Herfstschoonmaak in je keuken

15 oktober 2015
door Frederieke In de keuken

    Herfstschoonmaak in de keuken

    Het is volop herfst, de bladeren beginnen te vallen: tijd om het binnen weer echt gezellig te maken. Dat gezellig maken kan beginnen met een herfstschoonmaak van de keuken. Zo ben je helemaal klaar voor de winter en kun je zorgen dat je voorraadkast vol staat met ingrediënten voor stoofpotten, soepen en andere verwarmende gerechten. Om goed te beginnen geven wij je in deze blog een aantal tips voor een goede herfstschoonmaak in je keuken.

    Voorraadpotten

    Een herfstschoonmaak begint met het opruimen van je keuken. Dat is niet alleen leuker om naar te kijken, maar kookt ook nog eens een stuk efficiënter. Want eerlijk is eerlijk: even snel een maaltijd op tafel zetten gaat een stuk sneller als je niet eerst puin hoeft te ruimen. De website TheKitchn geeft je daarvoor een aantal handige tips. Een van de tips die wij meteen overgenomen hebben is het aanschaffen van doorzichtige voorraadpotten. Zo ben je af van alle losse plastic zakjes met producten, het ziet er mooi uit en je hebt zo goed overzicht over wat je in huis hebt. Oh, en het is ook nog eens een stuk hygiënischer.

    Bron: http://www.thekitchn.com/

    Bron: http://www.thekitchn.com/

    Gooi overbodige spullen weg

    En met overbodig bedoelen we spullen die je eigenlijk gewoon nooit gebruikt. Een oude keukenmachine bijvoorbeeld, of een sapcentrifuge die nog in de verpakking zit. Geef ze weg, verkoop ze op Marktplaats of zet ze desnoods op zolder. In de keuken nemen ze ruimte in die je beter voor andere dingen kunt gebruiken.

    Maak restjes op

    In iedere voorraadkast kom je het tegen: vergeten potten, blikken, flessen en zakjes. Zonde van de ruimte, én van de producten.  Empty your pantry dus! We geven je hieronder alvast een voorzetje.

    Blik of pot peulvruchten
    Van kikkererwten, witte- of zwarte bonen of linzen maak je in no-time een dip voor op je brood of bij de borrel. Spoel de peulvruchten goed af, laat uitlekken en pureer met wat olijfolie, peper en zout, citroensap, wat knoflook en een beetje verse of gedroogde kruiden et voilà: een huisgemaakte dip.

    Heb je nog vergeten flesjes in je keukenkastje staan? Bekijk dan hier wat je ermee kunt!

    Kruiden
    Over kruiden gesproken: van overgebleven verse kruiden (zoals tijm, rozemarijn en basilicum) maak je met een ijsblokjesvorm kleine smaakbommetjes die heel goed houdbaar zijn. Verdeel hiervoor de kruiden (harde kruiden als rozemarijn en tijm werken beter dan zachte kruiden als dille en koriander) over een ijsblokjesvorm. Giet er olijfolie overheen, dek af met plastic folie en zet een nachtje in de vriezer. Daarna kun je ze bewaren in een plastic zakje als je wilt. Héél handig als instant smaakmaker in soepen en stoofgerechten, of voor op je visje uit de oven. Bekijk hier tips hoe je verse kruiden het beste kunt bewaren.

    Ansjovis
    Een blikje ansjovis ziet er misschien niet zo spectaculair uit, maar schijn bedriegt. Dit visje is een echte smaakmaker in de meest uiteenlopende gerechten. Als je ze op tijd toevoegt aan een gerecht smelten ze en heeft het een zoete smaak. Zelfs vishaters proeven het niet terug. Wat ansjovisfilets in een lamsbout werkt bijvoorbeeld heel goed, of een paar filetjes in je tomatensaus. Of je kunt ze samen met (restjes) olijven, kappertjes en gedroogde tomaten fijnhakken tot een tapenade. Lekker met brood, maar ook in een salade of op een stukje vlees.

    Na die herfstschoonmaak is je keuken een stuk overzichtelijker en kun je tevreden de keuken in duiken om uit de HelloFresh Box te koken.

    Heb jij een gouden opruimtip? Laat het ons hieronder weten!

    Vorig artikel
    Stappenplan voor de kids: creatief met de box Stappenplan voor de kids: creatief met de box
    Volgend artikel
    Tips voor een snel én uitgebreid ontbijt Tips voor een snel én uitgebreid ontbijt

    Gerelateerde artikelen