel en dat het zelfs zou kunnen helpen bij depressies. Kies voor zo puur mogelijke chocolade en houd het bij een blokje of twee per dag. Zo voorkom je dat de nadelige effecten van de suiker de positieve effecten overschaduwen.

  4. Druiven 

  Blauwe druiven barsten van de antioxidanten. Vooral flavonoïde heeft een gunstig effect op je humeur. En ja, die vind je ook in wijn – alleen gooit daar de alcohol dan weer roet in het eten. Alcohol heeft juist een negatief effect op je humeur. Misschien toch maar een handje druiven dus, bijvoorbeeld bij het ontbijt gecombineerd met Bulgaarse yoghurt en notenmix

  5. Noten en pitten 

  Van walnoten tot lijnzaad en van cashewnoten tot pompoenpitten: in deze noten, pitten en zaden zitten omega 3-vetten, die bijdragen aan een gelukkig gevoel. In cashewnoten, maar ook in pompoenpitten, zit veel tryptofaan – een stofje dat helpt om je stemming in balans te brengen. Een klein handje ervan kan al helpen. Amandelen helpen daar ook bij, dankzij de zink die erin zit. Walnoten stimuleren de aanmaak van melatonine, wat zorgt dat je beter slaapt. 

  Vorig artikel
  Zelf soep maken Zelf soep maken
  Volgend artikel
  Etiketten scannen Etiketten scannen

  Gerelateerde artikelen